Skip to main content

Zo kan zelfliefde je helpen bij het afvallen
Wil je graag afvallen of jouw gezonde leefstijl in gang zetten? Dan kan zelfliefde jou helpen! Wat hebben deze twee met elkaar te maken en hoe kun je zelfliefde inzetten om je doelen te behalen?

De podcast variant.

Introductie: mijn journey naar meer zelfliefde.

Ik ben van nature iemand die niet zo goed stil kan zitten en die het liefst altijd lekker bezig is. Ik heb dan ook redelijk wat hobby’s zoals tekenen, kaartjes maken, sporten, wandelen, koken en bakken, content maken zoals podcast’s, video’s, studies doen, boeken lezen, kortom: er is altijd wel iets dat mij bezig houdt. En ik denk ook dat de mensen die mij al wat langer volgen mij kennen als iemand die doorpakt en af en toe ook redelijk hard kan zijn of hard kan overkomen.

Ik houd ervan om recht voor zijn raap te zijn, niet om dingen heen te draaien en snelheid. Dat merk je misschien ook wel in mijn content, ik maak dingen niet mooier dan ze zijn maar zeg je hoe het is en als ik ergens enthousiast over ben dan hoor je dat in de snelheid van mijn stem want dan begin ik te ratelen. Maar ook: als ik bijvoorbeeld iets in mijn hoofd heb, wil ik het NU doen en meteen handelen en actie ondernemen. En waar ik een paar jaar geleden daarin die hardheid en snelheid ook enorm op mijzelf en mijn werk had, ben ik nu echt een heel stuk zachter, liever en milder.

Liefdevol met jezelf communiceren is logischer.

Dit is gaandeweg zo gegroeid omdat ik me meer ging verdiepen in het onderwerp, ik hoorde er meer over en langzaam maar zeker begon ik in te zien dat meer liefdevol met jezelf communiceren eigenlijk veel logischer is dan wat ik eerder deed. Daarom ga ik je vandaag wat meer vertellen over wat zelfliefde te maken heeft met afvallen en welke belangrijke rol het speelt in het behalen van jouw doelen.

Angst en twijfel bij verandering.

Wanneer je ook maar iets van verandering wilt toepassen in je leven, zoals afvallen, zijn er altijd stemmetjes van angst die jou veilig proberen te houden. Je lijf en je mind denken dan: ‘waarom doe je ineens dit anders? Het was toch goed zo? We zijn veilig als we dit doen. Zou je niet… Wil je niet… Wat nou als…’ Er kunnen allemaal twijfelachtige gedachten opkomen en stemmetjes die je influisteren dat het anders of beter moet, of dat je niet goed genoeg bent. ‘Afvallen? Waarom zou je dat doen? Je hebt toch al zoveel pogingen gedaan die niet succesvol waren, hoezo zou het nu wel gaan lukken?’ Om zomaar iets te noemen van gedachten die in je op kunnen komen.

Zo kan zelfliefde je helpen bij het afvallen

Wanneer je wilskracht wordt getest.

Maar die stemmetjes ken je ongetwijfeld ook wanneer je wilskracht niet zo groot is als je had gehoopt of had gewild. Stel: Je bent op een verjaardag en hebt je voorgenomen dat je alleen een stukje taart eet en zoveel mogelijk de overige hapjes laat staan. Maar de avond vordert, het is gezellig en je begint toch weer mee te eten met alles. Er kunnen gedachten ontstaan als: “waarom doe ik dit nou weer? Ik had toch met mezelf afgesproken dit niet te doen? Jeetje, jij kan ook nooit wat volhouden. Zo lukt het dus nooit he! Morgen maar compenseren en minder eten, zodat het in balans blijft.”

Vraagje: klinken deze gedachten liefdevol of niet?

Nee he? Totaal niet eigenlijk. Ze klinken zwaar, dwingend, negatief en onvriendelijk.

Negatieve zelfspraak tijdens het afvallen.

En deze gedachten zijn iets wat veel kan voorkomen als je in een afslankproces zit. Je probeert gewoontes die je al maanden als niet jaren uitvoert, om te gooien, af te breken en te veranderen. Maar dat is lang niet zo makkelijk als je in eerste instantie misschien had gedacht. Het blijft nu eenmaal een proces van ups en downs. Je gaat er momenten bij hebben dat dingen niet zo lopen als gepland, zoals in het voorbeeld net van de verjaardag.

Even uitzoomen.

De ene keer heb je wat meer wilskracht dan de andere en dat is oké. Groei gaat nooit in één rechte lijn. Er zijn altijd mindere momenten, maar ik weet zeker dat wanneer je uitzoomt in het hele proces, dat je ziet dat er meer goede momenten zijn, dan ‘slechte’. Maar omdat de slechte altijd zo bij ons blijven hangen voelt het extra vervelend, terwijl je misschien al zo goed bezig bent. Het negatieve maakt meer indruk en dat beïnvloedt ook weer hoe je je voelt.

Zo kan zelfliefde je helpen bij het afvallen

Het effect van negatieve zelfspraak.

En dan is het extra lastig en moeilijk als je daarbij jezelf ook nog eens naar beneden praat. Wat dat is in feite wat je doet wanneer je dit soort gedachten of zelfpraat ervaart. Je voelt je al teleurgesteld dat je doel niet is gehaald, om jezelf daarbij ook nog wat verder de grond in te praten en jezelf als het ware alvast straf te geven voor de volgende dag om dan te gaan compenseren omdat je in jouw ogen iets ‘fout’ hebt gedaan.

Nou lekker dan. Echt een goede vibe om je doelen mee te bereiken. NOT.

Voorbeeld: “Ik moet dit doel behalen.”

Stel je hebt een doel en je moet dit van jezelf halen. Je zegt bijvoorbeeld dat je echt moet afvallen. Moeten is om te beginnen al zo’n dwingend en zwaar woord. Daarbij spreek je jezelf regelmatig toe met allemaal van de eerder genoemde negatieve gedachten en woorden. Je wilt dit doel halen, no matter what, dus je bent niet alleen door de weeks, maar ook in het weekend enorm streng voor jezelf. Je doet niet aan ‘ongezond’ voedsel want je wilt zo snel mogelijk naar je doel. Af en toe heb je echt zo’n zin in een chocolaatje of een bakje chips, maar ook dat gun je jezelf niet want dat hoort niet bij afvallen. Je hebt jezelf geleerd dat je dan ook echt alles moet laten staan en dus doe je dat, want je moet, je wilt en je zult het doel halen. Dit keer écht want je hebt al zoveel pogingen gedaan en het kan echt niet langer zo.

Wat kunnen we hieruit opmaken?

In dit verhaal zie je een paar dingen terug: het moeten, de negatieve benadering, streng zijn voor jezelf en er is geen ruimte voor datgene wat je wilt en waar je behoefte aan hebt, als in: af en toe een lekker chocolaatje en blijven genieten van de dingen die het leven zo leuk en fijn maken.

Het directe effect.

Wat hierdoor gebeurt is dat je stress krijgt. Het fight or flight systeem van je lichaam wordt geactiveerd, waardoor er meer stresshormonen worden aangemaakt en er alleen maar meer negatieve gedachten en emoties ontstaan. Dus eigenlijk krijg je meer van wat je eigenlijk niet wilt. En wat ik al eerder heb aangegeven: wat je aandacht geeft dat groeit.

Zo kan zelfliefde je helpen bij het afvallen

Het zou een fijn en mooi proces moeten zijn.

Dus dat gevoel wat je in feite wilt bereiken met het afvallen: je weer fijn en goed voelen in je lichaam, staat dan eigenlijk nog veel verder van je weg! Er ontwikkelt zich alleen maar meer onrust en spanning en een gevoel van onvrede, want je hebt het gevoel dat je echt enorm moet vechten en strijden voor je doel en krijgt er meer negatieve energie van dan goede.

Terwijl afvallen juist een mooi proces zou moeten zijn waar je gaandeweg ook al goede vibes van moet krijgen omdat je beter wilt voor jezelf. Je wilt gezonder worden en je lijf als het ware herstellen tot een fijne balans. Maar op deze manier lijkt dat niet te lukken.

Activeer je natuurlijke zorgsysteem.

Hoe kan het wel? Hoe kan dit beter? Door juist jezelf met compassie en liefde te behandelen. Door juist zacht tegen jezelf te spreken in plaats van hard, dwingend en negatief. We hebben namelijk allemaal een zorgsysteem in ons zitten, die je op ieder gewenst moment kunt activeren. En dit doe je dus door positief met jezelf te communiceren. Door deze liefdevolle zelfpraat en liefdevolle gedachten zul je zien dat hierbij passende emoties ontstaan waardoor je ook meer betere keuzes kunt maken en dingen kunt doen die jou een goed gevoel geven.

Het werkelijke doel achter afvallen.

En dan merk je dus dat je al op een heel ander spoor zit. Dit is de weg naar het afvallen die jij wilt bewandelen, omdat dit ook gaat zorgen voor blijvende resultaten. Want lekker in je vel zitten is altijd het doel. Als ik je nu vraag waarom je zou willen afvallen dan weet ik zeker dat jouw antwoord hier op uit komt. Want dat is ook de reden waarom we sporten, gezond eten en goed voor onszelf willen zorgen.

Ook al is afvallen niet aan de orde: we willen gewoon goed en lekker in ons vel zitten. Want als dat het geval is kunnen we alles doen waar we zin in hebben, zijn we blij, gelukkig en energiek. En dit stralen we dan ook weer uit naar de buitenwereld, anderen pikken dit op waardoor er nog meer goede vibes ontstaan en zo kan iedere dag voelen als jouw beste dag, jouw geluksdag!

Meer zelfvertrouwen.

Wist je dat je ook je zelfvertrouwen verhoogt wanneer je zachter en met meer liefde naar jezelf communiceert? Stel je voor: je staat op de weegschaal en je hebt de verwachting dat je echt bent afgevallen want je hebt de hele week zo je best gedaan. Het moment is daar, je stapt er op en wat gebeurt je nu! Je bent niets afgevallen!

Op dit punt kun je twee dingen doen:

Optie 1. Negatief tegen jezelf praten, zonder zelfiefde: “jeetje mina, wat is dit nu weer? Serieus? Zie je wel, ik had toch gister een kleinere portie moeten eten. Zo kom ik er ook nooit. Wat je ook doet, het helpt toch niet. Je had echt beter je best moeten doen. Zo komen die kilo’s er nooit af!”
Of:

Optie 2. Positief tegen jezelf praten, met zelfliefde: “ach, dat is jammer. Maar ik weet dat ik onwijs mijn best heb gedaan de afgelopen weken! Gewicht zegt toch niet veel. Er zijn andere factoren waaraan ik kan merken dat ik vooruitgang heb kunnen boeken. Ik voel me beter, zit al lekkerder in mijn vel en dat truitje zit al veel lekkerder. Ik voel dat ik op de juiste weg ben, je doet het super. Vandaag ga ik er weer tegenaan want ik kan dit! Let’s goooo!”

Zo kan zelfliefde je helpen bij het afvallen

Geef jezelf een boost.

Wanneer je tegen jezelf praat zoals nummer 2, de laatste, met zelfliefde en positiviteit, weet ik zeker dat je je veel zelfverzekerder voelt dan nummer 1. Je praat niet alleen veel zachter en liefdevoller naar jezelf, maar visualiseert ook direct mooie beelden door uit te spreken waar je al mooie stappen hebt gezet en hoeveel beter je je al voelt.

Dit geeft je humeur een enorme boost doordat je dit licht en luchtig opvat. Je stemming zal er vervolgens weer voor zorgen dat je die dag weer mooie stappen onderneemt waardoor deze dag misschien wel een enorm keerpunt kan zijn in jouw journey en gedrag! Want iedere keuze die je voor jezelf maakt, vormt niet alleen jouw dag, maar kan uiteindelijk bepalend zijn voor jouw leven.

Zelfliefde in de praktijk.

Dus wat je praktisch kunt doen wanneer je negatieve gedachtes voelt opkomen of voelt dat je niet liefdevol met jezelf communiceert, vraag jezelf dan af wat deze zelfspraak je oplevert. Zeg letterlijk tegen jezelf: “als ik nu zo tegen mezelf praat, wat brengt mij dit dan?” En vraag jezelf ook af: “werk ik zo op een fijne manier naar mijn doel, of brengt dit mij er alleen maar verder bij weg?”

Je bent je eigen beste vriendin.

Je hebt ongetwijfeld ook wel eens gehoord dat als je met jezelf communiceert, dat je dit het beste kunt doen op een manier waarop je ook tegen je beste vriendin zou praten. Stel dat jouw beste vriendin naar je toe komt en zegt: “ik wil zo graag afvallen, maar het lukt me maar niet. Ik moet gewoon echt veel beter mijn best doen. Ik kan dit gewoon niet. Zo stom! Het lijkt wel alsof ik gemaakt ben om dik te zijn, dit lukt me echt nooit. Ik ben zo boos op mezelf!!”

Dan is de kans groot dat jij iets zegt als: “ach meis, maar je doet toch zo je best! Wist je nog, twee weken geleden? Toen was je zelfs al 2,5e kilo kwijt! Dat mag je ook echt niet vergeten. Er zijn altijd ups en downs in zo’n journey maar ik zie echt dat je alles geeft. Ook al voelt het nu even rot, dit is gewoon een ‘bump in the road’, ook hier kom jij door, echt! Gewoon weer rustig de draad oppakken en doorgaan waar je gebleven bent.”

En dan geef je haar een dikke knuffel en glimlach je naar haar.

Ja. En waarom zou je dat dan niet bij jezelf doen? Jij verdient deze liefde net zo goed. Behandel jezelf daarom alsof je je eigen beste vriendin bent.

  • Geef jezelf ‘s ochtends die high five in de spiegel.
  • Zeg tegen jezelf dat je super goed bezig bent.
  • En vergeet niet om jezelf zo nu en dan eens een knuffel te geven.

Dus: hoe ontwikkel je meer zelfliefde?

De makkelijkste manier om zelfliefde te trainen en meer voor jezelf te ontwikkelen is net als het ontwikkelen van meer positiviteit. Betrap jezelf in het moment op negativiteit en negatieve zelfspraak en switch het in het moment om naar een meer liefdevolle positieve vibe. Ookal heb je het negatieve al uitgesproken, zeg dan iets als: ik merk dat ik nu niet liefdevol naar mezelf ben. Dat kan anders. En spreek jezelf dan op een positieve manier toe. Zo leer je het gaandeweg toe te passen. Want net zoals met alle kennis die je in je op neemt: je kunt het wel lezen, leren en horen, maar de echte groei ontstaat pas als je het gaat toepassen in het dagelijks leven.

Zo kan zelfliefde je helpen bij het afvallen

Boeken tips voor meer zelfliefde.

Er zijn ook nog een aantal boeken die jou wellicht hierbij kunnen helpen. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet.
> Wat ik eerder had willen weten – Marian Mudder
> Je kunt je leven helen – Louise Hay
> Manifesteren kun je leren – Willemijn Welten

Tot slot nog even concreet:

  • Communiceer liefdevol met jezelf, het zal je proces echt ten goede komen.
  • Praat tegen jezelf zoals je ook tegen een beste vriendin zou praten.
  • Wanneer je jezelf op negatieve zelfspraak betrapt zeg dan: “als ik nu zo tegen mezelf praat, wat brengt mij dit dan?” En vraag jezelf ook af: “werk ik zo op een fijne manier naar mijn doel, of brengt dit mij er alleen maar verder bij weg?”
  • Switch in het moment om het direct toe te passen.

Heel veel succes in jouw journey! Geloof in jezelf en weet dat je dit kunt.

Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kunt gebruiken bij het afvallen en/of het ontwikkelen van een gezonde leefstijl? Misschien is het Word Fit Addict programma dan wel iets voor jou. Bekijk de website voor meer informatie en alle reviews.

Leave a Reply