Skip to main content

Nu ik zelf in korte tijd al twee blessures heb gehad aan spieren die je echt met alles gebruikt, is voorkomen beter dan genezen. Want genezen is saai. En duurt vaak lang. Dus voorkom dat je blessures oploopt met deze tips!

Wanneer je sport gebruik je je spieren, pezen, gewrichten en botten allemaal tezamen. Als je vaak sport zullen al deze onderdelen (wat bij elkaar het bewegingsapparaat genoemd wordt) uiteindelijk sterker worden. Spieren worden dikker, gewrichten soepeler en je botten en pezen steviger. Maar, het kan ook mis gaan. Wanneer je een onverwachte beweging maakt, valt, of iets anders doet wat bijvoorbeeld een spier uitrekt, een gewricht laat kantelen, een pees laat scheuren of nog erger: je breekt een bot! En dat wil niemand. Dan heb je dus een blessure opgelopen en dat is (zeker voor de fanatieke sporter) heel erg vervelend en kan je voor lange tijd uit de running halen.

Een sportblessure kan door allerlei dingen ontstaan. Wanneer je aan groepssport doet zoals voetbal, heb je te maken met de ondergrond die niet altijd helemaal vlak is of goed recht is. Ook kunnen je tegenstanders je naar de grond werken en je hebt dan kans dat je op een vervelende manier terecht komt. Bij de krachtsport kan het zo zijn dat je nét een te zwaar gewicht gebruikt, of een ineens onverwachte (of te snelle!) beweging maakt. Dit zijn allemaal voorbeelden van directe blessures, maar het kan ook geleidelijk ontstaan. Dat heb ik nu ook met mijn schouder. Het begon met een klein pijntje, wat ik eigenlijk negeerde omdat ik dacht dat het niks ergs was. Nu is het verergerd omdat ik te lang door ben gegaan met té zware gewichten. Hierdoor is het dus langzaam aan erger geworden, waardoor het nu ook weer langer duurt voordat het hersteld.

Wat kan ik doen om blessures te voorkomen – Fitness en gewichtheffen

– Zorg altijd voor een goede warming up. Altijd. En nee, negeer dat nou niet, doe het! Ik ben ook heel vaak te eigenwijs en té enthousiast waardoor ik te snel van start ga zonder warming up, maar dat kan echt niet. Eerst een rondje rennen of warm lopen / fietsen is perfect. Daarna is het aan te raden om de spiergroepen die je gaat trainen, eerst afzonderlijk ook op te warmen. Voorbeeld: je gaat benen trainen en begint met squats. Zorg er dan voor dat je eerst opwarmt door een paar squats te doen met alleen de bar. Zo kan je lichaam vast wennen aan de beweging en de spieren die met deze oefening aangesproken worden op kunnen warmen.

– Train met een trainingsschema die speciaal voor jou op maat gemaakt is. Ieder lichaam is anders en wanneer je bijvoorbeeld net begint met fitness of gewichtheffen is het heel erg belangrijk om een trainingsschema te volgen dat past bij je leeftijd, conditie en sport anders kan het een negatieve uitwerking op je hebben. Zorg daarom dat je in het begin iemand kunt raadplegen die een goed basissschema voor je kan opzetten die gericht is op jouw doelen. Vraag desnoods een personal trainer of iemand die veel verstand heeft van fitness of zij jou kunnen helpen.

– Wanneer je klaar bent met sporten, denk dan ook eens aan een coolingdown. Een coolingdown kan uit allerlei dingen bestaan. Je kunt bijvoorbeeld even rustig op de loopband ‘uitlopen’ of rustig op een matje gaan zitten en rek- en strekoefeningen uitvoeren. Zo kan je lichaam geleidelijk afkoelen waardoor je minder kans op spierpijn of stijfheid hebt de volgende dag.

– Banden kunnen je helpen om extra ondersteuning te bieden om blessures te voorkomen. Maar wat voor banden bedoel ik dan? Nou, als voorbeeld: ik heb vaak het idee dat mijn knieën extra ondersteuning nodig hebben. Vooral bij het squatten. Dan is het handig om kniebanden om te doen, om ze warm te houden en support te bieden. Mij helpt dit enorm en ik heb gelukkig nooit een blessure gehad. Dit soort banden heb je ook voor ellebogen, polsen, kuiten en natuurlijk riemen voor je rug!

Dus hoe, en wat voor sport je ook uit oefent, het is onwijs belangrijk om goed te letten op je vorm en ten alle tijde een goede warming up te doen voordat je begint. Train met een schema die voor jou op maat gemaakt is, en vergeet aan het einde je coolingdown niet! Wil je je lichaam extra beschermen? Denk dan eens aan handige banden die je spieren en gewrichten kunnen ondersteunen waar nodig om blessures te voorkomen!

3 Comments

Leave a Reply