Skip to main content

Trainen kan je op verschillende manieren doen, want iedereen traint met een ander doel. Toch zijn je resultaten erg afhankelijk van hoe intensief je workout is. Want hoe weet je eigenlijk of je écht alles uit je workout haalt? Ik heb een checklist voor je!

Wanneer heb jij een goede workout?

Trainen en sporten doen we allemaal met een andere reden. De één wil fitter worden, de ander wilt meer spieren en nog weer een ander doet het alleen om zich fijner te voelen en om goed voor zijn of haar lichaam te zorgen. Wat je reden ook is, er gaat niets boven een intensieve workout waar je je beter door voelt!

Sport je echt om progressie te kunnen boeken of om gewicht te verliezen? Dan is de intensiteit van je training erg belangrijk. Want wat verstaan we eigenlijk onder ‘hard trainen?’ Die uitdrukking kan ik voor niemand bepalen, want iedereen geeft er een andere betekenis aan en onze lichamen zijn allemaal verschillend. Tóch kan ik wel beschrijven wat naar mijn mening een echte power workout is, en waarvan je serieus progressie gaat boeken. Dit is vooral gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen, waarmee ik mooie resultaten heb kunnen behalen! Deze checklist is dus niet bedoeld als: ‘dit is goed, en als je dit niet voelt / doet dan train je niet goed.’ Dat is absoluut niet wat ik hiermee probeer te zeggen. Ik train nu 3,5 jaar en dit zijn voor mij de punten waardoor ik me na mijn workout realiseer: ‘wow, dit was echt een hele goede training.’ Dat zijn de punten die ik hieronder beschrijf en het is dus meer een hulpmiddel en guide om je te motiveren! Are you ready? Let’s dig in!

Checklist: Haal jij écht alles uit je workout?

Workout checkpoint 1. Je traint altijd met optimale laser focus. Niets of niemand haalt jou daar uit, want je bent niet in de sportschool om te praten en gezellig te doen. Je bent er om te trainen. Muziek op, en gaan. Focus is zo ontzettend belangrijk. Dit bepaalt vaak of je training intensief is of niet. Tuurlijk is het niet nodig om je compleet anti-sociaal te gedragen want een beetje interactie is altijd leuk. Maar om nou 15 minuten lang te staan kletsen is wel een beetje overdreven. Tenzij je daarna natuurlijk met 100% focus ass kicked haha.

Workout checkpoint 2. Je houd korte rustpauzes en traint door. Een aantal minuten rust tussendoor moet kunnen. Maar als je 5-10 minuten rust tussen je sets houdt, is het aan te raden om toch wat minder rustpauze te nemen. Ik vind het zelf vaak fijn om maximaal 1,5 minuut rust tussen een setje te houden als ik train voor kracht. Momenteel ben ik aan het cutten en zit ik hoog in herhalingen (12-15) en hierbij vind ik het fijn om maximaal 30 seconden te rusten om echt het maximale uit mijn workout te halen. Zo ben je ook nog eens eerder klaar en heb je een voldaan gevoel na je training.

Workout checkpoint 3. Na een aantal oefeningen zweet je je al te pletter. Je hartslag is flink omhoog geschoten en je begint je workout meteen goed. Niets is fijner dan aan het begin van je training de intensiteit goed te voelen. Ik merk dat ik dit gevoel dan graag wil vasthouden en daardoor nog meer in de flow kom van mijn training. Heerlijk. Het kan wel zijn dat je bijvoorbeeld meer op kracht traint en hierdoor niet heel veel zweet, want dat heb ik ook vaak genoeg meegemaakt. Hierdoor heb je soms het gevoel dat je ‘niet veel gedaan hebt’ maar niets is minder waar. Als jij die bar vollaad met een uitdagend gewicht, ben jij sowieso goed bezig!

Workout checkpoint 4. Als je krachttraining doet voel je de betreffende spiergroep echt branden. Want wanneer je jezelf echt pusht kan het vaak niet anders dan dat je je spieren goed voelt. Door de branding en de pijn zal je uiteindelijk groeien en kan je je spieren ontwikkelen. Moet je 15 herhalingen doen, maar brand het al bij 12 en kan je echt niet meer verder? Probeer dit dan tóch te doen want dit is het punt waar je even door heen moet. En dat gevoel wat je daarna hebt, is waar je het voor doet. Je hebt doorgezet. Je gaf niet op en deed je set in één keer, zonder te rusten. Zo groei je niet alleen je spieren, maar ook mentaal.

Workout checkpoint 5. Aan het eind van de training heb je alle oefeningen die op je trainingsschema staan, ook daadwerkelijk gedaan. Je stopt pas als je klaar bent, niét wanneer je moe bent.

Ik denk dat je optimaal resultaat kunt boeken als je zelf weet dat je altijd hard traint en dat je écht je best doet. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk want iedereen gaat door ups en downs. De ene training zal iets beter gaan dan de ander en er spelen nog meer factoren mee dan alleen power, uithouding en wilskracht.

We moeten niet vergeten dat slaap en voeding ook een grote rol spelen. Progressie willen we allemaal, maar ik denk dat je wilskracht bepaalt hoe snel je je doelen zult bereiken. Wil je het ‘soort van’ en is het wel mooi meegnomen als het lukt? Of word dit jouw levenswerk, jouw nieuwe leefstijl en ben je gewoon voor de volle 100% bereid om alles te geven om de beste versie van jezelf te worden? Die gedachte zal je motivatie zijn om te knallen, en alles te geven, of niet.

Bedenk voor jezelf wat jouw ‘waarom’ is. Waarom wil je dit? Waarom train je hard en intensief? Als je weet waarom, zal je daar enorm veel passie voor ontwikkelen en zal je er alles aan doen om te slagen. Soms even rustig nadenken en jezelf zo’n simpele vraag stellen als: ‘waarom?’ kan je die boost geven die je nodig hebt. Ik hoop dat ik je met dit artikel kan helpen om van jouw volgende workout een echte killer workout te maken!

One Comment

Leave a Reply