Skip to main content

Het is onwijs belangrijk om doelen te stellen, maar soms kan het allemaal nét even te veel worden. Want wanneer zegt jouw lichaam stop en hoe weet je of je (bijna) overtraind bent?

We zijn allemaal gefocust op het behalen van onze doelen, en we willen alles op alles zetten om dit te bereiken. Dat is logisch want hard work pays off. Maar, soms zijn we iets té enthousiast en kan je op het randje van overtraining zitten. Wanneer ben je (bijna) overtraind? En hoe kan je het voorkomen?

Als je vaak in de sportschool te vinden bent, weet je dat je lichaam ook genoeg tijd nodig heeft om zichzelf te herstellen. Je spieren worden kapot gemaakt (scheurtjes) en dit heeft tijd nodig om te herstellen. Wanneer je te kort de tijd neemt om optimaal te herstellen en dan dezelfde spiergroep weer gaat trainen, krijgt het lichaam geen kans tot goed herstel. Je lichaam heeft supercompensatie nodig: Het lichaam moet door rust voldoende tijd hebben gekregen voor herstel.

Gebeurt dit niet? En ga je gewoon door met trainen ondanks dat je weet dat je nog niet hersteld bent? Dan zal op lange termijn overtraining ontstaan. Het herstel duurt als maar langer en langer, en wanneer je in overtraining komt kan het ontzettend lang duren voordat je echt weer intensief kunt trainen. En dit is natuurlijk het laatste wat je wilt!

3 Symptomen dat je (bijna) overtraind bent:

1. Het lichaam probeert steeds te herstellen van de schade. Het is dus steeds actief. Dit kan er voor zorgen dat je last krijgt van slapeloosheid, slechte eetlust en gewichtsverlies.
2. Minder motivatie. Je hebt er gewoon geen zin meer in en bent totaal niet gemotiveerd om naar de sportschool te gaan. Misschien ook maar beter, haha!
3. Je spieren doen zeer en voelen stijfjes aan. Hierbij kunnen ook symptomen als duizeligheid en overmatig zweten voorkomen.

Overtraining is echt niet goed voor je lichaam en gelukkig heb ik zelf ook ingegrepen toen ik bijna iedere dag in de sportschool te vinden was. Ik trainde op gegeven moment 7 dagen per week en soms wel twee keer per dag (2015/2016). Ik vind het gewoon zó leuk. Nu train ik 4-5 keer per week en dat bevalt me prima. Ik heb nu ook nieuwe prioriteiten en heb meer tijd nodig voor mijn andere hobby’s. De sleutel is om je lichaam aan te voelen. Kan je nog door, of weet je onbewust dat je eigenlijk helemaal geen kracht meer hebt voor nog een workout? Het is daarbij ook erg belangrijk om 48 uur tussen het trainen van verschillende spiergroepen te houden. Zo kan je lichaam goed herstellen en heb je voldoende energie als je de spiergroep weer aanspreekt.

Rust is echt een essentiële factor wanneer het komt tot trainen. Net als slaap en voeding helpt het je naar een beter lichaam. Combineer de juiste verhouding en je resultaten zullen al snel zichtbaar worden!

One Comment

  • Linda schreef:

    Overtrainen is inderdaad een tricky ding. Ik had het vorig jaar toen ik mijzelf te weinig rust gaf. Constant moe en lusteloos. Waardoor ik juist eerst dacht dat ik erdoorheen moest trainen. Met rust ging het weer voorbij?

Leave a Reply