Skip to main content

Wil je je doelen bereiken? Afvallen en een gezonde leefstijl creëren, maar heb je last van eetbuien en heb je geen idee hoe je de controle terug kunt nemen? Ik ga je helpen. Stop eetbuien op een natuurlijke manier en ontdek hoe je lijf werkelijk in elkaar zit om er eindelijk van af te komen!

Je hebt last van eetbuien, continue trek en veel zin in suiker en ander junkfood. Je hebt al heel wat dingen geprobeerd en allerlei tips opgevolgd, maar niks schijnt te helpen. De reden hiervoor kan zijn dat je de tips gewoon op volgt, maar niet precies weet hoe je lichaam werkt waardoor je de basis niet kunt aanpakken. Want als je weet hoe je lichaam in elkaar zit kan je leren begrijpen waarom je steeds trek krijgt en eetbuien ontwikkeld. Het is tijd om de controle terug te nemen en dit te stoppen.

Je wilt gewoon eten.

Als je kijkt naar waar je trek in krijgt wanneer je een (beginnende) eetbui hebt, is dit bijna altijd iets van koolhydraten. En dan met name de slechte met heel wat suiker. Maar wat is zo’n hunkering eigenlijk? Het iets iets anders dan écht honger hebben want je bent helemaal niet hongerig. Het is niet zo dat je maag helemaal leeg voelt en dat je je slap en vermoeid voelt.

stop eetbuien

Nee. Het zit niet alleen maar in je hoofd!

Het is een combinatie van je gedachten (psychologisch) en je lijf (fysiologisch). Want het zit heus niet allemaal in je hoofd. Die hunkering. Dat gevoel van trek hebben. Er gebeurd ook heel veel in je lichaam. En dan met name in je darmen.

Dit moet je weten over je darmen

Om het iets duidelijker en minder ingewikkeld te maken zal ik je eerst kort wat uitleggen over de darmflora. Eigenlijk is die naam niet helemaal terecht aangezien het stukje ‘flora’ verwijst naar planten. Daarom gebruik ik nu de term: Darmmicrobiota. Darmmicroben doen heel wat nuttige dingen in je darmen:
– Ze zorgen voor het afbreken van vezels die je lijf zelf niet kan afbreken. Dit zorgt voor 10% van onze energie
– Ze trainen het immuunsysteem zodat wanneer ziekteverwekkers binnendringen het afweersysteem in werking komt.
– Ze voorkomen de groei van schadelijke bacteriën
– Ze produceren onder andere hormonen, vitamine K en andere vitaminen. Vitamine K is nodig voor bloedstolling.
– Ze zorgen voor goede functie en ontwikkeling van de darmen waarmee zelfs ons gedrag door beïnvloed kan worden.

En op dat laatste punt wil ik verder ingaan. De darmmicroben spelen namelijk een belangrijke rol in jouw psychologische reactie naar voeding en waarom je zo trek krijgt in bepaalde voedingsmiddelen. Het heeft alles te maken met bacteriën.

Darm bacteriën

De bacteriën die in je darmen groeien willen er voor zorgen dat er meer voedingsmiddelen in de darmen terecht komen, die ze levend houden. En zoals je misschien wel weet zijn er twee soorten: de goede en de slechte bacteriën. Je lijf is ontzettend slim en wil ze levend houden. Dus je darmen geven in feite een signaal dat ze meer van die voeding nodig hebben (bijvoorbeeld de ongezonde voeding) om te blijven leven. Het zit niet allemaal in je hoofd want zoals ik net heb beschreven, spelen je darmen dus ook een ontzettend belangrijke rol hierin.

stop eetbuien

Eetbuien!

Stel, je eet iets wat je een hele lange tijd niet meer hebt gehad. Je haalt het op uit de winkel, eet het en de volgende ochtend word je wakker en je denkt: ik wil dat weer! Ik wil er meer van! Nu ontstaan er ‘cravings.’ Je begint er naar te hunkeren. Je geeft toe, blijft eten, maar het gevoel stopt niet. Dus uiteindelijk hak je zelf de knoop door en koopt het product niet meer. Je hoopt simpelweg dat het over gaat en probeert er niet meer aan te denken want het is een vicieuze cirkel. Hoe meer je eet, hoe meer je ervan wilt.

Wat zijn microben?

Die microben zijn bacteriën. Het zijn levende organismen en ze overleven op verschillende soorten voeding en voedingsstoffen. Zodra ze krijgen wat ze nodig hebben (dus bijvoorbeeld die koolhydraten en suikers) blijven ze in leven. Maar ze hebben heel veel nodig. Dat is waardoor je in de vicieuze cirkel blijft zitten. Je darmen geven steeds een signaal naar de hersenen dat ze meer nodig hebben om te blijven leven.

De connectie

Je hersenen en darmen zijn simpelweg verbonden met elkaar via de bloedsomloop. Voorbeeld: je moet nodig naar de wc. Je darmen trekken aan de bel en zeggen tegen de hersenen: ‘Joehoe! Ik moet naar de wc! Kan je nu a.u.b. een locatie vinden waar ik terecht kan?’ En je hersenen doen de rest. Dit simpele voorbeeld geeft aan dat ze verbonden zijn, maar zelf merk ik dat ook maar al te vaak. Als ik zenuwachtig ben, veel stress of spanning ervaar, slaat dit vrijwel direct op mijn darmen. Dat is ook waardoor ik PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) heb!

Dopamine en Serotonine

Maar misschien ben je verslaafd aan eten. Zoals ik eerder al beschreef gaat het niet altijd om honger of trek hebben. Het is een gevoel en meer mentaal. Je moet het gewoon hebben. ‘Ik kan niet rusten tot ik mijn ‘drug’ krijg.’ En met ‘drug’ bedoel ik in dit verhaal voeding. Het heeft alles te maken met dopamine en serotonine in je hersenen. Je hebt vast weleens gehoord van dopamine. Dat stofje wat je blij laat voelen. Serotonine doet ongeveer hetzelfde. Deze heeft invloed op je geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en je eetlust.

Maar wat nou als ik je vertel dat 50% van je dopamine en 90% van je serotonine wordt aangemaakt in je darmen?! En beide hebben een directe relatie met het reguleren van je gedrag. Ze hebben invloed op je stemming en voeding. Dus wanneer deze twee uit balans raken, krijg je last van intense cravings en eetbuien. Het start allemaal in je darmen!

Het is dus de drijvende kracht in het darmmicrobioom om hersenen te vertellen dat je meer slecht voedsel nodig hebt. Het laat je ernaar verlangen. Soms zo erg, dat het voelt als honger.
stop eetbuien
Honger en trek worden geregeld door de hormonen: Leptine, Ghreline, Neuropeptide Y en Insuline.

Leptine

Laten we beginnen met Leptine. Om je te helpen om het wat makkelijker te onthouden kan je hierbij onthouden dat Leptine met een ‘L’ begint. Denk hierbij aan ‘limiet’ of ‘level.’ Het is als het ware een thermostaat voor je hongergevoel. Leptine laat vetcellen vrij in je hersenen om je lijf te vertellen hoeveel energie je binnenkrijgt. Wanneer de hoeveelheid calorieën of voeding gelijk is aan de hoeveelheid wat de hersenen is verteld, zegt leptine: je bent vol! Beperk de hoeveelheid voedsel! (Limit)

En soms heb je van die dagen, weken of maanden dat je altijd maar kan blijven eten. Je eet en je eet, maar je raakt nooit verzadigd. Dat zit dus niet allemaal in je hoofd, maar heeft alles te maken met hormonale disbalans. Je hormonen geven je hersenen niet meer die signalen.

Ghreline

Ghreline zegt eigenlijk: ‘Ik heb honger!’ Waar Leptine zegt: ‘Je bent verzadigd’ zegt Ghreline: ‘Ik heb honger, we hebben eten nodig.’ Het heeft dus de controle over je eetlust.

Neuropeptide Y (NPY)

Dan deze. Grote kans dat je er nooit van gehoord hebt, maar deze is net zo sterk en ‘gemeen’ als Ghreline. Het stimuleert je voedselinname en met name je koolhydraten. Ook zorgt het ervoor dat je meer ‘motivatie’ krijgt om te gaan eten en zorgt voor een vertraging in je verzadiging door als maar grotere porties te willen. Dus wanneer je Leptine niveau laag is of uit balans is heeft dit een negatief effect op je NPY omdat deze stijgt!

Om het nog iets duidelijker te maken:

De basis verantwoordelijkheid van je NPY is: ‘wat te doen en waar moet ik energie opslaan?’ In spieren? In vet? En wanneer je NPY niveau te hoog is zal het voeding gaan opslaan als vet. En daarbij worden de signalen dat je verzadigd bent, vertraagd.

Krijg de controle terug!

Dit is simpelweg hoe je lichaam werkt. En bij alles wat ik schrijf zet ik meestal: probeer genoeg dingen uit en ontdek waar je lichaam het beste op reageert. En wanneer je je verdiept in je lijf en weet / begrijpt hoe het werkt kan je zelf de controle nemen. Waarom zou je blindelings wat regels volgen (bijvoorbeeld in een dieet?) terwijl je lijf zo complex is? Je kunt pas beter leven als je begrijpt hoe het zit! En deze achtergrondinfo moet je gewoon weten om beter te begrijpen hoe tips als ‘slaap meer’, ‘zorg voor minder stress’ e.a. precies werken. En dat is wat ik morgen ga doen in het tweede deel!

One Comment

Leave a Reply