Skip to main content

Heb jij al wel eens gehoord van de Mind Muscle Connection? Dit is een methode die spiergroei zou moeten bevorderen, maar of het ook echt werkt? Ik vertel je er alles over!

Mind muscle connection, wat is dat precies?

Alle bewegingen in je lichaam worden gecontroleerd door je hersenen. De eerste stap hierbij is dat je hersenen een signaal naar je spieren sturen om ze te bewegen. Bijna alle spierbewegingen worden bewust uitgevoerd. Je wilt een gewicht oppakken en je strekt je arm uit om de dumbbell te pakken. Hoewel dit lijkt alsof je het op de automatische piloot uitvoert, is dat dus niet zo. Het gaat alleen heel snel en het is niet raar dat je lijf deze beweging maakt omdat jij het de opdracht hebt gegeven om te bewegen.

Bewust en in het moment

En je hebt me de laatste tijd vast wel vaker gehoord over bewust zijn. En in het moment leven. Dit is eigenlijk ook zoiets. Want als je in de sportschool staat en je pakt dezelfde gewichten op die je vorige week ook hebt gebruikt en er je oefening mee doet zonder er over na te denken, ben je dus niet bewust bezig, want het gaat te veel op de automatische piloot. Het doel van de mind muscle connection hierbij is dat je denkt aan de spier terwijl je hem traint. Dit klinkt misschien een beetje raar, maar dat is het eigenlijk niet. Hierdoor kan je namelijk veel effectiever je spiervezels aanspannen, want je gebruikt je spier op een veel efficiëntere manier. Het kan dus echt bijdragen aan je spiergroei.

Interne en externe focus

Maar er is wel een verschil tussen je alleen focussen op de beweging en je focussen op de spier die deze beweging mogelijk maakt. Dit kan je onderscheiden in interne focus (focus op de spier) en externe focus (de beweging). Bij de externe focus leer je de beweging en ben je gericht bezig om hem zo goed mogelijk uit te voeren. Deze is vooral belangrijk als je puur voor spierkracht traint. Bij interne focus denk je echt aan de spier die je aan het trainen bent. En deze laatste kan echt bijdragen aan spiergroei.

Je kunt het testen!

Ik ga proberen uit te leggen hoe je dit kan voelen en hoe je de mind muscle connectie kunt maken. Stel je doet een squat. Een gewone normale squat zonder gewicht. Je buigt je knieën, zakt tot ongeveer 90 graden en komt weer omhoog. Best een standaard beweging en iets wat je in het dagelijks leven af en toe ook doet als je bijvoorbeeld iets moet oppakken. Je denkt er dus niet bij na, je maakt de beweging gewoon. Maar wat nou als je die squat nog eens doet, en echt al je focus richt op de spieren in je benen. Voer de oefening heel gecontroleerd uit. Richt je op je beenspieren en voel ze werken. Ik weet zeker dat je het verschil voelt!

mind muscle connection

Hoe kan je dit gebruiken tijdens je trainingen?

Nu vraag je je misschien af hoe je dit tijdens een workout precies moet toepassen. Allereerst wil ik zeggen dat focus tijdens een workout natuurlijk ontzettend belangrijk is. Als je ondertussen allemaal andere dingen aan het doen bent en niet gericht bezig bent met je oefeningen, dat de resultaten snel minder zullen zijn dan je misschien verwacht. Daarom vind ik het ook altijd fijn om alleen te trainen, met muziek op voor optimale focus.

Mind muscle connection stappenplan

1. Voordat je begint met je workout, is het goed om eerst te bedenken wat je allemaal gaat doen. Daarom ben ik fan van trainingsschema’s. Ik heb een database vol gratis schema’s dus mocht je er nog geen een hebben, dan kan je er daar eentje downloaden. Wil je zonder schema trainen? Kijk dan op de apparaten welke spieren je kunt ‘targeten’ met de oefening. Door precies te weten wat je gaat doen, kan je je ook beter op de spieren richten.

2. Vervolgens blijf je tijdens de oefening gefocust en met je gedachten bij die spier. Blijf eraan denken. Kijk er naar en richt al je aandacht hierop. Probeer de spanning er goed op te houden!

3. Maak de bewegingen voluit. Vermijd korte stukjes want hierdoor voel je de spier veel minder. Dus terugkomend op mijn squat voorbeeld: zak niet een klein stukje door, maar probeer die 90 graden te halen. Kies hierbij ook passend gewicht en ga niet gelijk té zwaar, zodat je de beweging optimaal kunt maken.

4. Wees niet teleurgesteld als je het niet meteen onder controle krijgt. Het vergt wat focus en geduld. Deze concentratie kan soms lastig te vinden zijn als je er die dag niet helemaal bij bent. Het is oké! Hoe meer je dit gericht gaat trainen en zal gaan oefenen, hoe beter het uiteindelijk zal worden.

Conclusie

Dus niet meer je verstand op nul en op de automatische piloot die gewichten verplaatsen, maar koppie d’r bij en je hersenen actief laten meewerken tijdens je workout. Uiteindelijk zal het je helpen en ondersteunen om het lichaam te krijgen wat je voor ogen hebt. You can do it!

> Gratis trainingsschema’s vind je hier

Leave a Reply