Skip to main content

Heb jij dat ook wel eens? Je eet, en eet, maar je raakt nooit verzadigd! Nadat je dit artikel hebt gelezen, weet je precies waar het door komt en kan je het probleem verhelpen!

1. Je macro’s zijn uit balans

Zoals je weet is het erg belangrijk om een goede verhouding tussen je koolhydraten, eiwitten en vetten te hebben. Maar wat als je deze macro’s niet haalt en ‘uit balans bent?’ Dan kan het dus zo zijn dat je alleen maar blijft eten. Eiwitten zorgen namelijk voor een verzadigd gevoel en geven voor een lange tijd energie. Dit komt doordat het voor je lijf moeilijker om de eiwitten af te breken waardoor je er langer vol door blijft.
verzadigd
Bij koolhydraten is het zo dat als je te weinig complexe eet (volkoren producten, havermout etc.) en te veel koekjes, witte rijst of pasta en suiker binnen krijgt, dat je ook niet verzadigd raakt. Je lichaam heeft ook vezels nodig! Daarbij zorgen de ongezonde koolhydraten ook voor ‘spikes’ in je energieniveau omdat je van suikers ineens een enorme boost kunt krijgen, maar ook net zo snel weer een dip ervaart.

En dan hebben we nog de vetten. Vetten kunnen je echt lange tijd een goed verzadigd gevoel geven. Denk maar eens aan een salade met groente, zonder iets van nootjes of een avocado er door heen. Je hebt binnen no-time weer honger! Dus zorg ook altijd voor voldoende vetten bij iedere maaltijd. Als je het goed uitbalanceert en er voor zorgt dat je bij ieder dagdeel een beetje van alles binnen krijgt zit je goed en zorg je voor een stabiele toevoer van energie en voorkom je dipjes.

2. Slaaptekort

Misschien heb je het wel vaker gehoord, maar slaaptekort kan ook erg veel bijdragen aan een hongerig of ‘nooit verzadigd’ gevoel. Dit heeft alles te maken met de hormonen die worden aangemaakt. De twee belangrijkste die hier invloed op hebben zijn Leptine en Ghreline. Misschien zeggen deze je in eerste instantie niks maar om het makkelijk uit te leggen: Leptine onderdrukt je eetlust en Ghreline zorgt voor een toename hiervan. Als je dus te weinig slaapt gebeurt het tegenovergestelde. Ghreline gaat omhoog (dus meer eetlust) en Leptine daalt (dus minder onderdrukking). Dus ook al eet je genoeg, je hormonen zijn van slag en willen toch weer eten omdat je dus te weinig hebt geslapen. Dus pak die uurtjes en houd jezelf in balans!
verzadigd

3. Je eet niet ‘bewust’

Ken je dat? Je hebt net gegeten terwijl je tv aan het kijken was, maar je hebt alweer trek. Grote kans dat je bent afgeleid door de tv en geen aandacht hebt besteed aan het bewust eten van je maaltijd. Je hebt niet door hoeveel je naar binnen werkt omdat je meerdere dingen tegelijk doet. Dit zorgt er voor dat je snel weer trek krijgt waardoor je maar blijft eten.

One Comment

Leave a Reply