Skip to main content

HIIT training, misschien heb je er wel eens van gehoord. Het is een hele effectieve trainingsmethode die er voor kan zorgen dat je door kortere workouts, sneller resultaat kan boeken. Hoe? Ik leg het je uit!

Cardi-oh-no!

Toen ik mijn journey net begon, zat ik er vaak tegenop om na mijn workout ook nog cardio te doen. Ik vond het lang duren en op zo’n apparaat joggen was voor mij echt uitzichtloos. Ook werd mij vroeger vaak verteld dat je sowieso een half uur moest hardlopen voordat er ook maar iets in je lijf gebeurde en ik kan je zeggen: dit werkte alles behalve motiverend!

Wat is HIIT?

Totdat mijn vriend een keer tegen mij zei: waarom ga je geen HIIT training doen? HIIT? Wat is dat? Mijn kennis van fitness en effectief trainen was toen nog minimaal dus wat extra uitleg was erg welkom. Hij vertelde me dat het enorm effectief is omdat je er in minder tijd, net zoveel uit kunt halen als wanneer je een half uur gaat joggen. Met een paar minuten sprinten kan je net zoveel verbranden als een uurtje hardlopen. Hallo! Had dit even eerder verteld! Zit ik hier uren te zwoegen op zo’n apparaat, had ik allang thuis kunnen zitten met mijn heerlijke post workout maaltijd. Natuurlijk wilde ik wel weten hoe dit dan precies in zijn werk gaat en hij vertelde dat dit komt door de explosiviteit. Je training is in korte tijd veel intensiever waardoor je lijf na zo’n workout echt even goed de tijd moet nemen om te herstellen. En tijdens deze herstelperiode, blijft je lijf calorieën verbranden. Dit noemen ze ook wel het ‘afterburn effect.’ Dikke win situatie dus!

hiit

HIIT & spierweefsel

Ook vertelde hij me dat als ik een half uur ga joggen, mijn lichaam genoeg energie nodig heeft. Deze energie haalt het ook uit het spierweefsel en dat is dus wat je niét wilt. Mijn doel was ook om meer spiermassa opbouwen en echt strakker in mijn vel te komen, en om dan van hem te horen dat ik dit tijdens het hardlopen weer kan verliezen, was iets nieuws voor me. Daarom is HIIT ook zo ideaal, omdat je met deze manier van trainen, veel minder of zelfs helemaal geen spierweefsel verliest. Dit komt doordat een HIIT workout veel korter is. Hierdoor heeft het veel minder tijd om je spieren aan te spreken. Lang leve HIIT!

Meer uithoudingsvermogen

Na een tijdje HIIT trainingen gedaan te hebben, merkte ik in de alledaagse dingen ook dat mijn conditie flink was verbeterd. Ik kon sneller fietsen, werd minder moe door trappen lopen en had simpelweg meer uithoudingsvermogen. Dit was echt enorm fijn en toen ik het in al mijn enthousiasme vertelde aan mijn vriend, zei hij dat dit ook te wijten is aan die HIIT workouts. Door de explosieve momenten van inspanning tijdens zo’n training, train je je hart om sneller meer bloed te pompen. Zo kan je alles dus langer volhouden.

HIIT biedt veel mogelijkheden

Sindsdien probeer ik altijd HIIT te doen als er cardio op de planning staat. En je vergist je als je denkt dat dit alleen op een loopband of ander cardio apparaat mogelijk is. Want je kunt HIIT echt op zoveel verschillende manieren toepassen! Denk aan fietsen, zwemmen, touwtje springen, hardlopen, cardio circuit met wall balls en burpees… Alles is mogelijk dus leef je uit!

Tot slot nog even een paar voorbeelden van een HIIT schema:
30 seconden burpees – 10 seconden rust
1 minuut wall balls – 20 seconden rust
30 seconden op je snelst rennen op de loopband – 30 seconden joggen

Dit zijn slechts simpele voorbeelden maar je kan het zelf aanpassen op jouw niveau!

6 Comments

Leave a Reply