Skip to main content

Heb je moeite met het uitvoeren van de squat? Ik geef je drie makkelijke en toepasbare tips zodat je deze oefening nóg beter kunt uitvoeren!

– bovenstaande afbeelding is afkomstig van Weheartit.

Een squat is een van mijn favoriete oefeningen, maar nu ik mijn techniek heb verbeterd vraag ik mezelf soms echt af wat ik al die tijd hiervoor heb gedaan?! De squat op zich is geen moeilijke beweging. Alleen om blessures te voorkomen is het erg belangrijk dat je de oefening juist uitvoert en dat is eigenlijk met alles zo. Met wat hulp heb ik mijn squat kunnen verbeteren en daarom deel ik de tips nu met jullie.

Squat Tip 1. Probeer verschillende squat variaties

Probeer eens de low bar back squat. De benaming zegt het al: je legt de bar lager in je nek / rug. Op deze manier is het (voor mij) makkelijker om dieper te zakken en mijn rug rechter te houden. Ik heb het geprobeerd omdat ik het overal veel voorbij zag komen, en ik dacht: waarom zou ik het niet testen? Nu doe ik mijn squats vaak niet anders dan low bar. Het heeft echt een hele nieuwe wereld geopend en het was goed om eens een verschillende variatie op de standaard squat te testen. Ik raad het je dus ook aan om dit eens te proberen.

Extra tip bij low bar:
Hierbij is het erg belangrijk dat je je duimen aan dezelfde kant houd, als de rest van je vingers. Vooral als je zwaarder gaat, omdat er anders veel te veel belasting en druk op je polsen komt te staan.

low bar back squat
Foto van Healthkart.com

Squat Tip 2. Let op je ademhaling

Ademhaling is ook altijd een groot probleem van me geweest. Ik wist niet wanneer ik moest in ademen en ook niet wanneer ik moest uit ademen. Het ging vaak verkeerd en soms kreeg ik geen lucht waardoor de oefening ook minder goed lukte. Nu neem ik één grote hap lucht, trek ik mijn buikspieren in, kijk ik omhoog en dán doe ik de squat. Als ik omhoog beweeg adem ik geleidelijk uit. Vervolgens als ik boven ben, neem ik weer een hap lucht en zo door. Dat werkt echt heel fijn. Ook creëer je op die manier extra druk wat weer helpt om je rug rechter te houden. Je core kan meer kracht verplaatsen en zo kan je zwaarder trainen.

Squat Tip 3. De juiste positie

Zorg voor de juiste positie van je benen, voeten, rug en handen. Focus je op een goede houding en zet je tenen iets naar buiten als je dit kan. Zorg ervoor dat je voeten iets breder staan dan je schouders. Ik heb zelf wat last van mijn heupen waardoor ik niet altijd met mijn tenen naar buiten sta omdat dit niet fijn voelt. Dus je moet even experimenteren met wat voor jou goed voelt. Begin altijd met licht gewicht en bouw het langzaam op.

Onthoud dat het ook verstandig kan zijn om je billen, buik en onderrug afzonderlijk ook goed te trainen. Doe dus ook back extensions en hip thrusts om ervoor te zorgen dat je hele core sterk genoeg is om het gewicht tijdens de squat te dragen en ervoor te zorgen dat je altijd in de juiste houding blijft staan.

Hoe je de squat perfect kunt uitvoeren:

In het onderstaande twee filmpjes wordt nog even uitgelegd hoe je de squat op een goede manier kunt uitvoeren. Erg handig om even te kijken!

Doe jij veel aan squatten en doe je dit mét of zonder gewicht?

2 Comments

Leave a Reply