Skip to main content

Soms heb je van die dagen dat je spieren helemaal kapot zijn en je amper kunt functioneren omdat je spierpijn zo heftig is. Maar met dit lijstje van beste tips heb jij voortaan sneller spierherstel en kan je er zo weer tegenaan!

Oké, ik val gelijk met de deur in huis: hier komen de tips!

Drink meer water

I say it all the time. Water is your best friend. Nee, geen zorgen ik ga nu niet verder in het engels praten, haha. Maar serieus, je lichaam bestaat voor ongeveer de helft uit water en dat is niet zonder reden. Het is een waardevol transportmiddel wat er voor zorgt dat jouw afvalstoffen, vitamines, mineralen, voedingsstoffen en hormonen worden getransporteerd en naar de juiste plek in je lichaam worden gebracht. Super belangrijk dus. Maar dat is nog niet eens alles! Ook vult water je mineralen aan en regelt het je lichaamstemperatuur. Heb je ondertussen al een slokje extra gedronken? Mooi zo!

Tijdens het trainen verlies je veel vocht door het zweten. Hierdoor ben je dus water verloren en daarom is het zaak dat je dit zo goed en zo snel mogelijk aanvult. Als je dit niet doet zullen je spieren minder snel herstellen. Dus, neem nog maar een slokje. Of twee. Of drie. Stay hydrated!

Sleepy time

Slaap is zó fijn. We houden er allemaal van. Maar wist je ook dat je spieren amper tot bijna niet kunnen herstellen als je onvoldoende nachtrust krijgt? Spieren groeien en herstellen zich terwijl je rust (slaapt) en daarom is het ook aan te raden om minimaal acht uur per nacht te pakken. Dit lukt vast niet altijd, maar doe er extra je best voor als je wilt dat je goed hersteld. Een extra tip hierbij is om in een rustige ruimte te gaan liggen waar het goed donker is. Ook is het verstandig om altijd rond dezelfde tijden te gaan slapen zodat je een goed ritme ontwikkeld. Zo herstel jij véél beter. Je spieren zijn je dankbaar.

Food is life.

Ik hoef je nu vast niet meer te vertellen dat je genoeg eiwitten moet eten om goed te herstellen. Dat weten we allemaal wel. Maar wist je ook dat het daarbij ook belangrijk is om voldoende vitamine C binnen te krijgen? Deze vitamine bevat collageen en dit is helpt om afgebroken spierweefsel te herstellen en zo de schade in je spieren te verminderen. Je vindt deze vitamine vooral in citrusvruchten en spinazie.

En als je dan toch bezig bent: eet ook gelijk wat extra peulvruchten, volkoren producten, zaden of nootjes want deze zijn rijk aan magnesium. En dié heb je ook nodig. Waarom? Omdat deze wat spanning van je spieren haalt waardoor je die spierpijn dus minder zult voelen.

Relax en neem een massage

Een massage is op zijn tijd zo fijn. Je kunt er helemaal bij ontspannen en het is natuurlijk ook super goed voor sneller spierherstel. Dit omdat je doorbloeding wordt gestimuleerd. Een extra voordeel hierbij is dat je voedingsstoffen sneller worden aangevoerd en afvalstoffen worden sneller afgevoerd. Maar wat nou als je geen geld hebt voor een masseur en ook geen lover in de buurt hebt die je even kan kneden? Nou, dan pak je gewoon een foam roller! Ja inderdaad, dat ding waar ik een haat/liefde relatie mee heb, haha. Het kan zó zeer doen, maar dat is juist het teken dat het werkt. Je rolt al je spieren los en dat is wat je wilt. Knopen, stijfheid, noem maar op. Alles komt los. Try it!

Gewoon door gaan…?

Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar toch is het waar. Als je door gaat met trainen en sporten ondanks dat je heel veel last hebt van spierpijn, zal dit er voor zorgen dat je uiteindelijk minder spierpijn hebt. Ga niet meteen helemaal crazy door direct op je zwaarst te gaan sporten, maar begin met een gemiddeld gewicht om je spieren even goed los te maken.

Ik snap je als je denkt: ‘Ja maar dat doet onwijs zeer en is helemaal niet fijn!’ Het is ook niet gemakkelijk om door te gaan met pijn maar onthoud dat het belangrijkste is om er voor te zorgen dat je de bewegingen wel volledig maakt en een goede vorm behoudt. Doe eventueel wat extra warming up herhalingen, zodat je je spieren goed kunt opwarmen voor de echte training.

What’s Supp?!

Supplementen zijn handig en ik ben vaak wel voorstander om een paar supps te gebruiken. Ze zorgen er natuurlijk niet voor dat je spierpijn op magische wijze verdwijnt, maar het kan wel enorm bijdragen aan een sneller spierherstel. Je zou bijvoorbeeld een eiwitshake kunnen nemen na je training om je lichaam meteen aan te vullen. Ook BCAA’s (Aminozuren) kunnen enorm helpen. Deze kan je tijdens of na de training drinken en is ook nog eens erg lekker en verfrissend!

Spierherstel door een goede warming up!

Voordat je echt gaat beginnen aan je workout, is het aan te raden om eerst even een korte warming up te doen. Je lichaam kan dan wennen aan de bewegingen die je zometeen gaat uitvoeren en je vermindert de kans op blessures. Even van te voren fietsen, roeien of lopen kan al genoeg zijn. Dus fiets je naar je sportschool? Mooi! Dan heb jij je warming up al in de pocket.

Is de spierpijn te heftig en heb je alles geprobeerd? Neem dan een rustdag en zorg dat je genoeg slaapt en eet om goed te kunnen herstellen. Soms is rust nou eenmaal de beste methode om van je spierpijn af te komen, maar dat is een kwestie van goed naar je lichaam luisteren en aanvoelen wat voor jou op zo’n moment het beste werkt! Hopelijk helpen deze tips je en zorgt dit voor een sneller spierherstel!

Leave a Reply