Skip to main content

Van de ene op de andere dag aangekomen? En heb je last van een opgeblazen gevoel? Alles behalve fijn. Daar wil je snel vanaf! Maar hoe? Ik heb de juiste tips om het te voorkomen én te verhelpen.

Heb je net een heerlijk weekend of een vakantie achter de rug, voel je je na die tijd enorm opgeblazen. Je broek zit ineens heel strak en de lijntjes van je sokken staan op je enkels. Erg vervelend en alles behalve ideaal. Daarom vandaag tips om dat opgeblazen gevoel zo snel mogelijk te laten verdwijnen.

Oorzaak & gevolg

Als je je opgeblazen voelt onthoud dan dat je het beste niet op de weegschaal kunt gaan staan. Grote kans dat je ziet dat je bent aangekomen. Toch is dit alles behalve vet of permanent gewicht, want het is simpelweg water. Laat jezelf daarom mentaal niet beïnvloeden door dit getal door gewoon niet op de weegschaal te staan.

Want wanneer je net een super leuk weekend hebt gehad met allerlei lekkere snacks, een barbecue en een ontelbaar aantal cocktails, krijg je het effect van deze heerlijke tijd de dag erna direct op je bord. En het is geen fijn gevoel, want je kleding kan veel strakker zitten dan normaal, je hoofd ziet er ‘puffy’ uit en je moet er niet aan denken om iets aan te trekken wat je figuur accentueert.

opgblazen gevoel

Zo werkt je lichaam

Om er snel vanaf te komen is het belangrijk dat je weet hoe je lichaam werkt. Als je je lijf begrijpt kan je goede keuzes maken voor jezelf. In feite zijn de oplossingen die ik je vandaag ga geven iets meer gericht op de korte termijn. Sommige mensen hebben namelijk last van een chronisch opgeblazen gevoel en als dat het geval is moet er heel wat veranderen in je leefstijl om dit op te lossen. Dat ga ik vandaag niet behandelen, maar waar het op neer komt is het volgende.

Je lijf is een fantastische machine die in staat is om alles waar je last van hebt op natuurlijke wijze zelf te genezen. Als je jezelf goed verzorgd, gezond eet en over het algemeen een gezonde leefstijl volgt, zal je lichaam met je meewerken (i.p.v. tegen je). Zo ook voor een opgeblazen gevoel. Je lijf kan zichzelf helen, maar dan moet je wel het grootste gedeelte zoveel mogelijk gezond leven en puur eten. But, come on! Het leven is te kort om alles aan de kant te schuiven en we hebben allemaal wel onze momenten. Soms worden we blootgesteld aan schadelijke stoffen, eten we ongezond, blijven we heel laat op en doen we andere dingen die gewoon niet heel gezond zijn. Nou en. It happens. Maar dat zijn wel de momenten dat er daarna een opgeblazen gevoel ontstaat want je lijf probeert je eigenlijk te vertellen dat je wel goed voor ‘m moet blijven zorgen!

opgblazen gevoel

Puffer fish!

Zie het zo: wanneer je last krijgt van een ontsteking / opgeblazen gevoel en je je net een puffer fish voelt kan je het vergelijken met het volgende. Stel je krijg een splinter in je vinger. Ondanks dat hij heel klein is, voelt het toch als een gemene steek en heb je er wel last van. Je vinger wordt vaak wat dikker en rood. Dit komt doordat je lijf het weefsel probeert te repareren en dit doet ‘ie door vloeistoffen naar die plek te brengen. Het is een soort isolatie om je te beschermen. Zelfde met krachttraining als je kleine scheurtjes in je spieren maakt, herstelt je lijf die en worden ze uiteindelijk sterker.

Helemaal kapot

Nog een voorbeeld: stel je hebt een mega extreme legday gehad en je strompelt letterlijk de gym uit. De dag erna voel je je onwijs goed omdat je zo hard hebt getraind. Maar ineens zie je dat je bent aangekomen! Wait, whut?! Dat kan niet kloppen! Of toch wel? Dit is tijdelijk vocht wat je vasthoud. Want al het weefsel in je benen is helemaal kapot gemaakt. Er zitten allemaal kleine scheurtjes, dus je lichaam stuurt er vloeistoffen en water heen. Dit is niet slecht, maar eerder noodzakelijk. Daarbij zijn je benen de grootste spiergroep dus vandaar dat het kan zijn dat je tijdelijk wat zwaarder bent geworden. Je houdt gewoon wat vocht vast!

En als we nu terugkomen op het opgeblazen gevoel en die strakke broek, snap je het waarschijnlijk ook veel beter. Als je in het weekend of op één avond heel wat cocktails hebt gehad en allerlei ongezonde voeding, denkt je lijf: ‘Hè, dit is niet normaal!’ Dus het gaat in de verdediging. Je lichaam wilt er vanaf en gaat dus overal water vasthouden. En daar heb je je opgeblazen gevoel.

opgblazen gevoel

Nee, je bent niet aangekomen in vet

Dus wanneer je denkt dat je na een avond ongezond eten en drinken bent aangekomen, think again, want dat is dus niet zo. Je lichaam is simpelweg wat geïrriteerd en probeert je te beschermen. Wanneer je veel suiker binnen krijgt van teveel koolhydraten (bijv. op een cheatday of je verjaardag) heeft dit een giftig effect op je lijf. Onthoud ook dat de mensen vroeger (in de oertijd) helemaal geen toegang hadden tot donuts, chocolade, pizza noem maar op. En sindsdien zijn onze lichamen niet veel veranderd maar het eten dus wel. En dat is de reactie die je krijgt.

Let’s talk organs

Het orgaan dat je lijf helpt om te herstellen is de lever. Op sommige momenten draait dit orgaan overuren. Stel je houd je cheatday, drinkt alcohol, krijgt een overload aan koolhydraten en suikers binnen en daarbij heb je ook nog alle externe dingen zoals: tekort aan slaap, uitlaatgassen, te veel stress… Kortom, dit alles tezamen zal er voor zorgen dat je lever overuren draait. Het probeert namelijk alles af te breken tot water chemicaliën om het uiteindelijk weer terug je lijf in te sturen als water. En het is de taak van je lijf om dit uit te scheiden als o.a. plas of zweet. Maar als al deze dingen gebeuren voelt je lichaam zich aangevallen en besluit het om vast te houden aan die vloeistoffen. En zo zie je er uit als een puffer fish, pas je je broeken niet meer en zie je de lijntjes van je sok in je enkels staan…

En nu wil je natuurlijk weten wat je er aan kunt doen en hoe je dit kunt oplossen!

opgblazen gevoel

1. Zweten!

Allereerst is het belangrijk om van dat water af te komen dus het is tijd om te zweten. Dit kan je doen in de vorm van een workout waarbij je echt langdurig aan het zweten bent en waar je lijf goed warm van wordt. Daarbij kan je ook kiezen voor een sauna of een andere behandeling waar je in een warme ruimte zit. Dus hoe meer water je verliest en kunt afdrijven, hoe sneller je van je opgeblazen gevoel af bent.

2. Let op wat je eet

Als je je lijf zo snel mogelijk wilt ontdoen van al dat overtollige vocht, moet je ook echt gaan letten op wat je eet. Je kunt tijdelijk je koolhydraten iets verlagen en gewoon zo puur mogelijk eten. Probeer voor ongeveer 3 dagen zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen te eten en let vooral op je suikerinname. Ook is het niet heel handig om te veel vezels te eten, omdat deze er ook voor kunnen zorgen dat je je meer opgeblazen voelt. Waar je wel meer van kunt eten zijn gezonde vetten.

3. Zuipen!

Ja, en dan natuurlijk niet alcohol. Dit klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar als je van je overtollige vocht af wilt, moet je heel veel drinken. Zo spoel je je hele systeem door. En als je niet goed weet hoeveel water je dan moet drinken, heb ik daar nog een handige tip voor. Wat ik zelf altijd doe is drinken tot mijn plas bijna geen kleur meer heeft. ‘Clear pee’ dus haha. Vind je water saai of niet lekker? Dan kan je er voor kiezen om het op smaak te brengen met citroen. Gelijk een vitamine C boost en het smaakt heerlijk verfrissend.

nachtrust

4. Slaap is je beste vriend

En als ik zeg dat het top zou zijn als je twee uur meer slaap zou kunnen pakken, dan meen ik dat ook. Slaap is hierbij echt je vriend. Je beste vriend. Je lijf is dan in staat om zichzelf te herstellen en alle giftige stoffen te verwijderen. Zorg er ook voor dat je 3-4 uur voordat je gaat slapen niks meer eet. Dit zorgt ervoor dat je darmen minder hoeven te verwerken en verzekerd je van een goede nachtrust.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad en dat je na je geniet moment weer snel back on track kunt komen. Onthoud dat het normaal is om dit soort dagen of weekenden te hebben. Je bent een mens en je moet ook genieten. Vooral als het lekker weer is kan het wat vaker voorkomen (ijsjes, barbecue, noem maar op!) Maar nu je weet hoe je lijf werkt en wat je kunt doen om dat opgeblazen gevoel weg te nemen, moet het zeker goedkomen. You can do it!

6 Comments

Leave a Reply