Skip to main content

Heb je grote dromen? Doelen waar je over nadenkt, maar waar je eigenlijk nooit mee begint? Dan moét je dit lezen. Verander je perspectief in slechts 5 minuten met dit artikel.

Overal waar ik ga. Overal waar ik kom. Wie ik ook ontmoet. Ik vraag ze altijd één ding: wat is jouw droom? Wat zou je doen als geld geen rol zou spelen? Wat zou je nu het liefste doen als je alles kon doen wat je maar zou willen?

Eerst zie ik een verbaasde blik.
Ze gaan nadenken.
Dan kijken ze op en vertellen ze mij hun droom.
Iets waar ze een glimlach van op hun gezicht krijgen.
Iets waar ze enorm enthousiast van worden.

Eigenlijk moet je dit gesprek zien als een golf of een soort piek. Het begint klein, ze gaan nadenken, er ontstaat een piek en dan daalt de enthousiasme weer.

Want zodra ze hun grootste dromen in geuren en kleuren aan mij hebben verteld, zijn we snel weer terug bij af en hoor ik allerlei redenen waarom het niet haalbaar, onbereikbaar of niet mogelijk is. En dat vind ik zó jammer!

‘Ik zou dat wel willen doen maar ik heb geen idee hoe.’
Are you kidding me?! Je wilt iets heel graag? Je fleurt er helemaal van op en het lijkt je geweldig om die droom achterna te gaan, maar zodra je over moet gaan tot actie kom je met het excuus dat je geen idee hebt hoe?!

En wat ik ook vaak hoor is:
‘Ik heb geen geld voor mijn idee.’
‘Ik heb hier geen opleiding voor gedaan.’
‘Ik wil het graag samen doen, maar ik heb geen partner.’
Are you serious?!

Geen geld? Zoek een investeerder, doe aan crowdfunding of vraag familie of ze je willen bijstaan.
Geen opleiding? Ehm. How about Google? Er staat zoveel info online en daarbij kan je alles jezelf aanleren door simpelweg een paar boeken open te slaan.
Je wilt het samen doen? Plaats een oproep op Facebook, Instagram en Linkedin en hang wat kaartjes neer bij de lokale supermarkt. Die partner heb je binnen no-time.

Als je het echt wilt.

verander je perspectief

Als je dit echt wilt, als je echt die droom achterna wilt gaan en het echt fantastisch lijkt om de rest van je leven te doen wat je leuk vindt, dan doe je het en ga je op onderzoek uit hoe je het kunt doen.

Ook al is het vandaag maar een kleine stap. Ook al begin je maar met een paar dingen uitzoeken en opschrijven. Daar begint het mee. Je hoeft niet meteen je hele dagelijkse ritme omver te gooien om je droom achterna te gaan. Nee! Het begint allemaal met iets kleins. Een idee is goed genoeg om mee te starten.

Het punt is: mensen zijn vaak te lui om actie te ondernemen. Om iets buiten hun comfortzone te doen en hard te werken voor hun doelstelling of droom.

En waarom? Tja, het is nou eenmaal veel makkelijker om te klagen en om allerlei argumenten te verzinnen waarom het niet mogelijk is. Stop met klagen en start met werken. Want als je dat klagen uit je leven verwijderd, ga je gewoon doen. Onderneem je de acties die nodig zijn en word je gelukkig. Écht gelukkig.

Ga niet op zoek naar geld. Wat is geld? Cijfers op de bank. Papier en muntjes in je hand. Ja je kunt er dingen mee kopen. Ja als je er veel van hebt kan je het uitgeven aan alles wat je maar wilt hebben. Maar maakt het ook echt gelukkig? Moet dit de drijfveer zijn voor jouw droom?

Word je gelukkig van een grote nieuwe tv? Nieuwe schoenen? Een enorme online bestelling met een compleet nieuwe garderobe?

Dat denk ik niet. Materialisme en ladingen geld moeten nooit je drijfveer zijn.

Je droom is iets krachtigs. Zodra je jouw droom als brandstof gaat gebruiken en combineert met geloof in het proces en dankbaarheid, krijg je energie voor tien en ga je door tot je jouw droom kunt leven. Want het kan. Het kan écht.

Als je het echt wilt.

Maar:
Ben je dankbaar?
Ben je dankbaar voor het leven wat je nu hebt?
Ben je dankbaar voor de ogen die dit artikel nu kunnen lezen?
Ben je dankbaar dat je vanochtend in goede gezondheid uit je bed bent gestapt?
Of realiseer je dat niet eens? Realiseer je je niet hoe gelukkig je mag zijn met je gezonde en complete lichaam en alle kansen die je in dit leven hebt?

Jij hebt hier de controle. Over alles. Jij bepaalt hoe je reageert. Jij bepaalt hoe je ingaat op uitdagingen die op je pad komen. Jij bepaalt de uitkomst van jouw leven.

Maar:
Ik ben verslaafd aan drugs.
Ik heb een vriend die mij mishandeld.
Ik voel me ongelukkig in mijn lichaam.
Ik heb weinig geld.

Dit zijn geen kleine dingen. Dat weet ik. Dit zijn grote uitdagingen in het leven en kunnen je zo erg testen dat je opgegeven moment niet meer weet wat je moet doen. Dat is honderd als niet duizend procent begrijpelijk en ik heb hier ook alle respect voor. Dit is NIET makkelijk en dat beweer ik ook absoluut NIET. Maar er is altijd een uitweg. Believe me. I know.

Dus wat ga je er aan doen? Wat ga je doen om dit te veranderen? Blijf je thuis op de bank zitten klagen en de wereld de schuld geven van al deze problemen?
Kan je doen.
Dat is een keus.

Of kies je ervoor om in actie te komen?
Stop met klagen en pak je gedrag aan. Want wanneer je aan het klagen bent over je gewicht, geld of wat dan ook: als je er nog niks aan hebt gedaan om het te veranderen, waarom klaag je dan?

Tuurlijk, als je een lichamelijke aandoening hebt waardoor afvallen onmogelijk is en je daardoor je gewicht niet onder controle kunt krijgen is dat niet meer dan logisch. Daar heb ik respect voor. Maar alle dingen waar je wél controle over hebt kan je veranderen en aanpassen aan jouw wensen.

Jep dit gaat tijd en energie kosten. Maar je kan het echt.

Als je het echt wilt.
#omdatjijhetookkan

verander je perspectief

Leave a Reply