Skip to main content

Ben je benieuwd welke gluten- en lactosevrije producten ik nu allemaal in huis haal? Je ziet het in deze nieuwe boodschappen shoplog!

Gezonde boodschappen voor het FODMAP dieet

Nou dit FODMAP dieet brengt me nog eens op een punt dat ik niks meer mag, haha. Want zoals je in de titel al wel kunt zien probeer ik naast het letten op gluten nu ook minder lactose binnen te krijgen. En ik kan je zeggen, er gaat een hele wereld voor me open. Of zal ik zeggen dicht? Want er is zó veel wat lactose bevat en wat ik nu niet meer ‘mag’. Althans, in deze fase van het FODMAP dieet want ik moet nu 6 weken zoveel mogelijk high FODMAP foods uitsluiten en daarna kan ik stukje bij beetje weer wat introduceren.

De jacht op lactosevrije producten

Lactose staat dus ook op die lijst en dit vind ik toch wel een van de meest lastige dingen. Ik eet namelijk graag kaas, drink graag smoothies, eet graag ijs… En soms ben ik verbaasd als ik ineens ontdek dat er in producten waar ik het niet van verwacht had, ook lactose zit. Maar gelukkig zijn er volop vervangende producten te verkrijgen, alleen is het wel heel goed zoeken, lezen en kijken voordat ik iets koop. Ook is de ene winkel de andere niet, want bij sommige supermarkten is er heel weinig keuze, en bij grote filialen juist weer volop keus. Dus ik moet nu ook wat tripjes maken naar andere Albert Heijns en Jumbo’s om te kopen wat ik wil hebben haha.

Wat moet je uitsluiten als je lactosevrij wilt eten?

Er zijn een aantal producten / voedingsmiddelen die je sowieso moet uitsluiten als je lactosevrij wilt gaan eten of een lactosevrij dieet wilt volgen. Daarom heb ik hieronder een overzicht gemaakt zodat je precies weet waar je rekening mee moet houden.

– Melk en melkproducten
– Alle producten die van melk zijn afgeleid
– Granen zoals: Tarwe, Rogge, Haver, Gerst, Spelt en Kamut
– Alle producten die van granen zijn afgeleid: Bloem, Meel, Griesmeel, Mout, Zetmeel, Zemelen, Kiemen en Tarwe-eiwit

Voor het FODMAP dieet mag ik dan wel spelt en kleine hoeveelheden van speciale kazen zoals mozzarella en brie. Dus er zijn nog wel een paar opties wat toegestaan is. En nu ik er een tijdje mee bezig ben heb ik ook al een aantal favoriete producten en dingen die ik veel haal die geen lactose bevatten. Die heb ik verzameld en ik deel ook wat ik er zoal mee maak en hoe ik de producten gebruik!

Lactosevrije producten – Mijn favorieten

Blue band – Kookroom
Alpro – Cuisine
Oatly – Haver kookroom
Albert Heijn – Vrij van Lactose kwark
Alpro plantaardige yoghurt in coconut, vanille en naturel
Schär – Mehrkorn brood
Schär – Ciabatta broodjes

Gratis voedingsrichtlijnen pdf!

Wil je nou meer weten over het FODMAP dieet of de gratis voedingsrichtlijnen lijst downloaden? Kijk dan hier!

Dit zijn een aantal basics, maar in de video laat ik je precies zien welke ik nu vaak koop, dus klik op de playbutton en doe direct inspiratie op!

VLOG: Gezonde boodschappen | Healthy Food Haul – FODMAP editie (Gluten- & Lactosevrij)

Abonneer je op mijn kanaal!

Ik hoop dat je deze vlog leuk vindt. Ik zou het super tof vinden als je op de abonneer / subscribe knop wilt klikken, want dat zou mijn kanaal enorm helpen om te groeien. Zo kan ik nog meer leuke content voor jullie blijven maken en blijf jij altijd op de hoogte van alle nieuwe video’s. Alvast bedankt!

Leave a Reply