Skip to main content

Eten gekookt of ongekookt wegen? Wat is beter? Ik vertel je alles wat je moet weten en geef je handige berekeningen zodat het niet meer fout kan gaan!

Na aanleiding van mijn vele meal prep vlogs en artikelen krijg ik regelmatig mensen die vragen: ‘Louella, hoe weeg jij je eten? Doe je dit rauw, of gekookt? En wat is juist voor de accurate calorieën?’ Als ik een euro kreeg voor iedere keer dat ik deze vraag kreeg, was ik nu stinkend rijk, haha. Ook bedacht ik me dat ik hier nog nooit een artikel over geschreven heb, dus hier is ‘ie dan!

Begin met een goede keukenweegschaal. Persoonlijk vind ik het fijn om er een te gebruiken die volledig plat is, zodat je er alle kanten mee op kunt. Als je dan iets uit een pot wilt wegen, dan zet je gewoon de pot op de weegschaal, zet je hem op 0 en vervolgens zie je precies hoeveel je eruit haalt!

Het is echt niet nodig

Als eerste wil ik even aangeven dat het afwegen en afmeten van je voeding helemaal niet belangrijk is. Het is niet nodig om je doel te bereiken, hoe vaak het ook lijkt alsof dit wél het geval is. Want tja, als je mij al wat langer volgt dan weet je dat ik mijn eten ook afweeg. Althans, dat probeer ik zoveel mogelijk te doen. Natuurlijk is dit persoonlijke voorkeur en ik doe dit omdat ik momenteel aan het cutten ben. Hiervoor is het belangrijk dat ik ‘grote caloriebommen’ zoals pindakaas en havermout afweeg, om mijn doelen te behalen. Dit is mijn manier om het lichaam te krijgen die ik voor ogen heb en het werkt al jaren prima voor me. Maar dat betekent dus niet dat jij dit ook moet doen!

Ook zonder te wegen lukt het!

Je doel is ook prima te behalen als je niks afweegt. Toen ik net begon met afvallen en gezonder leven, woog ik ook niks af. Zelfs geen pindakaas of havermout. Ik at gewoon gezonder, op gevoel en schrapte overbewerkte producten en junkfood. Dus het kan allebei, het is maar net waar jouw voorkeur ligt!

Hoe zit het nou? Gekookt of rauw wegen?

Als je wel wilt gaan afwegen dan is de kans groot dat je dit jezelf wel eens hebt afgevraagd: Hoe zit het nou? Wat is beter, gekookt of rauw wegen? Nou, ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: het maakt niet uit. Jep. Het maakt echt niet uit. Net zoals het je persoonlijke voorkeur is om af te wegen of niet, is dit ook gebonden aan wat jij zelf wilt. Het allerbelangrijkste als je je eten afweegt en wilt afvallen, is dat je een calorie tekort creëert. Daar draait het om.

Hier komt de uitleg:

Wanneer je calorieën en macro’s bijhoudt kan je het rauwe, of het gekookte gewicht gebruiken. Hieronder leg ik het verschil uit voor een aantal basic voedingsmiddelen:

Kip bijvoorbeeld. Neem nou 100 gram rauwe kipfilet. Dit heeft ongeveer 110 calorieën, 23 gram proteïne, geen koolhydraten en 1 gram vet. Maar wat gebeurt er als je het kookt?

Als je het op de meest basic manier wilt bereiden, dus zonder bakvet of wat dan ook is stomen je beste optie. De kip wordt erg droog en niet lekker en weegt uiteindelijk minder. Waarom? Omdat het vocht heeft verloren tijdens het stoomproces! Er is water uit verdwenen. Maar dit betekent niet dat de calorieën of macro’s ineens zijn veranderd. Water heeft namelijk geen calorieën. Dus die 100 gram rauwe kip zal uiteindelijk ongeveer 80 gram bereide kip worden. Het verliest zo’n 20% vocht. En dit is niet gebaseerd op exacte wetenschap, maar even een grove schatting.

Kook of bak je in olijfolie of voeg je saus toe? Dan moet je dat uiteraard wel meerekenen omdat dit natuurlijk calorieën bevat.

Als we vervolgens kijken naar rijst, gebeurt er het tegenovergestelde. Waar kip vocht loslaat, zuigt de rijst het op! Je verliest hierbij dus geen water, maar het neemt wel toe in gewicht.

100 gram ongekookte rijst bevat zo’n 371 calorieën, 7 gram eiwitten, 82 gram koolhydraten en 0,5 gram vet. Maar als je het kookt verdriedubbelt het gewicht. Die 100 gram wordt 300 gr gekookte rijst. Ook hierbij blijven de calorieën en macro’s weer hetzelfde omdat er alleen water aan toegevoegd is en misschien een snufje zout. Beide bevatten geen calorieën.

Zolang je zelf een goede verhouding in macro’s aanhoudt en tijdens het afvallen een calorietekort hebt, komt het altijd goed. Kies de manier die voor jou het meest logisch en handig is!

Ongekookt? Gekookt? Aah!

Heb je toch meer behoefte aan een iets duidelijkere berekening, dan kan je de onderstaande formules gebruiken voor een aantal basic voedingsmiddelen:

Voor koolhydraat bronnen als aardappels, rijst en pasta kan je met deze formule berekenen wat het verschil is tussen ongekookt en gekookt:

Aardappels: 100 gram ongekookt > 100 x 1,1 = 110 gram gekookt
Rijst: 100 gram ongekookt > 100 x 2,95 = 295 gram gekookt
Pasta: 100 gram ongekookt > 100 x 2,5 = 250 gram gekookt

Is het andersom en heb je alleen het gekookte gewicht, maar wil je terug naar ongekookt? Dan kan je dat berekenen met deze formules:

Aardappels: 100 gram gekookt > 100 x 0,9 = 90 gram ongekookt
Rijst: 100 gram gekookt > 100 x 0,34 = 34 gram ongekookt
Pasta: 100 gram gekookt > 100 x 0,4 = 40 gram ongekookt

Dit scheelt ook heel wat in het product wat je gebruikt. Vaak gooi je al snel teveel in het water en uiteindelijk heb je een hele berg gekookte pasta of rijst, haha. Dus, wat je ook doet, welke manier je ook gebruikt, het is up to you!

3 Comments

 • Thijmen van kleef schreef:

  Beste Louella ,

  Ik woon en eet met meerdere mensen (vrienden) samen wij doen alles in een pan. Ik kan het eten dus niet onbereid afwegen. Ik gebruik sinds kort de app My Fitness Pall om de barcode te scannen van producten. Als ik iets wil wegen wat dus al bereid (gekookt) is hoe kan ik dat dan invullen in MFP?

  Met vriendelijke groet,

  Thijmen

 • Chris schreef:

  Ha Thijmen,

  Zie de laatste berekening in het artikel om het gekookte gewicht terug te rekenen naar het ongekookte gewicht. Na het scannen van het etiket pas je je portie hoeveelheid aan op de app.

 • Andy schreef:

  En wat dan met aardappelkrieltjes uit de airfryer?
  Een zakje dus rauw weegt 600gram en 330 gram na bakken met warme lucht. . Op wat slaat de per 100 gram calorieën op de zak dan? Op de 600 rauw of op de 330 na vetloos bakken??

Leave a Reply