Skip to main content

Een spier niet fysiek trainen, maar wél sterker worden? Het kan! En dan wel met ‘cross-educatie.’ Ik vertel je er alles over.

Altijd op de hoogte

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar telkens als ik iets hoor of lees over iets wat je sportprestaties kan verbeteren word ik enthousiast. Daarom struin ik regelmatig het web af, op zoek naar trends en ontwikkelingen.

Niet fysiek trainen, maar wél sterker worden

Laatst kwam ik een al iets ouder bericht tegen op Nu.nl. Het is een publicatie uit 2017, maar dat maakt het niet minder waardevol: als je voor een spiegel staat en je traint één arm, dan zou je daarmee ook je ‘ongetrainde’ andere arm kunnen trainen. Door de optische illusie kan de kracht in je andere arm ook toenemen. Wow, dat is best gaaf! Maar hoe werkt dit precies?

Onderzoek met proefpersonen

Bewegingswetenschapper Tjerk Zult van de Rijksuniversiteit in Groningen weet er alles van. Het was al bekend dat het trainen van je spieren in één arm ook effect heeft op de andere, maar hij was benieuwd of dit ook zou gelden tijdens het sporten. Daarom is er een onderzoek opgestart met 23 proefpersonen. Elf mensen gingen de sportschool in en trainden hun rechterarm voor de spiegel. Door de spiegel werd er in de hersenen een illusie gewekt dat niet alleen de rechter, maar ook de linkerarm getraind werd. Zogenoemde ‘cross-educatie’. De overige twaalf deden dezelfde training maar dan zonder een spiegel. Deze trainingssessie was natuurlijk niet eenmalig, want op basis van één workout kan je natuurlijk niet zoveel zeggen. De proefpersonen moesten 15 keer sporten in drie weken. Het resultaat?

Krachttoename in andere arm zonder spiegel: +34%
Krachttoename in andere arm met spiegel: +61%

Voor de spiegel trainen dus!

Wajo! Dat is dus toename van 27%! Ik had niet verwacht dat er zo dusdanige verschillen in zouden zitten. Misschien vind je het niet fijn (of zelfs ongemakkelijk) om naar jezelf te kijken terwijl je aan het sporten bent, maar voor deze resultaten kan het dus echt wel lonen om dat tóch te doen.

Was jij al bekend met ‘cross-educatie?’

Leave a Reply