Skip to main content

Dit gaat niet weer een blog worden waarin ik een aantal tips deel om bij jouw doel te komen. Nope. Ik ga meteen met de deur in huis vallen en je precies vertellen waarom het afvallen keer op keer niet lukt.

First things first: de dingen die je ALLANG weet:

 • Naar de sportschool gaan is goed voor je gezondheid
 • Een calorietekort is nodig om vet te verliezen
 • Een banaan bevat meer nutriënten dan een chocoladereep

Dit weet je gewoon. Dit zijn feiten. Hier hoef je niet lang over na te denken en dit hoef je ook niet na te zoeken. Dit is de waarheid. Maar toch blijven er altijd nog mensen die blijven zoeken naar informatie. Meer en meer informatie om zo dat ene kleine goudklompje te vinden die ineens de magische deuren van vetverbranding-land voor je gaan openen. Dat ene super waardevolle stukje info waardoor het afvallen nu ineens wel lukt en waardoor je een doorbraak zult krijgen.

Nou ik heb nieuws voor je: stop met zoeken.
Je weet allang wat er voor nodig is om jouw doel te bereiken, maar waarom lukt het dan steeds niet? Wat is dat ene ding wat jou blokkeert in het behalen van jouw doelstelling?

Dat is je MINDSET. Jouw emoties, jouw gedag, jouw gewoonten. Dit zijn de dingen waar je écht op moet focussen als het keer op keer niet lukt. Stop met zoeken naar informatie, tips en supplementen die je jouw droomlichaam beloven. Dit is waar het op neer komt.

Ik kan namelijk het beste voedingsschema EVER voor je samenstellen of het beste trainingsschema voor je ontwikkelen, maar je hebt er geen fuck aan als:

 • Je niet consistent bent
 • Als er geen gedragsverandering plaatsvindt
 • Als je geen nieuwe gewoonten ontwikkelt die ervoor zorgen dat je progressie blijft maken

Maar hoe doe je dit?
Je moet dus je gewoonten en je leefstijl aanpassen, dat is nummer 1. Maar nog voordat je daar mee aan de slag gaat moet je weten wie je bent, wat je wilt worden en waarom je dit doel wilt bereiken. Dus stel je voor dat je graag een sixpack wilt. Dan moet je dus nieuw gedrag en nieuwe gewoonten ontwikkelen die hier bij passen. En dit zijn dingen die je dus nu niet hebt. Als je daar niet mee begint voordat je start, ga je jezelf keihard tegenkomen en krijg je niet de resultaten die je graag wilt.

Als je die sixpack zo graag wilt, dan gaat dit heel veel tijd kosten. Je moet dus een inschatting maken of dit haalbaar voor je is. Niet alleen qua tijd en energie, maar ook met de ontwikkeling van jouw nieuwe gewoonten. Is dit in jouw manier van leven te verwerken? Of wordt dat een enorme uitdaging? Hoe meer je van te voren uitdenkt en plant, hoe makkelijker jouw journey zal gaan.

Wanneer je wilt afvallen wil je dus jouw uitstraling veranderen. Je wilt meer controle over je gezondheid, je voeding en jouw leefstijl. Het kan je ongetwijfeld niet boeien of je hiervoor nou 4 of 5 sets moet doen in de gym, hoe lang je moet rusten tussen de setjes, welk eten je wel mag en welke niet, nee. Daar ligt je focus niet. Dit zijn dingen die wel enigszins belangrijk zijn, maar je focus moet liggen op jouw consistentie. Daar zit de echte ‘magic’ en daarmee ga je écht resultaten boeken.

Ik hoor je denken: “hoe zorg ik er dan voor dat ik nieuwe gewoonten en consistentie ontwikkel?”

Door klein te beginnen. Begin met iets wat 100% als niet 1000% haalbaar is. Veel mensen starten met een groot doel en voegen hierbij wel tientallen andere doelen en tussenstappen die ze allemaal vol willen houden. Al deze stappen zijn voor 2 dagen vol te houden en daarna krab je je toch weer achter je hoofd en denk je: ‘shit, dit is teveel in één keer.’ Jep. Told you.

Niemand gaat het volhouden om ineens:

 • Iedere dag te mediteren
 • Iedere dag puur en zo gezond mogelijk te eten
 • Drie keer per week te gaan sporten
 • Iedere dag een boek te lezen
 • Niet op social media te kijken

En zo voorts.

Dit lukt NIEMAND. Dit is te overweldigend. Dus nee, het is niet gek dat je keer op keer in oude gewoonten terugvalt. Je maakt er gewoon een TE grote uitdaging van voor jezelf. En het is niet eens nodig, kun je nagaan. Dus ik wil je uitdagen om je de komende week in te zetten voor maar 1 ding. 1 ding die jou in de juiste richting gaat pushen. Iets waarvan je zeker weet:

 • Ik kan dit doen zonder te falen
 • Ik kan dit een hele week makkelijk volhouden
 • Dit is iets wat goed voelt
 • Dit is iets wat me in de juiste richting pusht

En doe alleen dit ding. Beloof het me! Want de kans is nu groot dat je denkt: “ach, 1 ding, ik kan er heus wel meer tegelijk doen.” Nou dat heb je jezelf al bewezen, dat lukt dus niet. 1 Ding!!! Want hoe je er nu in staat is in feite dat je niet in jezelf gelooft. Het voelt alsof je weer een poging gaat doen, na al die andere keren dat je het al geprobeerd hebt. En steeds mislukte het. Steeds was het resultaat hetzelfde: je faalde.

Maar wat gebeurt er als je dit ene ding na die week hebt volgehouden? JUIST je krijgt het vertrouwen dat je het dus wel kan. Zo groeit het geloof in jezelf en je eigen kunnen en ontwikkel je een sneeuwbal effect. En dit gaat er uiteindelijk voor zorgen dat je steeds meer kleine doelen voor jezelf gaat stellen die je goed kunt behalen. Zo bouw je het langzaam op en kies je langzaam maar zeker voor meer uitdaging.

Onthoud: motivatie komt niet vanzelf. Het komt je niet aanwaaien. Dit krijg je door te doen. Door dag in dag uit actie te ondernemen. Of het nou een grote actie is of een kleine. Zolang je maar IETS doet. Zolang je begint en gewoon door blijft gaan wat er ook gebeurt. Dus stop met zoeken naar meer informatie en dat goudklompje naar jouw succes. Je weet wat je te doen staat, dus gas d’r op en gaan!

One Comment

 • Daenelia schreef:

  Processed foods, ultraprocessed foods en het Nova system helpen waarschijnlijk meer om inzicht te krijgen dat wilskracht en inzet soms helemaal niks met afvallen te maken hebben.
  Inzicht wel.

Leave a Reply