Skip to main content

Doelen bereiken? Grote kans dat je je comfort zone moet uitbreiden! Maar hoe doe je dat? Ik deel 6 waardevolle tips voor succes.

Wat is een comfort zone eigenlijk?

Hoe fijn vind jij je dagelijkse ritme? Waarschijnlijk denk je daar niet zo overna. Alles gaat eigenlijk op de automatische piloot en alles gaat zo zijn gangetje. In feite is je dagelijks leven voorspelbaar geworden. Je gaat naar werk, je weet wat je taken zijn, daarna ga je sporten en misschien spreek je ook nog wel even af met je beste vriendin. Niks bijzonders! Je leeft niet in angst en er zijn geen onverwachte uitdagingen. Je zit dus lekker in je comfort zone. Je hebt je leven dus op zo’n manier ingericht dat het lekker comfortabel is. Toch gebeuren er veel meer leuke dingen buiten deze veilige bubbel.

Stop de automatische piloot!

Een comfortabel gevoel is ontzettend fijn. Denk maar eens aan die heerlijke dagen in het weekend. Je kunt lekker doen wat je wilt, je hebt geen spanningen, stress of nieuwe dingen waar je rekening mee moet houden. Het is fijn, maar op gegeven moment ga je toch iets missen. Het wordt namelijk een beetje saai. Je raakt in de sleur. Ze zeggen dan ook wel: je bent in leven, maar je leeft niet. Het veilige comfortabele leven kan het leven en de levenslust uit je zuigen. Alles gaat op de automatische piloot en daarom is het heel goed om die comfort zone eens te verlaten!

comfort zone
Doordat je dingen gaat doen om uit die bubbel te stappen, creeër je nieuwe ervaringen, mogelijkheden en krijg je weer een beetje het gevoel dat je leeft. De dingen die je een ‘bang’ gevoel geven of waar je heel erg nerveus voor bent, kunnen je uiteindelijk leiden naar hele mooie ontwikkelingen. Je zult groeien doordat je geconfronteerd wordt met je angsten en onzekerheden. Je krijgt vervolgens meer zelfvertrouwen, en het leven wordt spannender.

Maar, hoe kan je er nou voor zorgen dat je uit die comfort zone kunt stappen en hoe kun je dingen ondernemen om jezelf meer te laten groeien en ontwikkelen? Iedereen heeft andere doelen en dingen die ze buiten hun bubbel willen ondernemen daarom heb ik een aantal algemene tips wanneer je zo iets gaat doen!

Tip 1. Alle kleine stapjes worden uiteindelijk een grote stap.

Wat je doel ook is, probeer steeds kleine stappen te ondernemen. Want als je iedere dag een klein beetje doet, telt dit uiteindelijk bij elkaar op als honderd procent. Jezelf uitdagen is goed en wanneer je dit met kleine stappen doet ben je misschien eventjes buiten je comfort zone en leer je zo langzaam naar succes toe te werken. Maar, je moet niet meer hooi op je vork nemen dan je aankan.

comfort zone

Tip 2. Spannende dingen en nieuwe dingen kosten energie.

Dit slaat dus ook weer op tip 1. Want wanneer je buiten je veilige bubbel treed, vergt dit best veel van je lichaam. Je lichaam bouwt namelijk spanning op en dit kost heel veel energie. Dit merk ik zelf ook als ik iets doe wat ik enorm spannend vind. Van te voren ben ik heel erg gespannen, krijg ik hartkloppingen en zweethandjes. Maar zodra het over is voelt het echt alsof er een last van mijn schouders valt. Daarna merk ik dat ik heel veel moet gapen en er eigenlijk moe van ben geworden. Neem daarom genoeg tijd en rust om te ontspannen en te herstellen.

Tip 3. Vermijd het woord ‘eng’ en vervang deze voor: ‘het is spannend’.

Want dat is wat het uiteindelijk is. Het is niet eng, want er gaat je niets gebeuren. Dat ding buiten je comfort zone brengt je niet in gevaar en je kan er niet dood aan gaan, dus eng is een woord wat je eigenlijk niet hoeft te gebruiken, haha. Het is spannend!

Tip 4. Visualiseer

Het zal bijna nooit meteen 100% van een leien dakje gaan. Er gaan momenten komen dat het zweet je uit breekt en dat je niets liever wilt dan opgeven en stoppen. Toch gaat het je lukken indien je genoeg motivatie hebt. Dus hoe graag wil je dit? Hoe groot is jouw motivatie om dit te bereiken. Visualiseer dit en maak het voor jezelf duidelijk zodat je iets hebt om aan vast te houden. Als je iets heel graag wilt is de kans groter dan je jezelf zult toespreken in zo’n moment van crisis en dat je zegt: “Kom op ik moet volhouden, ik ga door!”

Tip 5. Doe meer

Wanneer je meer doet en meer spannende dingen accepteert en aangaat, zal het steeds makkelijker worden om buiten je comfort zone te treden. Je comfort zone zal alleen maar meer groeien en uiteindelijk zijn heel veel dingen niet meer spannend voor je. Je raakt er aan gewend en zo zullen ze je minder vaak overkomen.

Tip 6. Niet te streng zijn

Wanneer een gesteld doel niet lukt, haal jezelf dan niet neer. Je motiveert jezelf er niet mee. Het is belangrijk om trots te zijn op ieder klein stapje die je onderneemt én overwint. Beloon jezelf wanneer iets goed gaat en leer van de fouten die je maakt om te voorkomen dat dit weer gebeurd.

Ik hoop dat dit je zal helpen om wat vaker buiten je comfort zone te treden en je angsten te overwinnen. Er gebeurd zoveel moois buiten je bubbel, dus ga ervoor en onthoud:
#YOUCANDOIT!!!

2 Comments

Leave a Reply