Skip to main content

Wil je jouw nachtrust verbeteren? Met deze 6 waardevolle tips pak je meer uren, voel je je écht uitgerust en ben je de hele dag door energiek.

Dit artikel bevat een samenwerking met Emma Matras. Meer informatie over samenwerkingen en gesponsorde content? Lees dan mijn disclaimer.

Bij fitness en gezond leven denk je al gauw aan goed eten en hard trainen voor optimaal resultaat. Dat is waar, maar wat nog best vaak wordt vergeten is het belang van een goede nachtrust. En dat is zonde, want het kan zoveel voor je doen als je genoeg uurtjes pakt. Het is enorm vervelend om jouw dag te starten met tegenzin om uit je bed te komen, weinig energie en een onrustig, ‘slap’ gevoel. Grote kans dat je flink wat bakken koffie achterover slaat, humeurig bent of je workout skipt. Zonde! Daarom leg ik vandaag uit waarom slaap zo belangrijk is en wat je kunt doen om de kwaliteit van jouw nachtrust te verbeteren.

Spiermassa ontwikkelen? Voldoende slapen!

Een goede nachtrust is belangrijk als je vaak en intensief sport. Bijvoorbeeld wanneer je aan krachttraining doet om meer spiermassa te ontwikkelen. Tijdens zo’n workout ontstaan er allemaal kleine scheurtjes in je spieren. Deze moeten ook weer hersteld worden en dat gebeurt terwijl je slaapt. De scheurtjes worden opgevuld met eiwitten, waardoor ze niet alleen herstellen, maar ook groeien. Daarom is het ook handig om voor het slapen gaan langzame eiwitten te eten, zoals een bakje kwark om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen.

Maar er is meer.

Wist je dat wanneer je minder slaapt dan wordt aanbevolen dat dit grote gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen? Je hebt dan o.a. meer kans op obesitas, concentratieproblemen, depressiviteit en hart- en vaatziekten. Dus wanneer je vaak merkt dat je focus nergens te vinden is of wanneer je al een tijdje niet helemaal lekker in je vel zit, kan het raadzaam zijn om jouw nachtrust onder de loep te nemen. Het advies is om zo’n 7-8 uur slaap per nacht te pakken voor een optimaal uitgerust gevoel. Ik kom daar zelf vaak wel aan, omdat ik vaak lekker op tijd naar bed ga en gewoon veel slaap nodig heb. Als ik niet voldoende uurtjes kan pakken, ben ik de volgende dag echt niks waard!

Maar hoe zorg je er nou voor dat je niet alleen die aanbevolen hoeveelheid uren kunt pakken, maar dat je ook écht goed slaapt? Ik heb tips!

1. De basis: een goed matras en kussens

Ben je wel eens in slaap gevallen op de bank? Of heb je wel eens gekampeerd en in een slaapzak op het gras gelegen? Ik wel. En weetje hoe ik toen wakker werd? Met een zere rug. Of ik op dat moment echt goed geslapen had? Nope. Deze zelfde situatie ervaarde ik een jaar geleden toen mijn vriend en ik nog op zijn oude matras sliepen. Dat ding was denk ik wel 10 jaar oud en hij was compleet doorgezakt. De veren voelde je door het matras heen en ik lag letterlijk in een soort kuil.

Toen ik mocht samenwerken met Emma en het Emma Matras ontving, voelde ik wat voor een enorm verschil dit maakte. Het matras was stevig, niet te hard, niet te zacht, maar echt precies goed. Nu slaap ik er al een jaar op en hij bevalt nog steeds super goed. Qua structuur en stevigheid is ‘ie nog exact hetzelfde als de dag dat we hem kregen en ik zou niet meer anders willen. Ik slaap er heerlijk op en lig niet meer in een kuil, haha.

In aanvulling op het matras mag ik nu ook de topper en de kussens testen. De topper zorgt voor voldoende ondersteuning, goede ventilatie en is vochtregulerend. Ideaal voor de komende warme zomernachten! En over kussens gesproken, onze huidige zijn echt niks meer waard (understatement) haha.

See for yourself:

nachtrust verbeteren

Dus ik denk dat deze upgrade ervoor gaat zorgen dat onze slaapkwaliteit nóg wat verder omhoog gaat. De kussens die we eerst hadden lagen zo oncomfortabel dat ik ze 9 van de 10 keer in mijn slaap weg drukte, waardoor ik altijd zonder kussen onder mijn hoofd wakker werd. Ik heb de hoofdkussens nu al een tijdje in gebruik en het is een wereld van verschil. Als je ze open ritst zie je dat ze bestaan uit allerlei laagjes. Hierdoor kun je dus zelf bepalen wat je fijn vindt liggen. Gebruik 1, 2 of alle 3 de lagen om het comfort aan te passen aan je eigen wensen. Hoe chill is dat? Ik ben nu in de fase dat ik eerst alle 3 de lagen een tijdje wil testen en na een paar weken haal ik er een laagje uit. Gewoon om te testen wat voor mij goed voelt.

nachtrust verbeteren
nachtrust verbeteren

2. Een vast ritme

Een vast ritme kan jouw nachtrust ook enorm verbeteren. Het zou ideaal zijn als je automatisch wakker wordt en geen wekker nodig hebt om je dag te starten, maar let’s get real: dit is bij veel mensen eerder een droom dan realiteit. Toch is het mogelijk om uit jezelf wakker te worden als je een vast ritme aanhoudt. Ik ervaarde dit zelf laatst ook. Ik had een fijn ritme, ging iedere dag om kwart voor 10 slapen en werd de meeste dagen vanzelf om 6 uur wakker. Ook als ik geen wekker had gezet. Als ik wat later ging slapen probeerde ik alsnog de volgende dag om 6 uur op te staan, om het ritme vast te houden. Hierdoor werd niet alleen mijn slaap consistent, maar kreeg ik ook meer ritme in de rest van mijn dag. Wat echt heel fijn was in deze gekke Corona tijd.

Dus een vast ritme is een goede basis voor jouw nachtrust. Probeer dit ritme echter ook in het weekend vol te houden, anders is je schema weer overhoop. Het opstaan mag een uurtje tot anderhalf uur verschillen van wat je doordeweeks doet, maar houd het in de basis zoveel mogelijk hetzelfde voor optimaal resultaat.

3. Stop op tijd met het nuttigen van cafeïne

Dit weet je ongetwijfeld, maar wel de moeite waard om te benoemen. Als je te laat op de avond koffie, energiedrankjes of iets anders met cafeïne drinkt, dan kan dit ervoor zorgen dat je amper in slaap komt. Zelf ben ik hier heel gevoelig voor, dus ik moet echt na 5 uur niks meer drinken wat cafeïne bevat. Het blijft namelijk tot wel zes uur actief in je lichaam! En er is niks vervelender dan ‘s nachts de uren op de klok voorbij te zien tikken en naar je plafond te staren, terwijl je de volgende dag weer productief wilt zijn. Stop dus op tijd en laat je lijf tot rust komen.

4. Climate control

Je kent het wel, die zomeravonden waarbij je ligt te zweten in je bed, niet in slaap kunt komen door de hitte en niets liever wilt dan een koud fris briesje langs je gezicht. Het is te warm en de kwaliteit van jouw nachtrust lijdt hieronder. Daarom is het belangrijk om je slaapkamer zo koel mogelijk te houden. De ideale temperatuur zou rond de 18 graden moeten liggen. Zet daarom ‘s nachts een raampje op een kier, zodat er voldoende frisse lucht binnen kan komen. Vermijd airconditioning en het gebruik van je verwarming, want dit doet af aan de kwaliteit van de lucht, dus gebruik ze alleen als het écht nodig is.

5. Ga op tijd naar bed

Je hoorde het me net al even zeggen: ik slaap al voor 10 uur. Vaak als ik het hierover heb met mensen, kijken ze me gek aan. Maar zo gek is dat niet, want zodra de zon onder gaat en het langzaam donker wordt, maakt je lichaam melatonine aan (slaaphormoon). Jouw natuurlijke instinct geeft dan dus al aan dat het bijna tijd is om te gaan slapen. Je merkt dat je moe wordt en dat is hét signaal om lekker te gaan tukken. Als je met deze natuurlijke flow meegaat zul je zien dat je je snel fitter gaat voelen. Ga je nooit zo vroeg slapen? Pas jouw ritme dan langzaam aan en doe vooral wat goed voelt voor jou!

6. De invloed van stress

Ken je dat? Je bent de hele dag druk geweest, rent van hot naar her of hebt een stressvolle gebeurtenis meegemaakt. Grote kans dat je ‘s avonds in bed ligt te piekeren, alles aan het overdenken bent en daardoor niet in slaap kunt komen. Om meer rust in je hoofd te krijgen is het handig om aan het eind van de dag te journalen. Schrijf alles waar je mee zit op papier. Je haalt het op die manier uit je hoofd en geeft het een plekje. Ook kan het helpen om een diffuser aan te zetten met een kalmerende geur of een rustig muziekje te draaien.

Wat je ook zou kunnen proberen is:

  • Jouw smartphone, tablet en tv op tijd uitzetten.
  • Een kopje slaap-thee drinken met kamille, lavendel of valeriaan.
  • Kleed je niet te warm en niet te koud, dit kan ervoor zorgen dat je onnodig wakker wordt.
  • Ga slapen met een doel in gedachten. Als je weet waarom je de volgende dag (vroeg) op moet staan, kan dit je meer motivatie geven om ook echt om 6 uur uit je bed te stappen en het snoozen te voorkomen.

Kortom: er zijn genoeg mogelijkheden om jouw slaapkwaliteit te verbeteren, maar zoals ik zelf ook heb ervaren doet een goed matras (en goede kussens!) echt wonderen. Het is even een investering, maar als je het verschil ervaart dan weet je wat je hebt gemist. Ga aan de slag met de tips voor een uitgeruste start van jouw dag!

Benieuwd naar het Emma Matras, de topper of de kussens? Kijk dan op de website van Emma.

One Comment

  • Lidia schreef:

    sleep and diet are very important things to feel good 🙂 Exercises are also so I combine these 3 things and I feel better <3 fitatu helps me lose weight too, so great!!

Leave a Reply