Skip to main content

Na iedere training maak ik tijd om te foam rollen. Ik wil namelijk leniger worden en vanuit stilstand een handstand kunnen maken. Daar ga ik voor oefenen en de foamroller gaat me daar bij helpen! Wil je ook een foam roller kopen? Dit is de reden dat je er geen spijt van zult krijgen…

Allereerst is het natuurlijk fijn om te weten wat een foam roller nou precies is. Het is een rol, die in allerlei soorten en maten te verkrijgen zijn. Niet alleen het formaat, maar ook de hardheid van de rol kun je kiezen. Het is bedoeld om jezelf als het ware te masseren. Zie het als zelf massage / triggerpoint massage. Wanneer je verklevingen of knopen in je spieren hebt, kan je deze ‘er uit rollen’ door het gebruik van zo’n roller. Ook kan het helpen wanneer je moeite hebt met stretchen en graag wat leniger wilt worden (zoals ik nu!)

De voordelen van een foam roller:

– Verwijdert pijn en symptomen in de spieren
– Je wordt leniger / flexibeler
– Helpt bij stijve spieren
– Verbeterd bloedcirculatie in je spieren
– Helpt bij het voorkomen van blessures
– Goed alternatief voor dure sport massages

In het begin kan je een enorme afkeer krijgen van deze rol omdat het nogal zeer kan doen. Daarom raad ik je aan om te beginnen met een zachte rol, waar geen uitsteeksels op zitten. Als je veel spieren hebt en weinig vet, kan het extra gevoelig zijn. Toch ga je er geen spijt van krijgen, want na een paar weekjes met zo’n rol, wil je niet anders meer. De knopen in je lichaam kan je volledig los ‘rollen’ en dat kan je mobiliteit enorm verbeteren. Als je aan krachttraining doet kan het je ook helpen om de oefeningen beter uit te voeren (zoals squats) omdat je spieren losser zijn en minder stijf aan voelen. Ideaal dus!

Hoe kan je een foam roller gebruiken?

Om nou een beter beeld te krijgen van hoe je een foam roller kunt gebruiken, heb ik een korte video gemaakt waarin ik je mijn routine laat zien. Het is niet heel bijzonder, maar ik kan me voorstellen dat je nog niet goed weet hoe je deze rol moet gebruiken.

Als je veel sport en vaak actief bent in de sportschool (met gewichten / krachttraining) dan kan ik je echt aanraden om een foam roller te kopen. Hij kost tegenwoordig niet zo heel veel, maar de prijzen variëren van 7 tot 80 euro. Er is dus voor elk budget een foam roller. Ik heb er tot nu toe al best veel baat bij gehad. In het begin kan het vreselijk veel zeer doen, maar dit kan juist aangeven dat je veel voordeel uit zo’n rol kunt halen, want je hebt ‘m dan ook echt nodig. Als het ‘pijn’ doet betekent het eigenlijk dat daar knopen in je spieren zitten die in feite los gemaakt moeten worden. Denk dus niet, oh nee dit doet zoveel zeer, dit kan niet goed zijn! Maar gewoon lekker door rollen, je spieren komen vanzelf los. Ik ben nu ongeveer twee weken bijna dagelijks aan het foam rollen en het gaat met grote sprongen vooruit. Dus wil je een foam roller kopen? Aarzel dan niet en probeer het eens. Je kunt beginnen met een goedkope, en later bijvoorbeeld een duurdere aanschaffen. Even testen wat voor jou werkt!

Doe jij aan foamrollen?

2 Comments

Leave a Reply