Skip to main content

Afvallen motivatie is en blijft toch wel een van de punten waar veel mensen mee zitten. Beginnen met sporten, gezond gaan eten en alles daar om heen veranderen is alles behalve makkelijk. Vooral niet als je het alleen moet doen. Er zijn veel mensen die zonder hulp en coaching hun fit journey in gang willen zetten. Maar waar ze dan vaak tegenaan lopen is het feit dat de motivatie voor het afvallen er niet is, of langzaam verdwijnt. Wat doe je dan? Er zijn natuurlijk genoeg tips en tricks te vinden op het internet, maar ik wil je mijn motivatie en mindset tips ook meegeven. Ik hoop dat het jou een waardevolle toevoeging kan brengen om jouw fit journey op te starten én vol te houden!

Afvallen motivatie – De 11 beste tips

In dit artikel heb ik mijn top 11 beste tips met motivatie voor afvallen op een rijtje gezet. Het is een extreem uitgebreide post en ik hoop dat er genoeg in staat om jouw motivatie weer een nieuwe boost te geven. Ik geloof in je en weet dat je het kan, dus ga aan de slag met deze tips en crush your goals!

1. Zet een realistische doelstelling

Start bij het zetten van een realistische doelstelling. En dan ligt de nadruk vooral op ‘realistisch.’ Groot denken is super goed en dat spoor ik ook enorm aan, maar om te beginnen is het misschien handig om het volgende te doen. Je hebt misschien een hele grote doelstelling, of een mega grote droom die je het liefst werkelijkheid zou willen maken. Dat is super. Maar om daar nou in één keer achteraan te gaan, kan behoorlijk overweldigend zijn. Wat hierbij handig is, is om deze grote doelstelling op te delen in allemaal kleine doelstellingen en stappen. Zo bewaar je het overzicht, werk je naar je grote doelstelling toe, en heb je allemaal kleine ‘sub’ stappen die makkelijker te behalen zijn en creëer je vaker dat overwinnings-gevoel. Bijvoorbeeld:

Stel: je hebt overgewicht, maar je grote droom is om ooit op een podium te staan als ultieme trofee voor al jouw harde werk.

Een paar kleine stappen hiervoor zouden kunnen zijn:

 1.  Gezond gewicht verliezen dit doen door middel van krachttraining, cardio en gezonder gaan eten.
 2. Als dit zelf niet goed lukt een personal trainer inhuren die je kan begeleiden en op weg kan helpen. Eerst zelf proberen om te kijken hoe het gaat.
 3. Nadat je een gezonde leefstijl hebt opgebouwd en overtollig gewicht hebt verloren, je klaar gaan maken voor de wedstrijd.
 4. Verdiep je in wedstrijden, vraag dames die dit al eerder hebben gedaan om informatie (dit kan snel en makkelijk via social media en waarschijnlijk vinden zij het ontzettend leuk dat jij interesse in hun toont!) en pas jouw huidige leefstijl aan op de wedstrijd.
 5. Neem poseerlessen en als je een coach hebt kan je misschien een andere coach inhuren die zich focust op wedstrijden zodat je de perfecte begeleiding krijgt. Je kunt deze dames van punt 4. ook vragen of zij een goede coach kunnen aanraden.
 6. Bouw verder aan jouw weg naar het podium en schrijf je ook daadwerkelijk in! Dit zal de bevestiging zijn dat je nu 100% gefocust moet blijven en dat je dit echt gaat doen.

En dat zou een voorbeeld kunnen zijn van een grote doelstelling onderverdelen in kleine stappen en zo kan je een realistisch beeld creëeren van wat er daadwerkelijk nodig is om jouw doel te behalen. Als je kleine stappen neemt zul je zien dat het beter te volbrengen is. En gaat het wat moeilijker dan gedacht? Stel je doel dan bij! Als je in gedachten had om 10 kilo te verliezen voor de zomer, maar je merkt al dat dat niet gaat lukken, stel je doel dan bij. Dit kan lastig zijn omdat je dan een stapje terug moet doen, maar het zorgt er wel voor dat je grote teleurstelling kan voorkomen. Analyseer waarom het niet is gelukt en pas dit gaandeweg toe. Leer ervan!

afvallen motivatie

2. Zoek een afslank vriend / vriendin

Samen trainen en samen afvallen is gemakkelijker dan dat je dit helemaal in je eentje moet doen. Het kan een eenzame journey zijn als je niemand kent, of niemand in je directe omgeving hebt die ook aan het afvallen is. Je kunt tips met elkaar delen en jouw vriend of vriendin de support bieden wanneer nodig en vice versa! Ken je echt niemand maar wil je wel ondersteuning? Bezoek dan eens een forum of een Facebook groep. Er zijn genoeg pagina’s met als doel om elkaar te steunen. Zoek maar eens op ‘samen afvallen’ dan vind je heel wat pagina’s! Zo kan je toch de steun krijgen die je wellicht nodig hebt en ben je gelijk met mensen die dezelfde obstakels moeten overwinnen.

3. Houd je progressie bij in een logboek

Als je net begint met je fitte leefstijl is het goed om te beginnen met het noteren van belangrijke informatie. Denk aan je huidige statistieken zoals je gewicht, vetpercentage en omtrek van je armen, buik, benen etc. Hier komt binnenkort nog een handige guide voor online, om gratis te downloaden zodat jij een handig overzicht hebt voor jezelf. Zo kan je hem ergens ophangen en blijf je ook altijd gefocust op je doelstelling. Wat ik altijd deed om mijn progressie bij te houden was het volgende:

Ik woonde op kamers dus ik had een koelkast op mijn kamer staan. Deze stond tegenover mijn bed dus dat was een van de eerste dingen die ik ‘s ochtends zag. Op de koelkast had ik post-its neergelegd in verschillende kleuren. Per kleur schreef ik mijn gewicht, omtrek en vetpercentage op. Dus bijvoorbeeld:

 • Roze – Vetpercentage
 • Geel – Omtrek armen, benen, buik
 • Blauw – Gewicht
Zo had ik voor mezelf een mooi duidelijk overzicht van alles wat ik wilde bijhouden. Een schrift o.i.d. heb ik ook geprobeerd, maar dat werkte niet voor mij. Ik vergat hem steeds of zag hem nergens liggen waardoor ik er uiteindelijk ook niks mee deed. Het belangrijkste van dit punt is dus om je progressie bij te houden op een plek waar je het vaak kan zien. Dus denk aan de volgende plekken:

 • De in- en uitgang van je woning of kamer
 • Tegenover je bed
 • Bij de douche als je aan het tandenpoetsen bent e.d. (al is dit misschien niet de handigste plek omdat het vochtig kan worden haha.
 • Bij een kalender die je iedere dag ziet, zoals in de wc
 • Naast de spiegel in de gang omdat wij dames daar toch iedere dag wel even in kijken voordat we de deur uit gaan!

4. Schrijf je in voor een speciaal event

Vind je het lastig om concrete doelen te stellen of heb je net dat extra duwtje in de rug nodig om jezelf 100% in te zetten voor het afvallen en de omschakeling naar je nieuwe leefstijl? Denk er dan eens over na om jezelf in te schrijven voor een speciaal event. En dan bedoel ik niet een leuke ‘fair’ waar je hapjes en drankjes kunt proeven en de nieuwste fitness trends kunt ontdekken, maar meer zoiets:

 1. Een gave bootcamp
 2. Een crossfit wedstrijd
 3. Een strong(wo)man run
 4. Een marathon of hardloopwedstrijd

Dat soort dingen! Want dan weet je waar je voor moet trainen. Die datum staat, en dan moet je knallen. Dit kan enorm helpen om jezelf gefocust te houden en harder te werken omdat je graag succesvol wilt slagen op zo’n event. En natuurlijk hoef je ook dit niet alleen te doen. Het kan eng zijn om dit helemaal in je eentje te ondernemen, dus maak vrienden of familie enthousiast en vertel ze er ook bij waarom dit zo belangrijk voor je is. En dat brengt me gelijk bij punt 5:

afvallen motivatie

5. Vertel iedereen over jouw doelstelling

Een heel belangrijk punt is om jouw doelstelling duidelijk te maken aan familie en vrienden. Spread the word! Het kan lastig zijn om dit te vertellen omdat je misschien al vaker hebt gezegd dat je dit wou gaan doen, en dat je nooit doorgezet hebt. Het kan dus voorkomen dat je familie en/of vrienden niet heel enthousiast gaan reageren. Ga hier dus zo ‘open’ mogelijk in en heb geen verwachtingen. Jij hebt deze keuze nu voor jezelf gemaakt en dat is super goed. Of ze je nou steunen of niet, dat moet niet uitmaken. Het is -en blijft- jouw lichaam.

Ik zal je even een voorbeeld geven van toen ik mijn motivatie aan mijn familie vertelde. Ze reageerden best oké, maar waren alles behalve enthousiast. Het was meer zo van: ‘Ok. Goed dat je het weer gaat proberen, succes.’ Dit is heel kort door de bocht, het echte gesprek ging natuurlijk wel wat anders dan dit, maar je snapt het punt. Maar zelfs toen ik al een paar maanden onderweg was met krachttraining, kreeg ik nog wat weerstand te horen van mijn vader. Hij wil graag het beste voor zijn kinderen en natuurlijk ook voor mij. Hij zei op gegeven moment: ‘Lou, moet je nou steeds al die krachttraining doen? Je kan ook gewoon buiten hardlopen, dat is goed genoeg.’ Hij vond het niet nodig dat ik ijzer aan het verslepen was in de sportschool en spoorde me aan om te gaan hardlopen. Buiten. Eh, thanks but no thanks.
Op dit soort momenten van weerwoord is het super belangrijk om voet bij stuk te houden. Jij wilt dit. Dit is jouw doelstelling. Jij moet in jouw lichaam leven en jij wilt een gezondere leefstijl. Dus JIJ gaat er wat aan doen. Ongeacht wat anderen daar van willen zeggen. Dus ook als ze één van deze standaard zinnen naar je hoofd gooien, houd je voet bij stuk (PLEASE!):

 • Afvallen? Jij? Maar dat heb jij toch helemaal niet nodig!
 • Waarom dan? Je moet wel blijven genieten hoor!
 • Ah, maar sporten en gezond eten is toch niks voor jou?
 • Weet je zeker dat je dit wilt doen? Ik heb gehoord dat “x” heeft gezorgd voor “x” en dat “x” helemaal niet werkt dus ik zou het niet doen.

Bladiebladieblaaaa. Stop! Houd vol. Houd vast. Jij kan dit. Nu is het moment om je doorzettingsvermogen vast te testen, dus adem in, adem uit. Jij gaat dit doen. Einde verhaal. Benieuwd naar mijn fit journey (-30 kg)? Klik dan even hier!

6. Lees boeken, blogs en succesverhalen

Een van de top tips waardoor je jezelf echt onwijs gemotiveerd kunt blijven houden is door het lezen van inspirerende boeken, leuke blogs (zoals Fitaddict.nl 😉 hahaha), en succesverhalen van andere mensen die dezelfde weg hebben bewandeld die jij nog moet doorstaan. Als je een persoon ontdekt (bijvoorbeeld via social media) die van een vergelijkbaar x aantal kilo’s enorm is afgevallen en die nu een fitte leefstijl heeft, kan je je daarin verplaatsen en inzien: als hij/zij het kan, dan kan ik dat ook. En zo is het!

afvallen motivatie

Misschien heb je het al wel gezien, maar ik ben zelf ook 30 kilo afgevallen in 1,5 jaar tijd door het creëren van een fitte leefstijl. En als iemand de definitie was van geen doorzettingsvermogen, altijd maar ongezond eten en liever lui dan moe, dan was ik het. Dus dat zegt genoeg. Het klinkt alleen super cliché als ik zeg: ‘Als ik het kan, kan jij het ook.’ Maar dat is gewoon waar. Daarom heb ik mijn blog ook opgericht, omdat ik hoop dat ik jou met mijn journey en huidige fitte leefstijl kan inspireren, motiveren en het belangrijkste: kan activeren om hetzelfde te doen! En weet dat ik altijd hier ben om jouw vragen te beantwoorden. Dus mocht je eens een keer ergens mee zitten of heb je advies of hulp nodig, aarzel dan niet om een berichtje te sturen. Ik antwoord altijd, ook al duurt het soms wat langer ;-).

Boeken kunnen je ook enorm helpen. Je hoeft natuurlijk niet alleen literatuur over afvallen te kopen, maar je kunt ook kiezen voor een boek over lekkere gezonde recepten. Dat is iets wat je gaat helpen kan net zo waardevol zijn als het lezen van een transformatie. De recepten zullen je inspireren en helpen om iedere dag gemotiveerd te blijven en nieuwe dingen en voedingsmiddelen te proberen om je horizon te verbreden.

7. Visualiseer je doelstelling

Dit punt is ook een hele belangrijke. Misschien heb je wel eens gehoord van moodboards of inspiratieborden? Dit is iets vergelijkbaars. Als je je kunt inbeelden wat je wilt bereiken en hier een visueel beeld van kunt maken, dan kan dat ontzettend motiverend werken. Het idee achter zo’n moodboard is dat je alles wat jou inspireert om je doelstelling te bereiken, bij elkaar zet zodat het een geheel wordt en je kan motiveren doordat je in één oogopslag kunt zien waar je dit allemaal voor doet. Een heel mooi middel dus, en zeer makkelijk te maken. Er is geen goed of fout want dit is iets persoonlijks. Iets wat je voor jezelf doet en maakt.

Wat heb je nodig voor een moodboard / inspiratiebord?

 1. Oude tijdschriften
 2. Internet
 3. Een prikbord of memo bord
 4. Prikkertjes of magneten

Zo ga je te werk:

 1. Knip of scheur alles uit wat jou motiveert om je doelstelling te behalen. Misschien is dat een mooie bikini, of een strand (omdat je daar bijvoorbeeld zonder schaamte wilt lopen en je fijn wilt voelen in je lichaam) of die mooie sportkleding.
 2. Maar het hoeven zeker niet alleen maar objecten, plaatsen of dingen te zijn. Wat dacht je van motiverende quotes? Zoek de beste op via platformen zoals WeHeartIt of Tumblr!
 3. Maak er een mooi geheel van en hang het vervolgens op een plek waar je het dagelijks ziet. Zo blijf je gemotiveerd en heb je iets om aan vast te houden als het even wat moeilijker gaat.

8. Creëer een positieve mindset

Een positieve mindset is niet altijd gemakkelijk vol te houden. Als je progressie even wat minder gaat of als de resultaten minder goed uitpakken dan je had gehoopt, kan dit een behoorlijke deuk in je vertrouwen en positiviteit maken. Je wilt niet meer verder en het liefst stop je en gooi je de handdoek in de ring. Je motivatie voor afvallen is nergens te bekennen. Maar dat gaat zomaar niet! Je hebt een afspraak met jezelf gemaakt. Dit is jouw nieuwe leefstijl, die beslissing heb je niet zomaar genomen. Daar heb je overna gedacht. Deze doelstelling is ontstaan vanuit gevoelens en emoties die je dwars zitten. En je weet dat opgeven je al helemaal niet sneller bij je einddoel brengt, dus dat is geen optie.

Maar hoe blijf je positief?
Door daar bewust voor te kiezen. Iedere ochtend. En dat klinkt misschien heel grootschalig en lastig om te doen. Ja, dat is het ook. Ik geef het toe, ik heb er ook heel vaak moeite mee. En dat is menselijk. Dat hoort erbij. We kunnen simpelweg niet alleen maar mooie en positieve momenten ervaren. Want hoe weet je nou hoe een goede dag voelt, als je nooit een slechte hebt gehad? Juist. Een positieve mindset kan je bij jezelf trainen en dit doe je bewust. Probeer niet te veel vast te houden aan kleine dingen, stress niet te veel en vind de juiste balans tussen al je taken en doelen die je op dit moment hebt. Zolang je rust kunt bewaren en helder ziet waar je zo hard voor werkt, komt het helemaal goed.

Over de jaren ben ik ook positiever geworden. Ik hield heel veel vast aan kleine dingetjes en kon dat maar moeilijk loslaten. Nu probeer ik de dingen die ‘buiten mijn controle’ liggen, te accepteren en er niet te veel mee bezig te zijn en vooral niet te veel aandacht aan te geven. Want waarom zou ik me druk maken om iets waar ik de controle niet over heb? Dat is zinloos! En een mooie uitspraak die ik hier heel goed bij vind passen is: ‘Worrying is stupid. It’s like holding up an umbrella, waiting for it to rain.’

afvallen motivatie

9. Geef jezelf een échte beloning

Als je weet waar je het voor doet is je motivatie natuurlijk al een stuk hoger. Maar als je er voor jezelf ook nog eens een echte beloning aan hangt, moet dit je al helemaal een boost geven. En dan bedoel ik niet iets simpels als ‘een stukje chocolade eten’ of ‘zo’n lekkere smoothie drinken van dat nieuwe tentje’, nee. Dat kan wel, maar hoe meer waarde er aan de beloning / prijs hangt, hoe belangrijker dit voor je wordt. Iets kleins kan je altijd doen en kopen. Denk groter! Misschien een leuke city trip naar je favoriete stad, of eindelijk die welverdiende vakantie plannen en boeken. Zo iets. Dat is toch leuk?
10. Huur een coach of personal trainer in

Stel je wilt heel graag naar de sportschool, alleen je hebt geen flauw idee wat je allemaal moet doen met dat overweldigende aanbod aan fitness apparatuur, dan kan ik het heel goed begrijpen dat je graag een coach of een personal trainer aan je zijde wilt hebben. Het is niet alleen onwijs handig om eindelijk wat routine in je trainingen te krijgen en de oefeningen te begrijpen, maar ook als stok achter de deur om te gaan trainen. Want dat is iets waar veel mensen mee struggelen.

Als je een coach of PT’er inhuurt, betaal je diegene daar voor (duh) en omdat je er voor betaald kan dit voor afvallen motivatie een hele goede zijn om al-tijd naar de gym te gaan als je die afspraak met je coach hebt staan. Afzeggen kan, maar kom op! Je betaald er voor. Dan ga je toch niet afzeggen? Zo kan je voor jezelf ook een vaste planning maken van je trainingsdagen en beginnen met het opbouwen van een juiste balans tussen trainen, werken en je vrije tijd. Win!

11. Leg contacten met fitte mensen

“Waar je mee omgaat, word je mee besmet” Dat klinkt vies (haha) maar deze uitspraak is in deze goud waard. Want als je jezelf omringd met mensen die dezelfde doelstelling hebben als jij en ook graag fit willen worden, kom je in een flow van motivatie. “Ga je vanavond trainen?” Ja natuurlijk ga je! “Wat heb jij mee voor lunch vandaag? Ik heb x met x!” Etc. Super leuk is dat.

Maar wat te doen als je in je directe omgeving helemaal geen fitte mensen hebt of kunt vinden? Dan ga je online! Social Media is de perfecte plek om gelijkgestemden te vinden voor jouw doelstelling. Ik weet zeker dat er mensen zijn die het ontzettend leuk vinden om met jou te connecten en om ervaringen uit te wisselen. Zo steun je elkaar en bouw je een band op. Misschien wonen jullie wel dicht bij elkaar en kan je een keer samen gaan trainen of afspreken voor een gezonde lunch en in real life gedachten uitwisselen over jullie nieuwe fit journey.

Ik hoop dat deze afvallen motivatie post jou helpt!

En dat is het einde van deze super lange post over motivatie. Ik hoop dat ik je met deze 11 punten genoeg informatie en inspiratie kan bieden om je fit journey vol kracht te starten of weer nieuw leven in te blazen. We gaan allemaal door ups- en downs, maar stoppen is geen optie. Ik geloof dat jij het in je hebt om deze fitte leefstijl vol te houden en jouw doelen te bereiken. Mocht je nog vragen hebben na aanleiding van dit artikel, aarzel dan niet om contact met me op te nemen of om hieronder in de comments verder te praten. Ik zie uit naar jullie reacties, fijne dag!

8 Comments

 • Ali schreef:

  Bloggen: check, doe ik ook. Personal trainer: check, heb ik. En dat is ook hartstikke leuk trouwens om te doen. Ik heb al drie jaar een personal trainer en zweer erbij. zou nooit zo ver gekomen zijn zonder hem. Leuke blog trouwens en inderdaad wel lang, maar ook nuttig!

  • Louella schreef:

   Wat leuk dat je ook blogt Ali! Fijn om te horen dat je met een personal trainer zoveel progressie hebt kunnen boeken, dat kan echt het verschil maken. Ja ik was zo ijverig aan het typen en ineens zag ik hoeveel woorden ik al had geschreven en toen dacht ik: dit wordt een hele lange post, haha!

 • Petra schreef:

  Wat een leuke blog. Bedankt voor de tips.
  Ik start morgen ondanks ik al veel trainings ervaring heb weer met pt. Hierdoor heb ik met mezelf afgesproken dat ik dit keer niet ga falen wat betreft voeding. Dit keer ga ik het einddoel wel halen!

 • Inez schreef:

  Ik probeer de laatste tijd ook af te vallen/wat fitter te worden maar merk dat het me vaak aan motivatie ontbreekt na een lange werkdag. Hopelijk kunnen jouw tips me opnieuw een beetje vooruit helpen!

 • Norbert Huijzer schreef:

  Tip 12: zorg dat je 100 dagen, elke dag, een positieve What’s app van een vriend(in)(nen) over dat je goed bezig bent, dat je er mag zijn, dat je een kanjer bent, etc,

Leave a Reply