Skip to main content

Gisteren gaf ik je het uitgebreide boodschappenlijstje met gezonde voedingsmiddelen. Vandaag is daar een vervolg op met 5 healthy hacks voor het boodschappen doen!

Wanneer je naar de supermarkt gaat kan het een struggle zijn om de juiste voedingsmiddelen te vinden. Nu je dat boodschappenlijstje eenmaal hebt kan ik je gaan helpen met een aantal hacks om gezond én slim inkopen te doen. Met deze kleine trucjes kan je het jezelf net wat makkelijker maken en lukt het beter je fitte leefstijl vol te houden.

1. Koop gezonde voedingsmiddelen in bulk

Stel je wilt graag citroenen, maar per stuk zijn ze veel duurder. Koop dan een netje. Daar hangt ook vaak een kaartje aan met ‘voordeel verpakking.’ Als je dit doet kan je er niet alleen voor zorgen dat je geld bespaart (op de lange duur) maar, ook dat je jezelf aanspoort dat je nog citroenen hebt liggen. Je wilt niet dat ze de container in gaan omdat je ze te lang hebt laten liggen, dus moet je ze wel eten! Dit zelfde geld voor appels, peren en bijna al het losse fruit wat er in de supermarkt ligt. Ook bij vlees zie je dit vaak. Bijvoorbeeld kip. Een voordeel verpakking is in verhouding goedkoper dan een paar stukjes of één stukje kip. Je kunt in de koelkast laten liggen wat je binnen twee dagen gaat gebruiken en de rest doe je in afzonderlijke zakjes in de vriezer. Erg simpel en zo zorg je er voor dat je altijd een gezonde voorraad eiwitten in huis hebt. Koop in bulk en profiteer.

2. Blijf in de buitenste ring van de supermarkt

Probeer het maar eens. Als je alleen de buitenste ring van de supermarkt volgt, zul je gauw merken dat je langs alle gezonde voedingsmiddelen wandelt. Eerst langs de aardappelen, fruit, groente én voorgesneden groente, vlees, vis en kip, brood, kaas, zuivel, drinken, diepvries en je bent weer bij de kassa! Eigenlijk alle paden die daar in het midden zitten (dus in het centrum van de supermarkt) zijn bewerkte producten (en toiletpapier haha). Natuurlijk hoef je jezelf niet te beperken tot die buitenste ring, maar ik zeg alleen dat je daar de gezonde dingen vindt en de meest pure en onbewerkte voedingsmiddelen. Dus als je bewuste keuzes wilt maken vind je in die ring de beste opties voor jou!

3. Lees de labels en verpakkingen

Lees. De. Verpakking. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Want, ook al staat er op een product: ‘0% toegevoegde suikers!’ of ‘0% vet!’ dan betekent dit in 9/10 gevallen dat er iets anders in zit wat het dan ‘zo lekker’ maakt. Om die 0% vet als voorbeeld te nemen: die zit vaak vol met suikers. En wat heb je dan liever? Wat extra vet of de suikers? Juist. De vetten. Want suiker, dat is echt een killer en een dikmaker. Maar omdat heel veel mensen nog steeds in de waan zijn dat de macro ‘vet’ slecht voor je lijf is en dat je daar zo min mogelijk van moet eten, gaan de producenten daar op inspelen. Kies daarom wat vaker voor de meest basic variant van een product. Wil je een lekker kwarkje? Koop er dan niet één met van die schreeuwende marketing teksten er op, maar een natuurlijke variant. Dus i.p.v. vruchten kwark, normale kwark. Tja, dit is misschien wat minder lekker (je kan het zelf ook lekker maken door ongezouten nootjes of eventueel rozijnen toe te voegen) maar dit is dan de beste optie. Logisch wel.

En wat je hierbij ook niet moet vergeten is dat de producten waar geen label op zit, ook ontzettend goed voor je zijn. Dus al het fruit en groente. Tuurlijk moet je hierbij ook opletten dat je niet helemaal crazy gaat met fruit want daar zit ook suiker in. En ja, fruit / fruitsuikers is natuurlijk wel gezonder dan ‘zo’ een blok suiker eten omdat je de vitamines en mineralen (en vezels) binnen krijgt, maar het blijft suiker. Dus blijf lekker in balans.

4. Ga niet iedere dag boodschappen doen

Ooh dit is echt een grote valkuil van mezelf. Ik bedenk soms: ‘Oh ik heb wel zin in ..x..’ Dus weer naar de supermarkt. Maar vaak betrap ik mezelf er op dat ik weer extra dingen ga halen die ik helemaal niet nodig heb. Hierdoor geef ik onnodig extra geld uit en koop ik producten die niet altijd even gezond zijn en die ik meer in een impuls wou hebben. Soms wil ik het dan ook niet meer eten als ik het eenmal heb meegenomen en leg ik het in de kast. Maar, het blijft dan wél in huis liggen waardoor -als ik dan een keer een eetbui heb- het er wel aan gaat! Dus voorkom die impuls aankopen die vaak voorkomen wanneer je dagelijks eventjes naar de supermarkt gaat. Ook kies je vaak sneller voor gezonder als je ziet wat je in huis hebt en daar een gerecht mee gaat maken.

5. Kant en klaar fruit / sla kan je helpen

Fruit en groente is hartstikke goed voor je, maar soms kan het je tegenhouden om het allemaal te snijden. Neem nou een ananas. Hartstikke lekker die dingen, maar wat een werk om het vel er af te halen, hem te snijden, de kern er uit te halen en dan nog in blokjes! Al deze extra handelingen kunnen er voor zorgen dat jij denkt: ‘Nah, teveel werk.’ Maar als je een kant-en-klaar bakje had gehaald, had je alleen het folie er af moeten halen en eten maar. Ja, dit is duurder, maar je weet wel zeker dat je het ook écht op eet. Dit maakt de drempel erg laag en zo gemakkelijker om gezonder te eten. Dit zelfde geldt voor groente zoals een krop sla. Een zakje scheur je open een doe je in een kom. Maar een krop, pff! Kontje eraf, wassen, snijden en dan nog een keer wassen en dan misschien nog door zo’n centrifuge om al het overtollige water er uit te halen. Tja. Ik kies voor die zakjes hoor!

Hopelijk heb je wat aan deze tips gehad en ik hoop dat je nu in combinatie met het boodschappenlijstje veel gezondere keuzes kunt maken die aansluiten bij jouw (nieuwe?) gezonde leefstijl. Veel succes!

4 Comments

Leave a Reply