Skip to main content

Als ik nooit met krachttraining en gezonder leven was gestart, zag mijn leven er onwijs anders uit. Welke gedragsverandering heb ik doorgemaakt door sport? En welke impact heeft 5 jaar krachttraining op mijn leven gehad? Vandaag deel ik mijn verhaal.

Als je ergens écht klaar mee bent, weet je dat je niks anders te doen staat dan veranderen. In het begin is het altijd zwaar en vergt het veel van je lichaam en mindset om die nieuwe wereld in te duiken en vertrouwen te hebben. Maar wanneer het einddoel steeds tastbaarder wordt en dichterbij komt, groeit je zelfvertrouwen en overwin je jezelf.

Gedragsverandering door sport

Dit gebeurde bij mij. Bijna vijf jaar geleden maakte ik de beslissing dat mijn huidige leefstijl moest veranderen. Dat het een grote opgave ging worden wist ik wel, maar het deed me niet veel. Want wat ik er ook voor moest doen, ik geloofde er in dat het dit keer écht zou lukken.

Ik gooide alle ongezonde dingen het huis uit, stopte met roken en drinken en zette voor het eerst voet in de sportschool. De eerste keer ging ik met mijn vriend mee. Zenuwachtig dat ik was! Ik wist niet goed wat ik ervan kon verwachten, hoe ik alle apparaten moest gebruiken en wat ik aan moest.

’Wat moet ik doen?’

Ik zat vast in mijn comfort zone. Heel erg vast. Maar het was de hoogste tijd om daaruit te komen. Met heel veel moeite gingen we op de meest rustige dag van de week naar de sportschool. Vrijdagmiddag. Gekleed in een wijde stoffen joggingbroek en een oversized shirt liep ik voorzichtig de ruimte in. Overal apparaten waarvan ik geen idee had waarvoor ze bedoeld waren. Ik hield nog net niet mijn vriend zijn hand vast en keek hem met grote ogen aan. ‘Wat moet ik doen?’

Hij liet me eerst even 10 minuten op de loopband lopen en zelfs daarvan wist ik niet hoe ik het moest gebruiken. Na een korte uitleg kwam ik in beweging. Ik vond het maar raar en snapte niet waarom mensen hier zo verslaafd aan konden worden. Beetje sjorren aan apparaten…

> Het hele verhaal over mijn eerste keer in de sportschool

In die eerste week deed ik zo’n drie keer cardio en wat geïsoleerde krachtoefeningen op de machines. Het was allemaal zo anders dan dat ik gewend was. De meeste beweging die ik kreeg bestond uit een beetje fietsen en daar was ook alles mee gezegd. Dus die drie workouts, gezond eten en niet roken waren de grootste omschakeling ooit. En ik kan je vertellen, dit was de beste keuze die ik in mijn hele leven heb gemaakt.

De allerbeste keuze.

De weken daarna kreeg ik het langzaam maar zeker onder de knie. ‘s Ochtends stond ik op met een groene smoothie, een broodje kipfilet en een paar glazen water. Op werk at ik mijn meal prep die vaak bestond uit rijst, kip en broccoli of wraps. Later werd ik steeds creatiever en maakte ik zelfs mijn eigen tomatensoep en sushi. Ik deed er alles aan om het voor mezelf leuk te houden. En leuk, dat was het zeker. Één keer per week stond ik op het Wii balance board. Hiermee kon ik mezelf op een speelse manier wegen. Wekelijks verloor ik zo’n 0,5 kg. Soms wat meer, soms wat minder. De maanden gingen voorbij en mijn gewicht nam af. Het streven was -10 kg voor de zomer, maar dat was er ruimschoots voor die tijd al af.

gedragsverandering door sport

> Mijn hele verhaal (-30 kg) vind je hier

En toen voelde ik het:
Die boost.
Die drive.
Dat onoverwinnelijke gevoel.
Ik kan het echt.
Ik kan het écht!
Vol ongeloof liet ik mezelf zien dat ik het wel degelijk in me had. Fitter worden. Gezond leven. Permanent afvallen. Een hele nieuwe wereld was voor me open gegaan en nu kan ik het leven ook niet anders voorstellen dan dit.

Maar het was niet alleen maar rozengeur. Tuurlijk heb ik ook onwijs veel ups & downs meegemaakt in die tijd. Ik probeerde namelijk heel veel uit. Bijvoorbeeld eiwitshakes, meal preppen, allerlei recepten, havermout voor ontbijt, groene smoothies en ga zo maar door! Niet alles was even lekker en lang niet alles was altijd maar leuk. Ook tijdens mijn trainingen moest ik mezelf vaak onwijs pushen omdat mijn lijf echt niks gewend was. Maar door de vele ups en downs groeide ik keer op keer en ging het steeds makkelijker omdat mijn mindset 360 graden aan het draaien was.

Krachttraining heeft mijn leven veranderd

Toen ik de combinatie van het gezonde eten en trainen onder de knie had en resultaat begon te zien, werd ik enthousiast. Er gebeurde namelijk zoveel met me. En die veranderingen waren niet alleen lichamelijk. Ook mentaal ervaarde ik een complete mindshift. Door bijna dagelijks aan krachttraining te doen, kon ik de stress, emoties en de sleur van alledag even loslaten. Muziek op, wereld uit en trainen.

De grootste veranderingen die ik heb doorgemaakt zijn onder andere:

Meer zelfverzekerdheid

Door krachttraining te doen veranderde mijn hele postuur. Ik stond vaak met mijn schouders naar binnen, iets kromme rug en leunend op één been. Niet echt een zelfverzekerde uitstraling dus. Maar doordat mijn spieren zich steeds meer ontwikkelden, draaiden mijn schouders automatisch meer naar buiten waardoor mijn hele houding verbeterde. Ik loop nu met mijn schouders naar achteren, sta rechtop en maak een zelfverzekerde indruk.

‘Ik kan het’ mindset

Als ik dit kan, wat kan ik dan nog meer? Tijdens mijn trainingen deed ik altijd enorm mijn best, maar was altijd bereid om méér te doen dan wat er op mijn schema stond. Net wat zwaardere gewichten proberen weg te drukken en altijd tot het uiterste gaan. En als het dan ook lukte… Man! Ik was ‘over the moon.’ Ik kan het. Ik kan het écht. Doordat deze gedragsverandering door sport zo werd ontwikkeld, ga je bij andere dingen ook op zo’n manier denken.

Ontspannen door inspannen

Na een lange dag werken vind ik niks fijner dan even lekker losgaan in de gym. Ik zet mijn muziek op en begin te trainen. Dit zorgt ervoor dat ik helemaal los kom van mijn werkdag en eindelijk mijn lijf in beweging kan zetten. Door deze inspanning kan ik ontspannen. Het klinkt misschien raar omdat mensen bij ontspanning toch echt aan iets anders denken zoals een boekje lezen of even lekker op de bank liggen Netflixen. Maar voor mij is dat de sportschool.

Voordat ik deze fitte leefstijl begon moest ik er niet aan denken om te ontspannen door sport. Mijn ontspanning was toen winkelen, tv kijken en een sigaret roken. Haha, wat een contrast hè!

Gedragsverandering door sport

Discipline en doorzetten

Dit is toch wel de mooiste gedragsverandering door sport die ik heb doorgemaakt. Ik dacht altijd dat ik geen discipline had omdat al mijn pogingen tot afvallen keer op keer mislukten. Toen ik de eerste paar kilo’s kwijt was begon die mindset langzaam te veranderen.
‘Ik kan het niet’ veranderde langzaam maar zeker in ‘ik kan alles.’ En dat is een omschakeling die onwijs veel impact heeft gehad op mijn leven. Ik pak al mijn uitdagingen nu aan met die gedachte en ga er voor de volle honderd procent voor. Ook als het even tegen zit geef ik niet direct op. Ik ga door tot ik zeker weet dat ik er alles aan gedaan heb om een bepaald doel te behalen. En pas als het doel daadwerkelijk is behaald, dan pas ben ik tevreden. Ik ben zó blij met deze ontwikkeling!

Doelen stellen

Krachttraining heeft me ook geleerd om doelen te stellen. Want zonder doelstelling, geen focus. En als ik niks heb om op te focussen, voel ik me leeg. Doelloos. Voordat ik een workout begin weet ik precies wat ik ga doen, hoe ik het ga doen en waarom ik het doe. Ik ben er met een reden en een doel. Mijn schema staat vol met oefeningen die ik voor een bepaalde dag moet uitvoeren. Eerder ga ik niet naar huis. Ik weet wat ik wil en wat mijn doel is en ik zal er alles aan doen om dat te bereiken. Dit houdt in: meer doen dan de week daarvoor, zwaardere gewichten, nét wat meer cardio en nét wat meer reps. Als er maar verbetering in zit. Daar haal ik mijn voldoening uit.

Kortom: krachttraining heeft mijn leven veranderd!

Als ik nooit die motivatie had gevonden om mijn leefstijl aan te passen en als ik nooit naar de sportschool was gegaan, was dit allemaal niet gebeurt. Wauw, ik had dit echt voor geen goud willen missen. Deze gedragsveranderingen door veel sporten hebben echt een grote impact op mijn leven gehad. Vaak kijken mensen mij raar aan als ik zeg dat ik zo vaak train. Daarom vertel ik ze er ook altijd bij dat het niet altijd alleen maar gaat om het creëren van een fit en gezond lichaam. Mindset is een hele belangrijke factor hierin, maar dat wordt vaak vergeten. Ik hoop dat ik jou hiermee ook de nodige inspiratie heb kunnen bieden om ook vaker naar de gym te gaan of simpelweg meer te sporten. Het geeft je niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk een enorme boost!
#omdatjijhetookkan #youcandoit

Gedragsverandering door sport

Leave a Reply