Skip to main content

Heb je net als mij last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)? In dit artikel deel ik mijn verhaal en wat ik tot nu toe heb geprobeerd. Hopelijk staan er dingen tussen die jou verder kunnen helpen.

Shit stress

Twee jaar geleden liep ik in de Ikea. Op zoek naar allemaal nieuwe meubels want ik was volop aan het verhuizen! Heerlijk neuzen door de showroom en ideeën opdoen. Tot ik op gegeven moment heel erg last kreeg van mijn darmen. Ik kreeg zo’n buikpijn en zei mijn vriend dat ik zo echt naar huis wou, want ik had het gevoel dat het ieder moment mis kon gaan. Ik keek angstig om me heen en zocht naar een toilet. Die was er niet, want overal waar ik keek zag ik banken, stoelen en kasten. Ik was daar niet alleen met hem, ook met zijn familie. We waren met hun auto, dus samen terug naar huis, dat ging nog niet. Ik raakte steeds meer in de stress en kon mezelf maar net onder controle houden. Eenmaal bij de auto zei ik dat ik echt last van mijn buik had en dat we snel naar huis moesten…

Symptomen Googlen

Vanaf dat moment is het langzaam begonnen. Steeds als ik ‘s ochtends wakker werd had ik last van buikloop. Op het werk kreeg ik op de meest random momenten krampen en moest ik weer naar de wc. Vre-se-lijk! Tot ik op een dag ging Googlen voor mijn symptomen: iedere ochtend boeren, buikloop en krampen. Het resultaat? Prikkelbare Darm Syndroom. Shit!

Hoe is het bij mij begonnen?

Het is ontstaan door een te lange periode met veel stress en dat heeft mijn darmen overhoop gegooid. Hierdoor heb ik ook paniekaanvallen gekregen en is er een periode geweest dat ik mijn huis niet eens meer uit durfde om boodschappen te doen, terwijl de winkels op loopafstand van mijn huis zijn. Elke keer was ik bang dat ik last zou krijgen van mijn maag. Dat ik mezelf niet onder controle zou kunnen houden. Dat ik op een plek zou zijn waar geen wc beschikbaar is en dat ik mezelf onwijs voor schut zou zetten. Gelukkig is niks daarvan ooit gebeurd, want ik weet nu: je mind is zo krachtig dat je jezelf echt wel bij elkaar kunt houden op lastige momenten!

prikkelbare darm syndroom

Wat heb ik allemaal geprobeerd?

Later ook naar de dokter gegaan om bevestiging te krijgen. En inderdaad: PDS. Hij zei dat er niet echt een geneesmiddel voor is omdat het per persoon verschillend is wat werkt en wat niet. Daarom ga ik je vandaag vertellen wat ik tot nu toe allemaal heb geprobeerd zodat je er zelf misschien ook wat uit kunt halen om te proberen om de klachten beter te kunnen handelen.

Psyllium vezels

Nou dit was echt drie keer niks. Dit was het eerste wat ik voor mijn PDS kreeg van de dokter maar ik vond het echt niet fijn en handig. Het waren losse zakjes met vezels en dit moest je dan door water of sap doen en meteen opdrinken. Mij niet gezien! Niet handig en kan ook averechts werken.

Probiotica

Vervolgens probeerde ik probiotica. Ik heb de Acidophilus geprobeerd, maar ook deze vond ik niet effectief. Na 1,5 maand in gebruik ben ik er mee gestopt. Ik kreeg alleen maar extreem veel last van mijn maag, gasvorming, opgezette buik en krampen. Alles behalve fijn. En ik weet dat dit slechts tijdelijk kan zijn en dat de klachten vanzelf minder worden omdat je lijf hier aan moet wennen, maar het gaf me juist meer stress en stress = meer buikpijn. Dit zorgt alsnog voor een vicieuze cirkel want stress is voor mij nummer 1 boosdoener als het gaat om mijn klachten. Dus deze probiotica schrap ik ook van de lijst.

FODMAP dieet

Wat je eet speelt natuurlijk ook een enorm belangrijke rol als het gaat om je drol. Hahaha sorry dit moest ik even schrijven. Maar echt het FODMAP dieet kan echt goede resultaten opleveren als je het goed uitvoert. Je begint een eliminatie fase waarin je heel veel niet mag en dan een herintroductie van voedingsmiddelen om te ontdekken waar je wél en niet tegen kan. Zo ben ik er door dit dieet achter gekomen dat ik niet goed kan tegen grote hoeveelheden lactose (een bak kwark is killing!), combinatie van vet en suiker, uien, knoflook en andere producten met veel kruiden. Ook ben ik grotendeels overgestapt op spelt producten en ook dit draagt bij aan een iets betere darmflora.

>Alles over het FODMAP dieet en de gratis hulpsheet vind je hier.

Pepermuntolie capsules

Momenteel test ik pepermuntolie capsules. Het is de bedoeling dat ik deze 2-3 keer per dag neem en dan 1-2 capsules. Terwijl ik dit schrijf is het nog maar de eerste week dat ik dit test dus ik ben benieuwd of dit voor mij gaat helpen. Ik hoop gewoon dat het de klachten verminderd want helemaal geen klachten meer gaat denk ik niet gebeuren. Als het iets verbeterd zou dat top zijn, dus ik wacht het even af.

Meditatie

De grootste oorzaak van mijn PDS is stress. Op mijn werk is er maar 1 toilet beschikbaar en die is super vaak bezet. Hierdoor krijg ik onrust en heeft dit weer een wisselwerking op mijn stressniveau wat de PDS alleen maar triggert. Ik probeer af en toe te mediteren en ademhalingsoefeningen te doen om meer rust te vinden. Dit helpt en ondersteunt, want hoe rustiger mijn mindset, hoe beter.

Psycholoog

Ook mindset gerelateerd: de psycholoog. Omdat ik door mijn PDS last kreeg van paniekaanvallen heb ik in het begin hulp gezocht bij een psycholoog. Ik zag hoe ik was veranderd en dat ik totaal het tegenovergestelde ben geworden van wie ik vroeger was. Het hielp om hier met haar over te praten want zij bood me handvatten om echt actie te ondernemen en vooral niet te vermijden. Blijven doen is de sleutel en momenteel durf ik gewoon weer overal heen. Lange autoritten zijn af en toe nog lastig maar door veel te doen wordt het steeds makkelijker. De aanhouder wint!

En dat was het! Alle dingen die ik tot nu toe heb geprobeerd voor mijn prikkelbare darm. Het is ontzettend vervelend en er is niet één geneesmiddel te verkrijgen omdat de klachten voor iedereen verschillend zijn. Daarbij speelt mindset ook een grote rol en de hoeveelheid stress. Voeding kan een grote impact hebben maar ook dit is een proces van ‘trial & error.’ Ik hoop dat je hier wat dingen hebt gelezen die nieuw voor je zijn zodat je dat eens kunt proberen. Mocht je nog vragen hebben, laat dan even een comment achter.

One Comment

 • Bente schreef:

  Goedemorgen,

  Ik lees hierboven dat je er achter bent gekomen dat je niet goed tegen een aantal dingen voedingsstoffen kan. Heb je al wel eens gehoord van de NAET methode? Hierbij wordt je behandelt voor de allergieën die je hebt. Na het ondergaan van deze behandelingen (meestal is maar 1 behandeling/consult per stof nodig) mag men 25 uur niet in aanraking komen met de behandelde stof. Na deze 25 uur is de allergie bijna altijd volledig verdwenen, een enkele keer is een twee behandeling nodig voor een stof. Vaak komt men er door deze methode ook achter dat men allergisch is voor veel meer stoffen dan gedacht, die toch ook voor meer last van de buik zorgden. Ik heb twee mensen in mijn directe omgeving, ook met PDS, die op deze wijze behandelt worden en voor hen is het echt een uitkomst. Misschien zeker het inlezen waard! Als je voedsel als (een van de) de trigger(s) van PDS kan weghalen zou dat vast een hoop schelen, naast dat je bezig bent om de stress aan te pakken.

  https://www.nugezondheid.net/naet-methode.html
  http://www.marisun.nl/wp/naet/hoe-werkt-naet/

  Ik hoop van harte dat je hier wat aan hebt of dat je er door andere methodes zo min mogelijk last van hebt, want zoals ik gezien heb bij vriendinnen van mij is PDS echt verschikkelijk.

  Met vriendelijke groet,

  Bente

Leave a Reply