Skip to main content

Goede voornemens? Nee joh, tijd om doelen te stellen en ik ga je helpen! Dit zijn dé 3 beste hacks die voor gegarandeerd succes gaan zorgen in het nieuwe jaar.

Doelen stellen voor het nieuwe jaar

We zitten erin hoor! De laatste maand van het jaar is aangebroken en het wordt nu langzamerhand tijd om vooruit te kijken. Veel mensen gaan aan de gang met lijstjes en goede voornemens om het nieuwe jaar fris te starten en hun leven te verbeteren. Toch resulteert dit vaak in gewoontes die je op dagelijkse basis probeert te doen, of juist zo lang mogelijk uitstelt tot je er niet meer omheen kunt. Maar rond het einde van februari zijn de meeste mensen hun doelen alweer vergeten en vallen ze terug in oude gewoontes. Zonde! Maar wél begrijpelijk want het is onwijs lastig om nieuwe, permanente gewoontes te ontwikkelen. En ik zeg ‘lastig’ en dus niet ‘onmogelijk!’

Setting goals.

Goede voornemens zijn leuk en er is niks mis mee als je deze voor jezelf wilt stellen, maar ik geef toch liever de voorkeur aan het stellen van realistische doelen. Vaak zeggen we tegen onszelf: ‘Ik ga eerder naar bed.’ ‘Ik ga geen junkfood meer eten.’ ‘Ik wil 3 keer per week sporten.’ We beginnen vol enthousiasme en proberen deze doelen van de ene op de andere dag door te voeren en te behalen. Vanuit het niets ga je 3 keer sporten, maar dat valt rauw op je dak, want dat is een enorme verandering! Zonder kleine stapjes als aanloop naar deze doelstelling, is het gedoemd te falen. Daarom werkt het beter om echt doelen te stellen met een bijbehorend plan, dan alleen goede voornemens.

Geef je vertrouwen een boost

Doelen geven je leven richting en door babystapjes te ondernemen richting zo’n groter doel, voel je sneller een voldaan gevoel, omdat je die tussenstappen steeds behaalt. Je vertrouwen groeit en je laat jezelf zien dat je het wel degelijk in je hebt om deze verandering permanent door te voeren! Hierdoor blijf je in de juiste richting handelen en ontwikkel je nieuwe gewoontes.

doelen stellen voor het nieuwe jaar

Kleine tussenstapjes

Dit vertrouwen is ontzettend belangrijk. Stel je gaat vanuit het niets dus ineens 3 keer per week sporten, maar faalt al in de eerste week, zeg je tegen jezelf: ‘zie je wel! Ik kan dit niet. Ik wist het wel. Keer op keer begin ik opnieuw, maar het lukt nooit!’ Maar stel dat je zegt: ‘Ik ga iedere maandag een uurtje sporten’ is dat veel makkelijker vol te houden. Niet alleen heb je nu een kleine tussenstap gemaakt, maar je hebt ook een dag vastgesteld. Je hersenen weten nu: als het maandag is, dan ga ik sporten. Hierdoor maak je het veel makkelijker voor jezelf!

Een concrete planning

Dit als-dan principe werkt ontzettend goed bij het behalen van doelen. Je tackelt namelijk meteen wanneer je iets gaat doen en hebt een concrete planning bij je doel. Nog een voorbeeld: als ik woensdag vrij ben van werk, dan ga ik direct door naar de sportschool. Wedden dat je je op dinsdagavond herinnert dat je je sporttas mee moet nemen voor de volgende dag?

Waarom zou je doen wat je niet leuk vindt?

Vergeet ook niet dat het belangrijk is om doelen te customizen. Stel je wilt graag fitter worden in 2019 en bent van plan om dit doel te behalen door meer te sporten in de sportschool. Maar diep van binnen weet je dat je de gym helemaal geen leuke plek vindt. Je voelt je er niet fijn, vind de apparaten niks en houdt er niet van om in je eentje te sporten. Dan zet je echt een verkeerde doelstelling! Waarom zou je iets doen wat je niet leuk vindt? Ga op zoek naar iets wat beter bij je past, bijvoorbeeld een groepsles Zumba! Op deze manier is het veel makkelijker om je nieuwe doel ook langer vol te houden en daadwerkelijk progressie te boeken.

Hieronder heb ik de belangrijkste ‘key take away’ tips neergezet waar je heel veel aan kunt hebben als je deze op de juiste manier toepast.

1. Denk breed

Bijvoorbeeld, je wilt meer rust in je leven en minder stress. Je zit te denken om jezelf onder te dompelen in meditatie en yoga, maar hebt dit nog nooit eerder gedaan. Pin je hier dan niet op vast. Denk niet: ik ga dit en dat doen en dat moet voor me gaan werken. Nee. Denk liever: ‘Ik ga op zoek naar een manier om mijn stress aan te pakken. Ik ga de ene week dit proberen en de andere week dat.’ Zo kan je ontdekken wat daadwerkelijk bij je past en wat aansluit op jouw leven. Ook hier voorkom je teleurstellingen en blijf je langer gefocust op je doelstelling.

doelen stellen voor het nieuwe jaar

2. Denk aan je toekomst

Als je je doelen voor het nieuwe jaar gaat opstellen, vraag jezelf dan bij ieder doel af of dit daadwerkelijk bijdraagt aan jou ideale leven. Aan jouw toekomstdroom. Kom je hierdoor dichter bij dat -voor jou- ‘perfecte plaatje?’ Als het antwoord ‘ja’ is, zijn dit goede doelstellingen. Houd dit in gedachten als je daadwerkelijk aan de slag gaat en visualiseer je einddoel. Zo houd je beter voor ogen welke kant je op wilt en waar je dit allemaal voor doet.

3. Dit is de sleutel

Houd je doelen altijd in zicht. Hang ze ergens neer waar je vaak langs loopt of waar je vaak komt. Denk aan plekken als: naast de spiegel, in de badkamer, bij de voordeur… Dan verdeel je ze in kleinere doelen en bedenk wat er voor nodig is om deze tussenstapjes te behalen. En nu komt de sleutel: ontwikkel nieuwe gewoontes. Zonder gewoontes ben je nergens. Het duurt even voordat deze echt vorm krijgen in je leven, maar geef het niet op. Gebruik ook de als-dan methode om jezelf echt gefocust te houden en bedenk manieren om ze te onderhouden. Hoe beter je er van te voren over na denkt en je persoonlijke valkuilen in beeld brengt, hoe makkelijker het zal gaan.

Conclusie

En zodra je een doelstelling hebt behaald (klein of groot) gun jezelf dan ook een fijne beloning! Koop die jurk die je al zo lang wilt of trakteer jezelf op een heerlijke uitgebreide lunch bij je favoriete eettentje. Verandering ontstaat niet van de ene op de andere dag, maar als verandering eenmaal zijn intrede doet, zal het blijvend zijn. Je kunt het!

Leave a Reply