Skip to main content

In hoeverre laat je andermans mening invloed hebben op jouw doelen en dromen? Hoe heb ik dit aan het begin van mijn afslank journey gedaan en ga ik om met de mening van anderen? En hoe kan je toch je eigen keuzes maken en 100% achter je doelstelling staan? Ik deel mijn ervaring en geef tips!

“Stop worrying about people who aren’t worried about you”

Toen ik nog jong was (middelbare school) maakte ik me altijd druk om wat anderen van mij zouden denken. Draag ik wel de juiste kleren? Zit mijn haar wel goed? Is deze schooltas niet stom? Tuurlijk als je jong bent wil je niet buiten de boot vallen en is het best logisch dat je dit soort gedachtes hebt want je wilt het gewoon ‘goed doen’ en het liefst ergens bij horen. Ik was heel erg onzeker.

Maar op gegeven moment dacht ik: ik ga gewoon doen wat ík wil. Of ik nou bij een clubje hoor of niet, het maakt me allemaal niet meer uit. Ik realiseerde me dat het belangrijk is om mijn eigen weg te volgen en te doen waar ik gelukkig van word. Of de buitenwereld het nou accepteert of niet.

Wanneer vrienden je bekritiseren omdat je ‘anders’ bent of andere dingen doet dan de rest, dan weet je dat je met de verkeerde mensen omgaat. Hetzelfde geldt voor fitness, gezonde voeding en afvallen. Als je vrienden je niet steunen als je ze verteld dat je een andere levensstijl gaat aanmeten dan kan deze journey behoorlijk zwaar worden. Wil je dan nog wel met deze mensen omgaan of kies je voor jezelf en je eigen persoonlijke groei? Ja dit is heel extreem en het is niet niks om je vrienden te laten gaan, maar het is ook goed om te evalueren wat voor jou zwaarder weegt.

Naar mijn mening zijn vrienden pas vrienden als ze je door dik en dun steunen met al je persoonlijke doelen en dromen. Want wat heb je eraan als je je niet gesteund voelt? Je gaat je er aan ergeren, er ontstaan irritaties en je progressie zal er onder lijden. Dat is absoluut niet wat je wilt.

andermans mening

Doelstelling: je leefstijl veranderen (voorbeeld)

Je bent er bewust van geworden dat je wel wat kilo’s mag afvallen en dat je helemaal klaar bent met een ongezonde leefstijl. Je wilt anders gaan leven. Goed besluit. Je staat er zelf helemaal achter en bent klaar om direct aan de slag te gaan. Je doet wat research en na wat voorbereiding begin je de eerste dagen richting jouw doelstelling. Je gaat naar je vrienden/familie en vertelt enthousiast wat je plannen zijn. In de meeste gevallen zullen ze blij zijn met deze positieve verandering en je stimuleren en helpen. Maar wat nou als dit heel anders uitpakt? Wat nou als ze er om gaan lachen, je doel in twijfel trekken of je niet serieus nemen?

 • ‘Jij? Gezond doen? Serieus?! Dit past toch helemaal niet bij je? Kom op, het leven is kort, geniet ervan!’
 • ‘Ach, je ziet er nu toch ook al top uit? Ik vind dat er niks mis met je is hoor!’
 • ‘Ah nee hè, dan kunnen we niet meer samen x, x of x doen / eten!

  Tja. Wat moet je daar dan op zeggen. Of beter nog: wat moet je er mee doen?

Daar komen de negatieve reacties…

Toen ik zelf gezonder ging leven (januari 2014) kon iedereen me wel voor gek uitmaken. Jij?! Dat meisje dat 27 sigaretten oprookt binnen 2 dagen, ieder weekend aan de alcohol zit en die zo onwijs veel houdt van chocolade? Ja, ik ja. Ik wist van te voren dat de meeste mensen het raar zouden vinden. Ze zeiden het misschien niet direct, maar dat soort dingen voel ik vaak wel aan de reactie van de mensen die ik het vertelde. Tuurlijk, ik had dit al veel vaker verkondigd. ‘Ik stop met roken en ga afvallen.’ Ik denk dat ik dat in een jaar tijd wel 4 of 5 keer heb verteld aan mijn familie en vrienden en steeds gebeurde er eigenlijk niks. Nou ja, niks, gewoon niet veel. Al die keren viel ik terug in mijn oude patroon en op die manier verlies je het vertrouwen van de mensen die het dicht bij je staan.

Ze moeten nu eerst zien en dan geloven.

Je hebt het vertelt

Wanneer iedereen sceptisch blijft over je ideeën, laat dat dan niet te veel tot je komen. Hoe moeilijk het ook is! Tuurlijk, het zijn je naasten. Je vrienden en familie. Van hen verwacht je gewoon die steun omdat ze zo dicht bij je staan. Maar wanneer je dat niet krijgt, bij welke doelstelling dan ook, is het onwijs belangrijk dat je ondanks alles toch vasthoudt aan je eigen ideeën. Jij weet wat het beste is voor je lijf. Jij weet hoe je je voelt. Jij ervaart als geen ander waarom je deze doelstelling wilt najagen.

Dit is jouw lichaam en daar heb je er maar één van. Maar één!

Waarom zou je het verwaarlozen en er slecht voor zorgen?

Waarom zou je niet gezonder gaan leven als je zeker weet dat dit je beter gaat laten voelen?


Omdat je dierbaren zeggen dat het niet hoeft?


Omdat ze je niet steunen?

Dit gaat om jou. En als ze echt het beste met je voor hebben, steunen ze je.

Neem nu écht het heft in eigen handen en laat jezelf (en anderen) zien dat je het kan en dat je meer in je mars hebt dan dit! Laat niemand je anders vertellen. Doe dit voor jezelf. Andere mensen beleven de wereld niet door jouw ogen en zij voelen niet wat jij voelt. Onthoud dit want het is heel belangrijk. Read that again. Andere mensen beleven de wereld niet door jouw ogen en zij voelen niet wat jij voelt.

Ik zal je een voorbeeld geven van hoe ik me voelde toen ik 90 kilo woog.

andermans mening

Zij voelen niet wat jij voelt

Elke keer als ik op een stoel ging zitten, pakte ik een kussen om mijn buik te verbergen. Elke keer als ik in het bijzijn van anderen chips aan het eten was, of iets anders wat ik enorm lekker vind, schaamde ik me kapot. Ik bedacht in mijn hoofd alle dingen die mensen van mij zouden kunnen denken op zo’n moment. En het hield ook niet op. Met alles wat ik deed voelde ik me ongemakkelijk en dat vergt mentaal heel veel van een mens. Vre-se-lijk was het! Ik werd zo ongelukkig, dat ik niet eens mezelf kon zijn. Ik ben een vrolijk, actief, springerig en enthousiast persoon, maar mijn zware lijf belemmerde dat, omdat ik alleen maar nadacht over wat anderen van me zouden denken. En geloof me, op zo’n manier wil je niet leven. Je moet je vrij, fijn en comfortabel kunnen voelen in je eigen lichaam.

> Meer lezen over mijn afslank verhaal

andermans mening

Hoe ga je om met al die negativiteit? (ongeacht je doelstelling?)

Het kan in het begin lastig zijn om te dealen met de negatieve reacties van anderen. Vooral als deze personen familie of vrienden zijn. Maar juist daarom! Vrienden en familie horen om je te geven en naar je te luisteren wanneer dat nodig is. En het belangrijkste: je te steunen in alles wat je doet, welke doelstelling je ook hebt en je aanmoedigen wanneer je positieve veranderingen wilt ondergaan. Althans, dat zou je verwachten. Want dat gebeurt lang niet altijd.

Wat kan je doen als ze negatief reageren en je niet steunen bij je nieuwe doelstelling?

1. Ik wil dit heel graag

Duik niet ineens in het diepe met de verwachting dat je omgeving het wel zal begrijpen. ‘Expectation is the root of all heartache.’ Want je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het niet te zeggen om negativiteit te voorkomen (indien je dit al vermoedt), maar het beste blijft natuurlijk om er open en eerlijk over te praten. Stel je gaat gewoon aan de slag en ze zien dat je bepaalde dingen anders doet, dan wekt dit ook vragen op. Dit kan weer zorgen voor onnodige discussies, dus blijf praten en communiceren!

Waarom wil je dit bereiken?
Waarom is het zo belangrijk voor je?

Vertel hoe je je voelt en hoe je je zal voelen als je je doelstelling hebt bereikt. Dit geeft hen een duidelijk beeld van hoe belangrijk dit voor je is. Tegelijkertijd kan dit ook goed werken als een stok achter de deur. Je doet dit natuurlijk voor jezelf, maar als je niet weer wilt laten zien dat dit slechts tijdelijk is, moét je wel doorzetten.

2. Ik heb een plan

Omdat deze doelen zo belangrijk voor je zijn, heb je natuurlijk al het een en ander uitgedacht. Je weet je plan van aanpak en hoe je je doelen wilt gaan realiseren. Leg ze dus duidelijk uit dat dit geen opvlieging is en dat je er heel serieus mee bezig wilt gaan. Je kunt je verhaal eventueel verder toelichten door meer informatie te delen en te laten zien welke stappen je gaat nemen om je succes te behalen.

3. Wil je me steunen?

Vraag ze of ze je willen steunen. Of het nou gaat om afvallen, gezonder leven, aankomen, een eigen baan creëren, #Girlboss dromen of welk doel dan ook: vraag om steun en support. Je weet dat ze negatief zijn en je ideeën misschien niet met open armen ontvangen, maar het zijn je naasten dus je verwacht hun support. Leg ze ook uit hoe ze je kunnen helpen. Is dat bijvoorbeeld door:

 • Je in de gaten te houden met wat je eet?
 • Je twee keer per week te vragen hoe het gaat met je doelstelling?
 • Iets op het spel te zetten (bijvoorbeeld wat geld) dat wanneer je weer terugvalt, dat je hun een bepaald bedrag moet betalen?
 • Je niet meer in verleiding te brengen met eten?

  Noem maar op!

Wanneer je duidelijk maakt wat je precies van ze verwacht, zijn er geen ‘aannames.’ Want misschien heb jij bepaalde verwachtingen, die hun helemaal niet vanzelfsprekend vinden. Door helder te zijn in je communicatie kunnen er geen misverstanden ontstaan.

andermans mening

Wanneer ze negatief blijven

Heb je alles zo duidelijk verteld en gezegd hoe dit jouw leven zal gaan veranderen, maar lijken ze nog niet echt onder de indruk van je plannen? Dat is prima.
Dat mag.

Mensen kun je niet veranderen, dus misschien wordt het tijd voor jou om je te omringen met mensen die je wél steunen. Het is jammer wanneer mensen deze positieve veranderingen niet steunen, maar je kan er niks aan doen. Dit ligt buiten jouw controle. Accepteer het en ga verder. En dit kan heel moeilijk zijn, omdat het hier gaat om je vrienden en familie. Maar het is niet anders. Zijn deze doelen echt ‘life changing?’ Dan is het het 100% waard.

Dit betekent niet dat je ze niet meer moet zien of met ze moet afspreken, maar je zou er wel voor kunnen kiezen om contact (met vrienden) op een iets lager pitje te zetten. Want familie, daar kan je niet zoveel mee. Die zoek je niet uit. Je vrienden wél. En blijf je over met maar 1 of 2 mensen uit je vriendengroep? So be it. Dit is jouw leven en jouw tijd. Waarom zou je om willen gaan met iemand die je niet steunt? Die alleen maar negatief is? Dit bevlekt jouw positieve energie en zo krijg je niet de vibes die je nodig hebt om jouw doel succesvol te kunnen bereiken. Zonde van je tijd toch?

Feit is, dat als je toch met deze persoon(en) om blijft gaan, ze grote invloed kunnen hebben op jouw doelstellingen. Je weet al dat ze je niet steunen, dus ze zijn een gevaar voor jouw ideeën. Voordat je het weet verlies je controle en zie je er vanaf. Hoe zonde is dat?!

Je moet gewoon doen

Word je niet gesteund? Jammer dan, maar je gaat er wel voor. Je gaat gewoon je doel achterna. Als je familie je niet steunt, houd er dan over op en zeg er niet teveel over, maar laat het ze zien. Misschien geloven ze niet in je woorden, maar kan je hen met daden duidelijk maken dat dit echt is wat je wilt. Wanneer ze zien dat je in positieve zin aan het veranderen bent, kunnen ze niet anders dan uiteindelijk hartstikke trots op je zijn. Soms moeten mensen eerst zien wat je in huis hebt en de uitvoering van je plannen meemaken.

“Actions speak louder than words”

Overwin jezelf

Wat je doelstelling ook is: vaak moet je ervoor uit je comfort zone, moet je dingen doen die je eng vindt of nooit gedaan hebt. Het gaat om iets overwinnen waarvan je dacht dat het niet mogelijk was of waarvan je dacht dat je het niet kon. Kijk na een tijdje eens naar jezelf! Je doet het. Je kunt het. Je groeit mentaal en je leert zo veel over jezelf. Dat is enorm waardevol. Alledaagse uitdagingen en obstakels worden makkelijker als jij aan jezelf kunt bewijzen dat je je doelen wel degelijk kunt behalen. Want als je dit kan, wat kan je dan nog meer?

Maak jezelf gelukkig. Het leven is te kort om niet te kunnen zijn wie je wilt zijn. Als je ergens van droomt, dan lukt het je. Droom zo groot, dat het je een beetje bang maakt. Daar zit de échte uitdaging. Ik geloof in ieder geval in je, want je kunt meer dan je denkt!

Now, go get that goal!

3 Comments

 • Mary schreef:

  Fijne blog, zeer herkenbaar…dank

 • P. schreef:

  Maar wat als echt NIEMAND je hierin steunt? Echt niemand!! Ik vermijd sommige mensen, zeg er niets meer over, spreek niet meer af, ontwijk eetmomenten enz enz.. want heb geen zin in gezeik.

  Ik heb misschien geen overgewicht, maar zo voel ik me wel!! Het maakt me dood en dood ongelukkig. Maar blijbaar interessert niemand dat..

  En soms denk ik er te veel over en dat voelt zo kut, met als gevolg dat ik niet weet wat ik met dat gevoel aan moet en dan eindig ik met een vreetbui ?…

Leave a Reply