Skip to main content

Motivatie, soms heb je het in overvloed, en soms heb je van die dagen (weken of zelfs maanden) dat het allemaal tegenzit en gewoon niet lukt. Dat heb ik ook vaak genoeg. Vooral als je bijvoorbeeld geen progressie maakt. Daarom laat ik je in dit artikel zien wat ik doe om mezelf even te resetten en te herpakken zodat ik alsnog mijn doelen zal behalen!

Ik krijg vaak veel vragen hoe ik zelf de motivatie er in blijf houden, en ik kan je vertellen dat het zeker niet altijd makkelijk is en dat ik nu ook heel vaak dagen heb dat het allemaal niet wil. Ik heb dan totaal geen motivatie om naar de sportschool te gaan omdat ik me daar nu niet nuttig voel door mijn schouder blessure. Toch heb ik mij sinds deze week weer goed kunnen herpakken en dat heb ik gedaan door middel van de volgende tips:

Motivatie tip 1. Waarom wil je dit? En waarom doe je dit?

De belangrijkste vraag die je jezelf wilt stellen is eigenlijk heel simpel: waarom wil je dit en waarom doe je dit? Als je daar in eerste instantie een goed antwoord op hebt, is het al wat makkelijker om gemotiveerd te blijven. Mijn antwoord op die vraag luidt als volgt: ik wil graag voor de laatste keer weer in shape komen om daarna lean te blijven en om me fijner en fitter te voelen. Na een bulk volgt altijd / meestal een cut fase en ik wil die gewoon goed afsluiten met mijn beste shape ooit.

Maar ondanks dat ik precies weet wat ik wil en waarvoor ik het doe, zakt bij mij ook heel vaak de moed in de schoenen. Toch is het goed om je doelstelling nog eens op te schrijven of ergens aan de muur te hangen waar je het vaak ziet. Een briefje naast de spiegel kan ook helpen. ‘s Ochtends wanneer je naar je werk gaat of je klaar maakt voor de dag, zal je het briefje zien en lezen. Dan word je weer herinnerd aan je doel en helpt het om iedere dag keihard je best te doen.

Motivatie tip 2. Vraag hulp

Het is fijn wanneer je alles zelf kunt doen. Van voeding tot training, je vindt zelf je eigen methodes en je eigen weg. Maar wanneer je motivatie weg is en je niet meer weet wat je moet doen, kan het soms enorm handig zijn om toch even de hulp in te schakelijk van een extern persoon. Iemand die jou verder kan helpen. Denk aan een sportieve vriendin, of misschien wel een personal trainer. Zij kijken heel anders tegen jou (en je methodes) aan, en kunnen je verbeterpunten, tips en hulp bieden. Ook kunnen zij je helpen en motiveren wanneer het even niet zo lekker gaat. Met een personal trainer maak je namelijk een afspraak en afspraken moeten natuurlijk nagekomen worden! Vooral als je er voor betaald, want anders is het natuurlijk zonde. Zo heb je altijd een stok achter de deur.

Motivatie tip 3. Reset jezelf

Dit is echt een hele fijne, maar eigenlijk ook hele makkelijke tip. Jezelf even ‘resetten.’ Gooi alle cheats en al het ongezonde eten het huis uit of op een plek waar je het niet iedere dag ziet. Ruim op en zet juist je supplementen, gezonde voeding en andere belangrijke gezondheid/fitness dingen in het zicht zodat je aan je fitte doelstelling herinnerd wordt. Koop een nieuwe sportoutfit en maak jezelf klaar om er weer helemaal tegenaan te gaan. Stap ook op de weegschaal, meet je omtrek, vetpercentage en schrijf dit op. Bedenk waar je deze komende weken aan wilt werken en wat je wilt bereiken. En vergeet vooral niet om even tot rust te komen. Want wanneer je motivatie weg is, kan je je heel down en gloomy voelen. Neem even de tijd en kom tot jezelf.

Motivatie tip 4. Prep je eten

Om weer helemaal back on track te komen is voeding natuurlijk ook een hele belangrijke sleutel. Als je dit op orde hebt is het veel makkelijker om niet in de verleiding te komen om andere dingen te consumeren die niet bij jouw doelstelling passen. Prep desnoods alles. Van ontbijt tot je diner en alles daar tussenin. Als je dit op orde hebt en je cheats / ongezonde voeding goed hebt verstopt, is het onmogelijk om nog af te wijken van jouw doelstelling. Je gaat het redden. Je gaat het halen. Jij kan dit.

Dit zijn de dingen die ik heel fijn vind om te doen en het helpt me enorm om weer back on track te komen. Ook is het goed om even wat motivatie plaatjes te bekijken op Instagram of andere Social Media om je enthousiasme weer helemaal terug te vinden. Geloof ten alle tijden in jezelf en denk ook terug aan alles wat je tot nu toe al hebt bereikt. Vergeet niet, alle kleine overwinningen is ook progressie en vooruitgang! Veel succes.

One Comment

Leave a Reply