Skip to main content

Het kan enorm lastig zijn om je vers bereidde maaltijden van je meal prep goed te bewaren. Het zou enorm zonde zijn als je bakjes vol gezonde voeding bederft. Daarom vertel ik je vandaag alles wat je moet weten over hoe je jouw voeding het beste kunt bewaren.

Snel zien welke voedingsmiddelen goed bewaard kunnen blijven? Ik heb een hele lijst gemaakt met allerlei producten (groente, fruit, voorbewerkt, zuivel etc.) zodat je in één opslag kunt zien waarmee je goed kunt preppen en wat de houdbaarheid is. Kijk dan direct hier!

Het verpakken van maaltijden

Wat heel belangrijk is bij een goede meal prep, is dat je er voor zorgt dat je duidelijk hebt wat er in je bakje zit. Nou hoef je de bakjes niet per sé te labelen (is wel handig, doe ik zelf niet) maar het aantal grammen moet sowieso duidelijk zijn. Ook is het goed om te weten van welke datum je meal prep is, indien je het niet allemaal in één week gaat op eten en het graag langer wilt gaan bewaren.

Stel je hebt twee dezelfde gerechten, alleen de proteïne keuze is anders (bijvoorbeeld 1 bakje met kip en de andere met varkensvlees) zet dit dan ook op zo’n label. Als je het gaat invriezen kan je bakje soms helemaal wit worden van de kou en dan zie je echt niet meer wat er in zit.

Wat ik altijd doe met mijn bakjes voordat ik het ga invriezen is het volgende: (dit kan niet met ieder type bakje, maar met de meeste wel!) Klik het deksel voor 3/4 vast op je bakje en druk met je handpalm de deksel van het bakje krom en sluit dan het bakje definitief. Zo haal je net wat extra lucht uit je meal prep en voorkom je dat het sneller bederft! Dit is handig als je geen bakjes hebt waar een lucht ventiel op zit.

Het verpakken van snacks

Koop kleine bakjes die makkelijk in je tas passen. Ik heb bij de Action laatst echt goede bakjes gevonden die ongeveer zo groot zijn als een iPhone 4. Ideaal formaat en ik stop hier mijn nootjes in. Voor iedere dag wil ik graag 30 gram walnoten eten. Als ik ga preppen doe ik in elk zo’n bakje 30 gram en kan ik ‘s ochtends mijn tas snel vullen want alles is afgewogen en klaar. Ideaal. Zo bespaar je veel tijd en hoef je niet iedere avond of ochtend als je je tas gaat inpakken, ook nog eens alles af te wegen. Als je de voorkeur geeft aan groente snacks zijn deze bakjes ook ideaal. Snack worteltjes / komkommer past hier ook perfect in. Vaak zijn de kleine bakjes in een set te verkrijgen dus wanneer je gaat preppen heb je alle bakjes in hetzelfde formaat wat weer fijn op te stapelen is in je koelkast! Daarbij ziet het er natuurlijk ook heel mooi uit om alles gewoon in dezelfde bakjes te hebben, haha.

Zip-loc zakjes zijn ook erg handig, maar ik gebruik ze niet meer omdat ik het zonde vind. Te veel plastic wat eigenlijk in het ‘niet’ op gaat. Ik kreeg voorheen heel veel vragen over hoe ik mijn rijstwafels verpakte. Ik gebruikte toen zip loc zakjes van de Action in het kleinste formaat. Ik deed er dan twee in en druk zachtjes al het lucht uit het zakje en sluit hem dan definitief. Zo behoud je de versheid. Dat is een optie, maar momenteel geef ik er de voorkeur aan om gewoon een heel pak mee te nemen, en daar dan op werk 4 uit te eten. Ik stop de rol dan weer in mijn kastje zonder er een zakje omheen te doen o.i.d. En de volgende dag eet ik er gewoon weer van verder. De bovenste rijstwafel kan dan een beetje droog / slof smaken, maar dat maakt mij niet zo veel uit. Je zou een zakje mee kunnen nemen om die om je rijstwafels te doen om de rol echt vers te houden maar dit werkt voor mij al prima!

Vergeet niet om alle snacks klaar te leggen. Ik maak altijd een rij op mijn magnetron met alle snacks per dag. Dit werkt voor mij heel fijn want ik hoef alleen maar één setje te pakken en dan heb ik alles. Super snel en makkelijk. Wanneer je je snacks in het zicht hebt liggen kan je ze ook niet vergeten. Ik eet per dag het volgende aan snacks: 30 gram amandelen, 4 rijstwafels en een proteïne reep van BPI.

Wat kan ik invriezen en wat niet?

Preppen zonder een vriezer is een hel. Ik heb het geprobeerd toen ik nog op kamers woonde want toen had ik geen vriezer. Alles is maar heel kort houdbaar en ik moest meerdere malen per week ‘preppen’ voor maximaal twee dagen. Dat was echt niet fijn. Nu ik een vriezer heb kan ik gelijk voor een hele week preppen. Sommige dingen kunnen wel langer dan twee dagen in je koelkast overleven, maar ik heb daar altijd aan getwijfeld. Dus wil je graag preppen zonder vriezer, dan raad ik je echt aan om voor maximaal twee dagen aan eten te maken om te voorkomen dat het raar smaakt of zelfs bederft.

Nu is het wel handig om te weten wat je wel en niét kunt invriezen. Daarom hieronder een korte lijst:

Wel invriezen:

– Alle soorten vlees
– Brood (doe ik altijd omdat ik er niet zo veel van eet, anders blijft het niet goed)
– Kruiden
– Baksels en zelfgemaakte snacks
– Groenten zoals sperziebonen, bloemkool, broccoli, wortelen etc.

Niet invriezen:

– Paprika’s rauw, wordt soppig en slap
– Andere groenten die veel vocht bevatten
– Gefrituurd eten
– Aardappelen die gekookt zijn (in een stamppot lukt het wel)
– Zuivel
– Eieren

Als je gaat invriezen zorg er dan voor dat alles op datum ligt. Dus het ‘oudste’ vooraan en het nieuwste achteraan. Vergeet ook niet dat je maaltijden eerst goed afgekoeld moeten zijn voordat je deze invriest. Dus echt even aan het eten voelen en soms schud ik het bakje ook om het eten onderop ook goed af te laten koelen.

Wil je morgen een bakje eten uit je vriezer consumeren? Haal deze dan de avond van te voren uit de vriezer en leg deze in de koelkast om te ontdooien. Zo gaat het ontdooiing proces geleidelijk en zorg je er voor dat je maaltijd bij bereiding geen koude stukken heeft. Als je aan het cutten bent is het ideaal want je hebt dan niet zulke grote porties. Hierdoor zal je eten sneller ontdooien.

Conclusie

Er zijn talloze manieren om je meal prep goed te kunnen bewaren, maar de vriezer is toch wel een van de meest belangrijke elementen hierin. Verspil ook niet te veel plastic zakjes, investeer liever in plastic bakjes die heel lang mee zullen gaan. Die hoef je ook maar één keer te kopen en dan ben je goed voorzien. Niet alles is goed te bewaren daarom raad ik je aan om dit bovenstaande lijstje aan te houden en op basis daarvan je prep te maken. Maak vooral niet te veel (een weekje is voldoende) zodat je niet voor verassingen komt te staan en dat je je eten niet weg hoeft te gooien! Wil je meer meal prep tips? Lees dan snel hier verder!

One Comment

Leave a Reply