Skip to main content

Kwarkbroodjes. Wat een uitvinding. Nu ik het basis recept al een paar keer heb gemaakt, werd het tijd voor een 2.0 versie van deze heerlijke snack. Vandaag daarom het nieuwe recept met twee heerlijke variaties!

Variant 1. 5 Kwarkbroodjes met rozijnen en chocolade | Ingrediënten

– 250 gram volkoren tarwemeel
– 200 gram magere kwark
– 2 eetlepels honing
– 1 eetlepel bakpoeder
– 1 ei
– 100 gram rozijnen
– 1 eetlepel koek en speculaas kruiden
– Snufje kaneel en zout
– 5 rondjes ‘hands off – dark’ chocolade

Variant 2. 5 Kwarkbroodjes met walnoten en pindakaas | Ingrediënten

– 250 gram volkoren tarwemeel
– 200 gram magere kwark
– 2 eetlepels honing
– 1 eetlepel bakpoeder
– 1 ei
– 140 gram walnoten (beetje gecrushed)
– Snufje kaneel en zout
– 5 theelepels pindakaas

Voedingswaarden per broodje:

Variant 1. Kwarkbroodje met rozijnen en chocolade:
Calorieën: 336
Koolhydraten: 55,9 gram
Ewitten: 14,8 gram
Vetten: 5,8 gram

Variant 2. Kwarkbroodje met walnoten en pindakaas:
Calorieën: 477
Koolhydraten: 42,9 gram
Ewitten: 20 gram
Vetten: 24 gram

Bij een eerder recept zat er nog een banaan door maar dat vind ik helemaal niet zo lekker. Dus weg met die banaan! Als je de broodjes zoeter wilt kan je altijd extra honing of ander zoetstof (sucralose of stevia) toevoegen.

Bakken in een voorverwarmde hetelucht oven voor 18 minuten op 200 graden

Kwarkbroodjes – Zo maak je de basis:

Leg alle ingrediënten vast klaar en pak een grote bak en je weegschaal. Omdat ik twee soorten tegelijk maak heb ik alles in tweevoud nodig en pak ik dus ook twee meng kommen.

kwarkbroodje
kwarkbroodje
Doe het meel, de kwark, het ei, het bakpoeder, honing, kaneel en zout in de kom. Dit is je basis. Van hieruit kan je de ‘extra’ ingrediënten toevoegen. In mijn geval maak ik er dus 1 met rozijnen en chocolade en 1 met walnoten en pindakaas.

kwarkbroodje
kwarkbroodje
kwarkbroodje
Roer dit nu door met een mixer of garde tot een mooi deegje (met je handen kan ook! Let op: het deeg plakt in het begin heel erg, dit is normaal). Maak hier vervolgens 5 ronde bollen van en zet de oven vast op 200 graden. Wat ik heb gedaan om alles heel precies te doen: weeg het deeg en deel dat getal door het aantal broodjes. In mijn geval 5. Dan weet je hoeveel je er steeds uit moet pakken. Stel de weegschaal geeft voor het totale deeg 700 gram aan, dan doe je 700:5= 140. 140 Gram per broodje dus. Ik liet de rekenmachine aan staan en deed steeds dit: 700-140=560-140=420-… etc! Dan krijg je precies even grote broodjes met dezelfde voedingswaarden.

kwarkbroodje
kwarkbroodje
Pak dus steeds het aantal gram en vouw het tot een plat lapje. Doe er dan een chocolaatje in of een theelepel pindakaas. Vouw het deeg rondom dicht en maak er een mooi bolletje van. Zo heb je een broodje met een lekker midden stuk (core)!  Dan mogen ze de oven in voor 18 minuten op 200 graden.

kwarkbroodjes9
kwarkbroodje9
kwarkbroodje
kwarkbroodje
kwarkbroodje
En dan zijn ze klaar! Zien ze er niet heerlijk uit? Ik eet de broodjes vaak als ontbijt en als tussendoortje of pre-workout.

kwarkbroodje
kwarkbroodje
Je zult ze vast niet allemaal in een keer opeten en daarom kan je ze het beste in zip zakjes of ander plastic in de koelkast bewaren en binnen een week consumeren.

 

One Comment

Leave a Reply