Skip to main content

Hoe zit dat eigenlijk met het overslaan van maaltijden wanneer je bijvoorbeeld een onwijs drukke dag hebt gehad? Kan je die calorieën dan later wel weer inhalen? Welk effect heeft het op je lijf? En wat heeft het te maken met eetbuien? Ik heb antwoord op al je vragen!

Je kent het wel: je hebt een enorm drukke dag, vliegt van hot naar her en vergeet je lunch. Hierdoor eet je deze pas laat in de middag en heb je eigenlijk ook geen zin meer in je avondeten omdat je nog verzadigd bent van je vorige maaltijd. Uiteindelijk eindig je de dag met nog een kleine snack en ga je slapen.

Of dit slim is? Nope. Het is echt een van de slechtste dingen die je kunt doen. Tuurlijk snap ik dat het eigenlijk niet meer dan normaal voelt om maaltijden over te slaan als je geen trek of honger hebt, maar verstandig is het echt niet.

Waarom maaltijden overslaan niet goed is

Zelfs als je geen honger hebt, is het toch aan te raden om iets te eten. Ook al is het een kleine gezonde snack die je in plaats van je lunch eet. Het is namelijk belangrijk om op vaste tijden te eten omdat het bijdraagt aan gezonde eetlust en balans hierin. Merk je dat je geen zin hebt in je avondeten, zelfs al heb je geen drukke dag gehad? Neem dan eens goed onder de loep wat je gedurende de dag allemaal eet. Het kan namelijk zo zijn dat je:
– Te grote porties eet bij je andere maaltijden
– Je veel te veel snacks eet
– Dat je metabolisme te langzaam werkt

Jouw vuurtje moet blijven branden

Herken je een van de bovenstaande punten? Probeer dan voor jezelf een soort plan te maken hoe je dit kunt tackelen en hoe je er beter mee om kunt gaan. Je metabolisme is namelijk wat je lichaam laat functioneren. Het is het vuurtje wat je aan moet houden. Dus als je regelmatig wat eet en dit ook doet in een vaste frequentie, blijft je lichaam goed gevoed en voorkom je dat je sloom wordt en minder goed presteert. Misschien kan het al enorm helpen om minder grote porties te eten of om na 4 uur niks meer te snacken. En heb je nou echt geen trek, probeer het dan toch. Je kunt bijvoorbeeld een salade eten met wat groenten, een eiwitshake of een kommetje soep. Is zelfs dit teveel? Ga dan voor een handje ongezouten nootjes of een stuk fruit.

Persoonlijke ervaring

Zelf merk ik het ook heel erg als ik een hele dag bezig ben en te weinig eet dat het consequenties heeft voor later op de dag wanneer de avond valt. Ik kan dan een vreetkick krijgen of een eetbui waarin ik eerder naar ongezonde dingen grijp dan naar de verantwoorde, gezonde voedingsmiddelen. Het is dus enorm belangrijk om je metabolisme bezig te houden en in een vast schema te eten. Zo zorg je ervoor dat je bloedsuikerspiegel en je energie op een normaal niveau blijft en voorkom je eetbuien en extra ongewenste kilo’s.

maaltijden-overslaan

Maaltijden overslaan: Wat gebeurt er nog meer met me?

Ja, je leest het goed. Dit was nog niet alles, want er zijn nog een aantal dingen die kunnen voorvallen als je besluit om maaltijden over te slaan. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet:

1. Op de lange termijn maaltijden overslaan

Als je maaltijden gaat skippen, zal je bloedsuikerspiegel enorm dalen (zoals eerder aangegeven). Je energieniveau raakt op en als je dit een lange tijd doet (dus echt dag, na dag, na dag) heb je dus over verloop van tijd een enorm calorie-tekort opgebouwd. Je lijf komt onder heel wat stress te staan waardoor je lijf op zoek gaat naar meer energie. Deze haalt hij uit je spieren (eiwitten) omdat dit snel opneembaar is. Als je aan krachttraining doet is dit dus zonde van je harde werk om spiermassa op te bouwen omdat je het op deze manier alleen maar verliest. Zonde.

2. Geen focus en concentratie

Wanneer je bloedsuiker zo enorm daalt, merk je dit niet alleen aan je humeur (je wordt chagrijnig en prikkelbaar) maar ook aan je focus. Je hebt veel minder concentratie omdat hersenen glucose nodig hebben om te functioneren. Hoe minder er hiervan in je lichaam zit, hoe korter je spanningsboog en hoe sneller je afgeleid bent!

3. Eetbuien

Zoals ik eerder al schreef heb ik hier zelf af en toe ook last van. Te weinig eten en maaltijden overslaan kunnen er voor zorgen dat je later op de dag of een dag erna, naar ongezond voedsel zult grijpen. Dit is echt zonde van je progressie dus blijf je lijf goed voeden. Meer informatie over eetbuien en emotie eten.

4. Last van je maag

Misschien ken je het wel. Als je een lange tijd niks hebt gegeten krimpt je maag ineen. Wanneer je ineens wél weer wat gaat eten, rekt je maag op maar merk je dat je veel minder kan eten dan wat je normaalgesproken doet. Daarbij kan je maag enorm zeer doen en kunnen darmklachten ontstaan zoals obstipatie.

Ik hoop dat je door middel van deze informatie bent gaan inzien dat maaltijden overslaan alles behalve ideaal is. Het is niet handig om te doen en vooral op de lange termijn krijg je er alleen maar klachten van die je echt niet wilt. Vooral als je bezig bent met het opbouwen van spiermassa of wanneer je aan het afvallen bent kan je maar beter blijven eten en dat vuurtje blijven aanwakkeren. Zorg daarom dat als je veel on-the-go bent, dat je altijd wat te eten meeneemt en goed voorbereid van huis gaat!

One Comment

  • Uschi Kuijpers schreef:

    Hee hee,

    Ik vroeg me af of je ook tips voor mij hebt. Ik werk met diensten en werk dus zeer onregelmatig, zeker als ik nachtdienst heb (van 23uur tot 07 uur). Ik vind het erg moeilijk hoe ik dan op mijn eten moet letten. Ik slaap dan gemiddeld van 08.00 uur tot 17.00 uur.

Leave a Reply