Skip to main content

Oh deze vraag krijg ik zó vaak! ‘Mijn partner wilt niet gezond eten, wat moet ik doen?’ Dit kan super lastig zijn. Jij doet moeite om gezonde veranderingen te maken en nieuwe gewoontes te ontwikkelen, maar je partner denkt daar heel anders over. Wat doe je in zo’n situatie?

Praat!

Met stipt op nummer één is het natuurlijk belangrijk om hierover openlijk te communiceren. Ga niet ineens je hele voedingspatroon omgooien zonder dit mede te delen aan huisgenoten, familie of je partner. Wanneer je het ze uitlegt en vertelt waarom je dit wilt gaan doen, begrijpen ze beter waarom je bepaalde keuzes maakt. Vertel welk effect het gezonde eten op je lijf zal hebben en welke voordelen het allemaal met zich mee brengt. Zo is het voor iedereen duidelijk. En krijg je negatieve reacties? Dan moet je je goed afvragen of deze persoon wel echt het beste met je voor heeft. Want waarom zouden ze gezond eten afkeuren? Dat is toch raar!

partner wil niet gezond eten

Altijd ongezonde dingen in huis

Stel je woont samen met je vriend(in) en hij/zij haalt altijd ongezonde dingen in huis. Dit kan zó lastig zijn en zo word je continu blootgesteld aan allerlei verleidingen die je helemaal niet wilt eten! Dat heb ik soms ook met mijn vriend. Hij mag natuurlijk veel meer eten dan ik en eet daarom ook vaker wat meer high calorie voedsel. Nu hebben we afgesproken dat alles wat over-geproduceerd is en niet heel gezond is, in de kast moet. We hebben in de woonkamer een soort opberghok, en daar zetten we nu al het ongezonde voedsel in. Ik kijk daar bijna nooit, omdat er niks boeiends in zit. Zo valt het niet direct in mijn zicht en kom ik ook niet in de verleiding om het te eten.

In de keukenkastjes zitten alleen maar goede producten zoals nootjes, crackers, havermout etc. Dus altijd als ik die kastjes open trek word ik gestimuleerd om gezond te doen en is er geen enkele verleiding. Dit kan jij ook doen! Bespreek dit met je partner en gooi vandaag nog je kastjes om.

Je partner ongezond zien eten

Eet je partner ongezond voor je neus en vraagt hij/zij jou ook vaak of je mee-eet? Wees hier dan open en eerlijk over en zeg dat dit niet helpt bij het maken van progressie. Leg uit dat dit veel voor je betekent en dat je ontzettend graag je doelen wilt bereiken. Ook is het goed om te vertellen dat het je enorm helpt als hij/zij het simpelweg niet vraagt én jou een positieve reactie geeft wanneer je voor gezonder kiest. Mijn vriend eet soms doordeweeks gewoon heerlijke burgers naast mij. Hij weet dat ik dat ook heel lekker vind, maar vraagt mij nooit of ik een hapje wil. Dit hebben we afgesproken, want hij weet hoe belangrijk dit voor me is. Ik voel me beter als ik zo gezond mogelijk eet en hij respecteert dat. Altijd als hij mijn eten ziet zegt hij: ‘Goed bezig, Lou!’ Dit voelt goed en hierdoor krijg ik een soort bevestiging dat ik er goed aan doe om me aan mijn gezonde gewoontes te houden. Support van je naaste is heel belangrijk!

partner wil niet gezond eten

Bewijs het tegendeel

Vind je partner gezond eten niet nodig of zelfs vies? Bewijs hem/haar dan het tegendeel door een keer te gaan koken en samen te eten. Vermijd hierbij het woord ‘gezond’ en leg het op een andere manier uit. Vertel dat het goed is om zo ‘veelzijdig’ of zo ‘kleurrijk’ mogelijk te eten. Hierdoor ligt de nadruk niet steeds op gezond, maar is de maaltijd dat wel. Misschien heeft je partner weinig kennis van voeding en realiseert hij/zij zich niet hoe bewerkt en ongezond bepaalde producten zijn. Tijdens het koken kan je hierover praten en wat dingen uitleggen zodat er meer begrip ontstaat.

Het is niet makkelijk, maar wél mogelijk!

Kortom het is niet heel makkelijk om in hetzelfde huis te wonen met iemand die niet houdt van gezond eten, maar het is zeker mogelijk! Met duidelijke communicatie en de juiste afspraken kan je heel wat dingen in de juiste banen leiden en het voor jezelf wat gemakkelijker maken.

Deze punten gelden natuurlijk ook als je nog bij je ouders thuis woont. Leg ze uit wat je plannen zijn, waarom je gezond wilt eten en welk effect dit op je zal hebben. Wees open en eerlijk en dan moet het zeker goedkomen!

4 Comments

 • Jiska schreef:

  Het is nog lastiger als je man moet aankomen, terwijl jij probeert af te vallen. Maar gelukkig hebben we samen doelen gesteld en kunnen we elkaar daarin helpen. Wat betekent dat hij op zaterdag lekker kan genieten van een patatje, terwijl ik met salade en een broodje op de bank zit. Vroeger zou ik dit echt lastig gevonden hebben, maar onderhand ben ik er achter dat ik zelf veel meer geniet van gezonde maaltijden. En dat vooral mijn lichaam me dankbaar is dat ik me niet meer volstop met ongezonde producten 🙂

  • Louella schreef:

   Ooh inderdaad, wat een opgave! Super goed dat je weet waar je gelukkig van wordt en van kan genieten. En als je weet wat het met je lichaam doet kan je ook makkelijker afstand doen van ongezonde dingen en junkfood. You go girl!!

 • Hilde schreef:

  Het is lastig als je man er geen erg inziet als hij voor de zoveelste keer vraagt of je ook niet dat ongezonde wil. En als je vraagt om niet telkens naast me te zitten ongezond te eten of me te vragen of ik ook dat ongezonde wil eten, hij dan gewoon boos wordt omdat hij het niet wil inzien dat ik dat niet wil!

 • Catharina Tari schreef:

  Een partner die geregeld junkfood naast mij eet en zegt: “goed bezig!” als ik iets gezonds eet, ik moet er niet aan denken! Liever een partner die vanuit zichzelf verstand genoeg heeft om gezond te eten en vanuit zichzelf gezond oud wil worden

Leave a Reply