Skip to main content

Lezen: ik houd er enorm van. In dit artikel ga ik daarom ook mijn favoriete en inspirerende zelfhulpboeken met je delen en vertel ik welke nieuwe boeken ik nog wil gaan lezen. Ook geef ik handige tips over mijn leesstijl.

Ik heb er een tijdje geen prioriteit van gemaakt, maar nu ik dat wel weer doe leek het me leuk om een nieuwe lijst te publiceren van onlangs gelezen boeken en boeken die ik op mijn ‘want to read’ lijstje heb staan. Ook geef ik in dit artikel handige tips en dingen die ik doe terwijl ik een boek lees.

Waarom lees ik zelfhulpboeken / persoonlijke ontwikkeling boeken?

Ik krijg vaak de vraag waarom ik geen romans lees en alleen maar boeken die te maken hebben met zelfhulp en persoonlijke ontwikkeling. De benaming zegt het natuurlijk al: ‘persoonlijke ontwikkeling.’ Ik ben echt verslaafd aan alles wat te maken heeft met persoonlijke groei omdat ik er altijd heel veel van leer en hierdoor kan ontwikkelen als persoon. Ik ben echt verslaafd aan leren. Als ik een dag niet iets nieuws heb geleerd of ontdekt vind ik dat jammer. Daarom lees ik veel en als ik daar geen tijd voor heb luister ik naar podcasts. Ik wil die informatie en doe er ook daadwerkelijk wat mee. Want daar zit natuurlijk ook een groot verschil in. Je kunt wel boeken lezen, maar als je daarna het boek dichtklapt en er verder niks meer mee doet dan is het natuurlijk helemaal voor niets. Om die reden lijkt het me nu ook goed om wat extra tips te delen, zodat je dit voor jezelf ook kunt toepassen en meer kunt doen met de informatie.

Zo lees ik

Wanneer ik een nieuw boek uitzoek of online bestel, kijk ik altijd eerst of het onderwerp me wel echt aanspreekt. Ik lees boeken op basis van mijn levensfase. Als ik bijvoorbeeld door een moeilijke tijd ga, lees ik daar boeken over. Als ik merk dat ik een tijd heel gestresst ben geweest, zoek ik boeken die advies geven om minder te stressen en er beter mee om te gaan. Dit zorgt ervoor dat ik ook echt zin heb om te lezen. Dit houdt me gemotiveerd.

Begrijpend lezen

Als ik lees, lees ik niet alleen, maar ik probeer ook echt te begrijpen wat er staat. Hierdoor duurt het soms langer voordat ik door een boek heen ben, maar dan heb ik er wel écht wat aan. Op sommige dagen ben ik super gefocust en gaat dit heel goed, maar als ik merk dat mijn gedachten te vaak afdwalen, doe ik het boek dicht en stop ik met lezen. Dit doe ik omdat ik dan niet alles onthoud en over bepaalde stukken heen lees en dat is zonde van mijn tijd.

inspirerende zelfhulpboeken

Markers en pennen in de aanslag!

Laatst kreeg ik de vraag: je leest zo veel, is het niet veel handiger voor je om een abonnement te nemen op de bibiliotheek? Eh, nou neuj! Want ik moet in de boeken kunnen schrijven. Ik moet dingen markeren. En dat mag natuurlijk niet in boeken van de bieb. Daarbij vermeldde ik natuurlijk net al dat ik echt lees met een doel en echt wat doe met de informatie. Daarom is dat markeren ook zo belangrijk voor me. Als ik het boek op een later moment nog eens doorblader om de informatie te evalueren, weet ik precies wat belangrijk voor me is. Super handig!

Rustige muziek of complete stilte

Ik kan niet lezen als er te veel mensen om me heen zijn. Ook niet als er teveel om me heen gebeurt. Ik ben heel nieuwsgierig en wil graag weten wat er om me heen gaande is, dus als er teveel aan de hand is ben ik snel afgeleid. Daarom zoek ik altijd een rustige plek. Het liefst lees ik zonder muziek, maar als het wel wat drukker is moet ik mezelf toch even afzonderen en werkt een ontspannend muziekje super. Ik luister dan gitaar of andere klassieke muziek zodat ik me optimaal kan concentreren. Grappig: terwijl ik dit schrijf luister ik ook naar een ‘focus playlist’ van Spotify en die heeft ook allemaal klassieke nummers om te concentreren, haha.

inspirerende zelfhulpboeken

Onlangs gelezen

En dan komen we nu bij het overzicht van boeken die ik in de afgelopen tijd heb gelezen. Ik deel welke boeken ik heb gelezen, een korte samenvatting en wat ik er van vond. Ook plaats ik er een link bij (naar Bol.com) zodat je snel en makkelijk het boek kunt kopen. Als afsluiter deel ik een lijst met boeken die ik al wel heb aangeschaft en die in de boekenkast op me staan te wachten om gelezen te worden!

1. Crushing it – Gary Vaynerchuk
Dit boek is echt een aanrader als je van social media houdt. Het boek biedt handige tips en hulpmiddelen over bijna alle social media platformen. Daarbij geeft hij ook meer uitleg over hoe je je passie achterna kunt gaan en hoe je jezelf online als een ‘personal brand’ kunt neerzetten. Het gaat echter niet over hoe je ‘snel’ rijk kunt worden maar meer over hoe je het leven van je dromen kunt creëren en het leven kunt leven zoals jij dat wilt.
> Bekijken

2. Het energieke vrouwen voedingskompas – Marjolein Dubbers
Ik was heel benieuwd geworden naar de werking van onze hormonen en hoe je die in balans kunt brengen. In dit boek komt dat ruimschoots aan bod. Ondanks dat de schrijfster zelf al wel aardig op leeftijd is, had ik verwacht dat het wel veel over de overgang zou gaan. Dit komt er wel in voor, maar voert zeker niet de hoofdtoon. Er staat enorm veel bruikbare informatie in over alle soorten hormonen en hoe ze werken. Zo kan je leren mét je lichaam te werken i.p.v. er tegen! Echt een aanrader.
> Bekijken

3. You are a badass – Jen Sincero
Dit boek had ik serieus binnen één dag uitgelezen. Zo tof vond ik hem. Hoewel er niks nieuws in staat (dus geen bijzonder aparte adviezen) is het toch goed om die open deuren weer een keer te lezen. Ieder hoofdstuk is compact en er worden geen extreem lange verhalen gehouden over van alles en nog wat. Gewoon to the point, grappige verhalen en er staan echt heel wat dingen in die je aan het denken zetten.
> Bekijken

Mee bezig:

Met de onderstaande boeken ben ik nog bezig dus daar kan ik nog niet heel veel over zeggen, maar ik kan wél mijn eerste indruk met je delen!

4. PRI en de kunst van bewust leven – Ingeborg Bosch
Dit boek gaat om PRI (past reality integration) en momenteel ben ik nog niet verder dan het eerste hoofdstuk / de eerste fase. Dit komt doordat het echt een interactief boek is. Je moet er dus echt mee aan de slag en echt de opdrachten doen die er in staan. Het is wel heel belangrijk om het echt bij te houden en om er dagelijks tijd voor vrij te maken. Helaas wil dat momenteel nog niet echt lukken omdat mijn ritme nu licht verstoord is. Ik hoop het binnenkort weer op te kunnen pakken.
> Bekijken

inspirerende zelfhulpboeken
5. Babe you got this werkboek – Emilie Sobels
In het weekend ga ik altijd even aan de slag met het Babe you got this werkboek. Ik merk dat ik dit heel leuk vind om te doen. Vooral om dan ook even ergens een kopje koffie te gaan drinken en ondertussen lekker te werken. Heerlijk is dat. Er staan veel business gerelateerde opdrachten in die er voor zorgen dat je meer inzicht krijgt in je huidige situatie en waar je heen wilt. Heel handig en zeker een aanrader voor de echte business babes!
> Bekijken

6. Fuck it – John Parkin
Oh dit boek guys. Zo grappig! Toen ik de eerste bladzijde al las, dacht ik echt, wow dit is hilarisch. Hij geeft goede en handige mindset tips die makkelijk te gebruiken zijn. Verder is de schrijfstijl heel losjes en is het vooral heel low key. Fijn om ook eens zo’n boek tussendoor te lezen!
> Bekijken

In de boekenkast

De onderstaande boeken heb ik aangeschaft en wil ik nog lezen. Hier kan ik dus nog niet echt iets over zeggen.

1. Big Magic – Elizabeth Gilbert
2. The science of getting rich – Wallace Wattles
3. Start with why – Simon Sinek

Ik hoop dat dit helpt!

Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt gehad en dat je nu zelf ook aan de slag gaat om meer boeken te lezen. Het is allemaal zo interessant en je kunt er onwijs veel van leren. Ken jij een van de bovenstaande boeken of heb je die zelf ook gelezen? Laat het me weten ik ben erg benieuwd wat jullie ervaringen zijn.

Leave a Reply