Wil je voor het heerlijk avondje gezonde pepernoten maken? Met dit recept maak je knapperige kruidnootjes als healthy alternatief zonder suiker en lactose!
Geen ‘echte’ pepernoten voor mij!
De schappen liggen er al een tijdje vol mee, maar ik heb nog niks in huis gehaald. Ik ben momenteel aan het cutten (afvallen) dus ik moet al die zoete verleidingen voor het heerlijk avondje laten liggen. Toch ben ik echt een zoetekauw en ben ik gek op al die feestelijke snacks. Vooral de pepernoten! Daarom ben ik zelf de keuken ingedoken en heb ik een recept bedacht voor een gezondere variant op de kruidnootjes.
Heerlijke smaak
Ik heb echt geprobeerd om ze zo knapperig mogelijk te krijgen, maar dat was nog best een uitdaging! Laten we zeggen dat deze wél een crunch hebben, maar extreem knapperig, dat zijn ze niet. Ondanks dat moet ik zeggen dat ze qua smaak echt heel goed gelukt zijn en je kunt zelf experimenteren met hoe zoet je ze zou willen hebben (meer sucralose poeder toevoegen). Ik heb namelijk geen suiker gebruikt, maar sucralose zoetstof. Hierdoor scheelt het heel wat calorieën maar hebben de gezonde pepernoten toch een zoete smaak. Perfect toch?
Klaar om te bakken? Laten we aan de slag gaan!
- 130 gram havermout meel
- 50 gram volkoren meel
- 3 eetlepels sucralose
- 50 gram coconut oil
- 25 ml amandelmelk
- 4 theelepels speculaaskruiden (koek- en speculaaskruiden)
- ¼ theelepel zout
- 1 ei
- Heb je gewone havermout? Blend deze dan zodat je fijn havermoutmeel krijgt. Doe deze in een kom en voeg ook de volkoren meel, sucralose en de kruiden toe.
- In een apart kommetje mix je (gesmolten) coconut oil met 1 ei en 25 ml amandelmelk.
- Voeg vervolgens de natte ingrediënten bij de droge en meng goed door elkaar.
- Zet vervolgens voor 25 minuten afgedekt in de koelkast en laat het even rusten. Dit zorgt er onder andere voor dat de speculaaskruiden goed kunnen intrekken.
- Bekleed vervolgens de bakplaat met bakpapier en begin met het rollen van de gezonde pepernoten. Zet ondertussen ook vast de oven aan op 180 graden.
- Als je al het beslag tot gezonde pepernoten hebt gevormd, zet je de plaat in de oven voor zo’n 20-25 minuten.
- Als ze klaar zijn even goed af laten koelen. Als ze helemaal zijn afgekoeld krijgen ze die ‘crunch!’
- Enjoy!
En uiteindelijk rol je een bakplaat vol kleine pepernootjes:
En tot slot kan je lekker genieten van een schaaltje vol lekkers!
Geniet ervan en hopelijk kan je hierdoor ondanks alle zoete verleidingen toch nog wat meer in balans blijven. Gebruik dit recept als vervanging van de standaard pepernoot of wanneer je net als mij aan het afvallen / cutten bent. Fijne sinterklaas!
Ziet er heerlijk uit!! Ga ik proberen
Yeey leuk! Enjoy en tag me op Instagram als je ze hebt gemaakt, altijd leuk om te zien!