Matcha is iets wat je echt eens moet proberen. Het is nu best een hip drankje, maar daar hoef je het niet voor te drinken. Er zijn namelijk talloze redenen om een Matcha Latte regelmatig op jouw menu te zetten. Daarbij lijkt de bereiding soms wat ingewikkeld, maar als je eenmaal weet hoe het moet, valt het reuze mee!
Recept voor een gezonde Matcha Latte (video)
Wil je meer informatie over Matcha, de do’s en don’ts en de bereidingswijze? Lees dan onder de video verder.
Wat is Matcha en waarom is het gezond?
Matcha is een groen poeder gemaakt van fijn gemalen groene theebladeren. Deze zijn voornamelijk afkomstig uit Japan. Matcha is anders (en nog gezonder) dan gewone groene thee omdat je het hele theeblad consumeert. Bij de gewone hang je het zakje in het hete water en verwijder je die daarna weer, maar bij Matcha drink je alles op. Je krijgt hierdoor meer voedingsstoffen binnen.
Alle gezondheidsvoordelen op een rijtje
En als we het hebben over die voedingsstoffen, ben je vast benieuwd welke gezondheidsvoordelen dit drankje heeft. Om te beginnen is Matcha erg rijk aan antioxidanten. Met name het antioxidant catechinen. Deze kunnen het lichaam helpen te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Denk aan de preventie van veroudering en verschillende chronische ziekten.
Wat zijn vrije radicalen?
Vrije radicalen kun je zien als een soort kleine ‘boeven’ in je lijf. Het zijn incomplete moleculen omdat ze een stukje missen. En omdat ze dat stukje willen hebben gaan ze rond in je lichaam en proberen dat van andere gezonde cellen te ‘stelen’. Als ze dat doen kunnen ze de cellen in je lijf beschadigen. Antioxidanten zijn daarin de beschermers die deze vrije radicalen onschadelijk maken door ze te geven wat ze missen, zodat ze geen schade aanrichten.
Ontspannen door Matcha
Matcha bevat ook L-theanine. Dit is een aminozuur dat ontspanning bevordert zonder slaperigheid te veroorzaken. In Matcha wordt deze amino gecombineerd met de cafeïne die het bevat. Hierdoor kan het cognitieve functies zoals geheugen en aandacht verbeteren.
Waarom is de cafeïne in Matcha anders?
Wel werkt de cafeïne in Matcha anders door deze combinatie. Als je het vergelijkt met koffie, dan krijg je van koffie een hele snelle piek van energie omdat de cafeïne heel snel in je bloed wordt opgenomen. Maar in Matcha zorgt die L-theanine ervoor dat het veel langzamer wordt vrijgegeven in je lichaam. Hierdoor krijg je een geleidelijkere en stabielere energieboost. Je voelt je dus alert, maar ook ontspannen. Het effect van de Matcha houdt dus ook langer aan dan koffie omdat het zo langzaam wordt vrijgegeven. Dit kan zo’n 4-6 uur aanhouden. Dus drink het niet te kort op het slapengaan want dan kan het je wakker houden.
Nog meer voordelen:
Hartgezondheid
De antioxidanten in Matcha kunnen helpen om het ‘slechte’ cholesterol te verlagen en een gezond bloeddrukniveau in stand te houden. Als je regelmatig groene thee consumeert heb je een lager risico op hartaandoeningen.
Ontstekingsremmend
Chronische ontstekingen staan bekend als een risicofactor voor ziekten zoals diabetes type 2, hartziekten en bepaalde vormen van kanker. Matcha kan de ontstekingsniveaus verlagen en zo jouw gezondheid ondersteunen.
Chlorofyl
Matcha bevat veel chlorofyl, dit is een pigment in planten dat helpt om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.
Wat je moet weten over de bereidingswijze
Er zijn nog een paar dingen die je moet weten. Matcha is rijk aan allerlei fijne voordelen, maar ook de bereiding is wat meer gedetailleerd dan een zakje in een theekopje hangen. Hieronder staan ze voor je op een rijtje.
- Gebruik heet, maar niet kokend water. Als het water tussen de 70-80 graden is, is het perfect. Zo behoud je de smaak en voedingsstoffen.
- Zeef het poeder, of druk kleine klontjes van te voren een beetje plat, zodat je geen klontjes in je drankje krijgt.
- Gebruik een bamboe klopper (chasen) voor de beste textuur.
- Matcha is duur, maar laat je niet afschrikken door de prijs. Wil je écht alle voordelen, koop dan ook hoge kwaliteit. Ook zit er verschil in Ceremoniële- en Culinaire kwaliteit. Ceremoniële is perfect voor drinken.
- Pas op met metaal. Ik gebruik het liefst alles van bamboe wanneer ik een Matcha latte maak. Dus een bamboe klopper en een roerstokje / schepje. Metaal kan namelijk de smaak beïnvloeden. Matcha is namelijk gevoelig voor oxidatie en metaal kan de smaak beïnvloeden.

Bereidingswijze – Stap voor stap
Gezonde Matcha Latte
Equipment
- 1 Waterkoker
- 1 Matcha klopper
- 1 Klein schaaltje
- 1 Houten of bamboe lepeltje
Ingrediënten
- 300 ml ongezoete amandelmelk bijvoorbeeld Natrue
- 50-100 ml heet water 80 graden
- 1 theelepel Matcha Ceremonial grade
- 20 gram honing
Instructies
- Zet de waterkoker aan en laat het water koken tot 80 graden. Verwarm ondertussen de melk in een mok in de magnetron voor zo'n 2 - 2,5e minuut.
- Schep een theelepel Matcha in je schaaltje. Je kunt ervoor kiezen om het poeder eerst te zeven, zodat het fijner wordt en je klontjes voorkomt.
- Giet het warme water op de Matcha en begin met kloppen. Zoals je in de video kunt zien maak ik een licht 'borstelende' beweging. Je hoeft niet extreem hard te kloppen, gewoon rustig 'brushen' is voldoende. Doe dit voor ongeveer 30-40 seconden, of tot de Matcha goed is opgelost en je een mooie schuimlaag ziet.
- Giet vervolgens de Matcha bij de warme melk en roer even door. Voeg nu de honing toe en je Matcha Latte is klaar!