Skip to main content

Wil jij je trainingsschema veranderen, maar weet je niet goed waarom en hoe dit moet? Hopelijk kan ik je door middel van dit artikel wat verder op weg helpen!

Als je traint in de sportschool kan het zo zijn dat je simpelweg maar ‘wat doet’ of je schema in je hoofd hebt zitten. Je weet ongeveer op hoeveel kilo je bij iedere oefening zit, en het aantal herhalingen houd je bijvoorbeeld aan op 4 sets van 8 reps. Maar wat nou als je dit wéken achter elkaar doet en eigenlijk nooit die routine doorbreekt? En waarom is het wel heel handig om met een vast schema te trainen? In dit artikel probeer ik je een zo compleet mogelijke uitleg te geven over al deze vragen dus lees snel verder!

Waarom trainen met een trainingsschema?

Als je altijd hetzelfde doet, hoe kan je dan blijven groeien en ontwikkelen? Het is super belangrijk om eens in de zoveel tijd je trainingsschema om te gooien. Niet alleen omdat het ook een keer gaat vervelen om continu hetzelfde te doen, maar om je lichaam uitdaging te bieden. Het is goed om ongeveer om de 6-8 weken je schema aan te passen, maar dit kan per persoon verschillen. Je kan er ook voor kiezen om voor een langere tijd consistent te blijven, omdat het zo kan zijn dat je lichaam meer vooruitgang boekt wanneer je een lange tijd hetzelfde doet. Dit is dus even ontdekken en testen wat voor jou het beste gaat werken. Luister dus ten alle tijden naar je lichaam!

Maar, het hoeft niet voor verbetering te zorgen, want bij sommige oefeningen heb je gewoon wat meer consistentie nodig om ze volledig onder de knie te krijgen. Als je vaak van workout wisselt, kan het voor problemen zorgen omdat je de oefening niet goed aan kunt leren. Wanneer je er voor kiest om zwaarder te gaan of om het gewicht te verhogen (om spiermassa op te bouwen en sterker te worden) kan dit voor problemen zorgen omdat je de oefening nooit goed hebt aangeleerd. Dus dat is even een belangrijke factor wanneer je je schema om wilt gooien.

Hieronder ga ik nog iets dieper in op waarom verandering in je schema goed is voor je lichaam:

1. Je lichaam raakt gewend aan je trainingsschema

Wanneer je lange tijd achter elkaar dezelfde workout uitvoert, weet je lichaam steeds beter wat er komen gaat. Het word voorspelbaar en je raakt gewend. Dit resulteert in minder- tot geen spierpijn en minder spiergroei. Ik zeg niet dat je totaal geen resultaat meer krijgt als je continu hetzelfde doet, maar het kan je verder brengen wanneer je je lichaam opnieuw prikkelt. Zoals ik net in het introductie tekstje al schreef kan het zijn dat je lichaam wél goed reageert op een lange tijd hetzelfde doen en consistent blijven, dus hiermee zou je even wat moeten experimenteren.

2. Uitdaging

Er is geen uitdaging meer. Switch de boel even lekker op en doe wat leuke nieuwe oefeningen. Blijf jezelf op allerlei manieren uitdagen en zo blijft het leuk. Maar, als je weet dat de oefeningen die je nu doet, werken, verander ze dan in de basis niet, maar probeer ze eens anders uit te voeren. Doe je bijvoorbeeld altijd bench press met dumbbells? Pak dan nu eens een tijdje de stang. Zo kan je blijven variëren met minimale veranderingen.

3. Je spieren choqueren

Wanneer je om de 6-8 weken je schema veranderd, zul je merken dat je de eerste paar dagen enorm veel spierpijn hebt, want je lichaam denkt: Hé! Wat gebeurd hier, dit ken ik niet. Je spieren worden gechoqueerd waardoor je uiteindelijk weer beter spiermassa op kunt bouwen. Natuurlijk weten je spieren niet welke oefening je uitvoert, maar het voelt wel de ‘spanning’ op de spieren. Wanneer je de spanning verhoogt, door dus meer gewicht te liften, krijgt je lichaam een nieuwe prikkel waardoor je weer kunt groeien.

Wat kan je nog meer aanpassen?
– Volgorde van oefeningen
– Aantal sets
– Aantal reps
– De rustperiode tussen de herhalingen en sets

En niet te vergeten: je resultaten. Wat nou als je met je huidige schema geen resultaten boekt? Dan is het toch wel heel fijn om even wat nieuws te proberen zoals mijn trainingsschema voor cutten! Wellicht dat je lichaam hierdoor een boost krijgt en zo kan je ontdekken wat voor jou het beste werkt. Geen één lichaam is hetzelfde. Ben je momenteel niet aan het cutten maar wil je kracht en spiermassa opbouwen? Dan moet je hier maar eens kijken. Hopelijk heb ik je hiermee op weg kunnen helpen en kan je weer een tijdje voort met je huidige- of een van mijn trainingsschema’s!

2 Comments

Leave a Reply