Skip to main content

Op zoek naar een handige lijst met producten met veel eiwitten? Die heb ik voor je! Daarbij deel ik ook unieke producten die niet zo standaard zijn en mijn favorieten, zodat je eindeloos kunt blijven variëren.

Waarom eiwitten belangrijk zijn

Veel sporten is leuk, maar de bijbehorende spierpijn is af en toe toch wat minder. Het kan je een voldaan gevoel geven en de bevestiging dat je echt goed je best hebt gedaan. Door genoeg eiwitten te eten geef je jouw herstel een boost en voorzie je je lijf van de nodige voedingsstoffen om te kunnen herstellen en spiermassa op te bouwen. Daarbij zorgt het er ook voor de je je spiermassa kunt behouden wanneer je aan het afvallen of cutten bent.

Welke producten?

Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren. Ze geven je een verzadigd gevoel waardoor je minder snel in de verleiding komt om naar iets ongezonds te grijpen. En hoewel we allemaal wel een idee hebben waar veel eiwitten in zitten, leek het me handig hier toch nog een aparte lijst voor te maken om je een duidelijk overzicht te geven voor wanneer je zelf niet zoveel inspiratie hebt of het lastig vindt om er genoeg van binnen te krijgen. Het doel was echter wel om niet alleen maar standaard producten te laten zien, maar ook de wat minder bekende, zodat dit echt wat toevoegt aan je leefstijl.

We weten allemaal wel dat vlees, vis, eieren en zuivelproducten veel eiwitten bevatten. In de onderstaande lijst heb ik de producten met de meeste eiwitten onder elkaar gezet. Dit zijn de basics. Verderop in dit artikel deel ik een aantal van mijn favorieten en producten die niet heel standaard zijn, zodat je genoeg hebt om mee te variëren. Hopelijk helpt jou dit!

Basic producten met veel eiwitten

De hoeveelheid eiwitten zijn op basis van 100 gram.

Vlees

Kip – 23 gr. eiwit
Biefstuk – 25 gr. eiwit
Tartaar – 22 gr. eiwit
Varkenshaas – 23 gr. eiwit
Mager rundergehakt (ook in extra mager) – 22 gr. eiwit

Vis

Tonijn – 25 gr. eiwit
(Gerookte) zalm – 25 gr. eiwit
Zoute haring – 18 gr. eiwit
Makreel – 24. eiwit
Sardines – 22 gr. eiwit
Garnalen – 19 gr. eiwit

Zuivel

Parmezaanse kaas – 40 gr. eiwit
Jonge kaas – 10 tot 17 gr. eiwit
Oudere kaas – 25 tot 30 gr. eiwit
Skyr – 11 gr. eiwit
Kwark – 9 gr. eiwit
Yoghurt – 4,5 gr. eiwit

Vleesvervangers

Vega gehakt 18 gr. eiwit
Vega hamburger – 16 gr. eiwit
Vega kipstukjes – 14 gr. eiwit
Tempeh – 12 gr. eiwit
Tahoe / Tofu – 12 gr. eiwit

Bonen / peulvruchten / noten

Zwarte bonen – 7 gr. eiwit
Linzen – 6 gr. eiwit
Sojabonen – 36,5 gr. eiwit
Walnoten – handje van 30 gr. 4 gr. eiwit
Cashewnoten – handje van 30 gr. 5,1 gr. eiwit
Pinda’s – handje van 30 gr. 8,4 gr. eiwit

Met deze standaard dingen ben je natuurlijk al een heel eind op weg. Ook heb je natuurlijk nog eieren en melk, maar die vond ik zó basic dat het eigenlijk niet op de lijst hoeft te staan. En nu komen we bij het leukste gedeelte: mijn favorieten en voedingsmiddelen waar je misschien niet zo snel aan hebt gedacht. Nu ik al bijna vijf jaar bezig ben met gezond leven heb ik allerlei producten ontdekt die veel eiwitten bevatten en die wil ik je niet onthouden.

producten met veel eiwitten

Favorieten & overige producten met veel eiwitten

Koolhydraatarm brood – 1 sneetje – 6,3 gr. eiwit
Soba noodles – 100 gr. – 14,5 gr. eiwit
Quinoa – 100 gr. – 13,1 gr. eiwit
High protein pasta van Dr. Zak’s – 60 gr. – 24 gr. eiwit
Cheese strings – 21 gr. (1 stuk) 4,8 gr. eiwit
Light mozzarella – 100 gr. – 20 gr. eiwit
Chia zaadjes – 1 eetlepel – 1,2 gr. eiwit
Pompoenpitten – 10 gr. – 3 gr. eiwit
Optimel Griekse Yoghurt – 1 bak 450 gr. – 36,5 gr. eiwit
High protein wraps (low carb) Carbzone – 1 wrap – 14 gr. eiwit

Supplementen

Naast dit lijstje heb je natuurlijk ook nog eiwitshakes, eiwitrepen, eiwit snacks en allerlei gefabriceerde producten waar extra proteïnen aan toegevoegd zijn. Het is per persoon verschillend of je hier gebruik van wilt maken, maar ik kan je wel zeggen dat dit soort supplementen mij altijd wel heel erg hebben ondersteund bij het behalen van mijn doelen. En dan meer zo dusdanig dat ik sommige basic dingen heel erg zat werd en toe was aan variatie en verandering. Toen besloot ik wat supplementen aan te schaffen zoals eiwitrepen. Dit was dan een heerlijke snack voor tussendoor op kantoor. Ik kon er echt naar uitkijken en er echt van genieten. Dus het is aan jou of je dit ook wilt proberen!

Mijn favoriete eiwitrepen op dit moment zijn:
> Grenade carb killa repen
> Barebells protein bars
> One Bars van Oh yeah

Meer informatie over eiwitshakes

Weet je bijvoorbeeld niet goed welke eiwitshakes je moet hebben en wanneer je ze kan nemen? Daar heb ik nog een apart artikel over geschreven. Ik leg uit welke soort welke functie heeft zodat je de basis weet en beter begrijpt wat je nodig hebt en wat je eventueel kunt bestellen.

> Naar het artikel over eiwitshakes

Ik hoop dat je door deze lijstjes een beter beeld hebt gekregen van producten waar veel eiwitten in zitten en dat je op die manier makkelijker goede keuzes kunt maken. Eiwitten zijn belangrijk als je gezond wilt afvallen. En natuurlijk niet alleen bij het afvallen of cutten, maar ook als je spiermassa wilt opbouwen. Ik wens je veel succes met je doelstelling!
#omdatjijhetookkan

4 Comments

Leave a Reply