Skip to main content

Gezonde kerstkoekjes bakken? Mét heerlijke speculaas smaak? Ik heb zo’n onwijs lekker recept waarbij je bijna gaat twijfelen of ze toch niet stiekem ongezond zijn…

Christmas is coming…

Wie houdt er nou niet van: de kerstdagen. Ik kan er echt helemaal naar toe leven en stiekem vind ik dat ook het leukste. Alle kleine lampjes die de stad verlichten, de oliebollenkraam die zijn deuren weer opent en de sfeer in winkels en op straat. Zo leuk! En niet te vergeten: gezellig kerstfilms kijken, chocomel met slagroom drinken en tijd doorbrengen met vrienden en familie.

gezonde kerstkoekjes bakken

Winner, winner, kerstkoekjes voor dinner!

Het enige wat nog ontbreekt zijn snacks! Maar die zijn vaak niet héél gezond. Al die kerstkransjes, chocolade, banket en tja, wat niet?! Overal waar je kijkt vind je allemaal lekkere dingen en als je een beetje op gewicht wilt blijven kan je maar beter niet teveel genieten van al dat lekkers, haha. Maar geen stress! Ik heb een onwijs lekker recept voor kerst speculaas koekjes die je niet snel zal vergeten. Niet alleen hebben deze koekjes betere voedingswaarden, ze smaken vrijwel net als ‘the real deal.’ En dan maak ik geen grap. Ik ben echt onwijs trots op deze creatie, want toen ik mijn eerste hap nam was ik verkocht.

gezonde kerstkoekjes bakken

Lekker knapperig!

Deze kerstkoekjes zijn niet alleen heel smaakvol, ze hebben ook een heerlijke crunch. En dat vind ik wel echt een must bij koekjes. Die horen knapperig te zijn, tenzij je gaat voor een ‘fudgy’ soft baked koekje. Er komen niet heel veel super speciale ingrediënten aan te pas dus wellicht dat je alles al in huis hebt om meteen aan de slag te gaan…

Bonus tip: als je de vormpjes gaat uitsteken, maak dan bovenin een gat door er met een rietje in te prikken. Zodra ze gebakken zijn kan je er een lintje door doen en ze in de kerstboom hangen!

gezonde kerstkoekjes bakken

Recept: gezondere Kerst speculaas koekjes

5 from 1 reviews
Gezonde kerstkoekjes bakken met speculaas smaak + decoratie tips!
 
Voorbereiding
Kook- Baktijd
Totale tijd
 
Geschreven door:
Porties: 15
Ingrediënten
 • 140 gram amandelmeel
 • 120 gram havermout meel
 • 2 scoops protein powder isolaat (ik gebruik Dymatize ISO 100 in chocolade smaak)
 • 15 gram speculaaskruiden
 • 10 gram sucralose
 • 1 theelepel bakpoeder
 • ½ theelepel zout
 • 160 gram honing
 • 80 gram coconut olie
 • 2 theelepels vanille aroma.
Instructies
 1. Verwarm de oven voor op 175 graden
 2. Mix de amandelmeel, havermout meel, proteïne poeder, kruiden en bakpoeder in een beslagkom. Zorg dat alles goed met elkaar is vermengd.
 3. Combineer in een andere kom de honing, coconut oil en vanille aroma.
 4. Voeg daarna de natte ingrediënten bij de droge en spatel om tot alles met elkaar vermengd is.
 5. Plaats nu het deeg tussen twee bakpapiertjes en rol uit zodat je er vormpjes uit kunt steken. Zorg ervoor dat je het deeg niet té dun maakt (liever iets dikker!) anders kan het lastig worden om de vormpjes op de bakplaat te leggen. Ik spreek uit ervaring haha.
 6. Ik heb een kerstboom vormpje gebruikt. Deze heb ik vorig jaar bij Sostrene Grene gekocht, maar je kunt natuurlijk ieder vormpje gebruiken. Vergeet ook niet een gaatje te maken als je ze in de kerstboom wilt hangen!
 7. Al het deeg gebruikt en ligt je bakplaat vol met kerstkoekjes? Dan is het tijd om ze te bakken!
 8. Bak voor zo’n 12-14 minuten tot ze goudbruin zijn.
 9. Tot slot kan je nog wat pure chocolade smelten en dit met een theelepel over de koekjes verdelen. Ook kan je decoratieve sterretjes gebruiken om de koekjes nog wat kerstiger te maken! Have fun & eetsmakelijk.
 10. (Dit recept is goed voor ongeveer 15 koekjes!)
Voedingswaarden
Portie: 1 Calorieën: 187 Vet: 11,1 Koolhydraten: 14 Suiker: 8,1 Vezels: 1,2 Eiwitten: 6,5
gezonde kerstkoekjes bakken

Leave a Reply