Skip to main content

Hoe kun je starten met gezonder leven en dit ook daadwerkelijk volhouden? Ik deel mijn meest waardevolle tips voor succesvolle leefstijlverandering.

Wanneer je al je motivatie verliest

Op een gezonde manier gewicht verliezen kan in het begin snel en makkelijk gaan. Je verliest je eerste kilo’s en je bent onwijs gemotiveerd om door te zetten. Maar dan komt het moment dat je een plateau bereikt. Het gaat allemaal niet zoals gepland, je eet wat ongezonder en ook het sporten is er een aantal keer bij in geschoten. Je baalt van jezelf en een paar dagen later zie je ook nog eens dat je gewicht weer is toegenomen. Shit!

Het kan zijn dat je hierdoor, of door een andere reden ineens al je motivatie verliest om je gezonde leefstijl vast te houden. Het proces om je lichaam te veranderen bestaat nu eenmaal uit ups en downs. Het belangrijkste hierin is, dat je doorzet, volhoudt en een bepaalde mate van veerkrachtigheid in je hebt om deze mindere momenten ‘op te vangen.’ Wat ik hiermee bedoel is dat je door het continu vallen en opstaan, op mentaal gebied groeit.

Toen ik mijn leefstijl veranderde

Mijn proces om 30 kilo kwijt te raken ging absoluut niet van een leien dakje. Ik moest en zou het dit keer anders aanpakken dan de voorgaande pogingen. Ik moest mijn leefstijl veranderen. En om die gezonde leefstijl te kunnen vormen was het onwijs belangrijk dat ik op zoek ging naar manieren die voor mij werkten. Dit koste heel wat energie. De ene week ging het goed, had ik een fijn ritme, zat alles mee en verloor ik een halve kilo. De andere week had ik teveel stress, ging het sporten niet lekker en gaf ik me al snel over aan een reep chocolade. Ik verloor geen gram en kwam zelfs aan.

Maar hebben deze momenten ervoor gezorgd dat ik de handdoek in de ring gooide?
Nee.

  • Want ik wist dat het niet iedere week mee kon zitten.
  • Ik wist dat ik tegenslagen zou ervaren.
  • Ik wist dat ik boos op mezelf zou gaan worden en negatieve gedachtes zou ervaren.
  • Maar ik wist ook dat opgeven geen optie was. Dat had ik al te vaak gedaan en het had me nog nergens gebracht.

De enige manier om tot succes te komen was doorzetten.

  • Hoe kut ik me ook voelde.
  • Hoe ongezond ik ook had gegeten om mijn frustraties te verwerken.
  • Hoe slecht mijn trainingen ook waren.Opgeven is was geen optie.

En dat bedoel ik met terugveren. Dat is je mindset die je onder de zwaarste omstandigheden zo positief mogelijk moet houden. Want dát gaat je er uiteindelijk doorheen slepen.

Voorbeeld: het werkweek dieet

Veel mensen volgen (onbewust) het werkweek dieet. Ze eten doordeweeks redelijk gezond, letten op hun calorie-inname en proberen zich te houden aan 3 keer sporten. Maar wanneer het weer vrijdag is, gooien ze al hun goede gedrag het raam uit. ‘Ach ik heb de hele week al gezond gedaan, nu mag het wel weer.’ Vervolgens worden zakken chips open getrokken, wordt er pizza besteld en gaan er heel wat alcoholische drankjes in, want tja, het is weekend en genieten mag ook.

Reality check: als je doordeweeks 1800 calorieën eet en vervolgens twee dagen in het weekend helemaal los gaat met grofweg 3500 calorieën, dan heb je een weekgemiddelde van ongeveer 2300 calorieën en val je dus niet af. En dan is het weer maandag. Terug in het gareel. ‘Ja, dit weekend was niet erg gezond en ik heb niet gesport, maar ik ga er nu weer tegenaan!’ Zo gaat het week, na week door.

Maar soms is dat niet eens het geval. Dan ontstaan er gedachten als: ‘Het is nu toch al verpest, het lukt me gewoon niet. Ieder weekend kom ik in de verleiding. Ik kan beter gewoon stoppen, want zo ben ik nu eenmaal. Ik ben gemaakt om wat dikker te zijn.’

leefstijl veranderen

De 3 meest waardevolle tips om je leefstijl te veranderen

De negatieve gedachten nemen de overhand en je bent weer terug bij af. Maar wat kan je hieraan doen?

1. Weet wat er voor nodig is om je doel te bereiken en je leefstijl te veranderen

Als jij denkt dat je 1 kilo vet per week kan verliezen dan moet je ook weten wat er écht voor nodig is om dit te kunnen bereiken. Hoe groot moet je calorie tekort dan zijn? Ik leg het uit met deze simpele berekening:

Om 1 kilo aan vet te verliezen moet je een tekort hebben van zo’n 7700 calorieën. Dit is een tekort van 550 per dag. Als je dit aanhoudt kan je binnen 2 weken, 1 kilo aan vet verliezen.

Dus, weet jij hoeveel je écht eet? Ben je niet te streng voor jezelf? Wil je niet te snel? Is het vol te houden over de lange termijn? Of zet je er nu zoveel vaart en restrictie op, dat je eigenlijk binnen no-time weer terug bij af zult zijn? Wees super realistisch in het zetten van je doelen en ga nog nergens vanuit. Denk niet: ‘ik weet zeker dat ik voor het eind van deze maand 5 kilo kwijt kan raken.’ Ga er neutraal in, wees ontspannen, pak het rustig aan, laat je lijf wennen en je lichaam doet de rest. Leg er niet zoveel druk op!

En ja, er zullen genoeg dingen zijn die niet volgens je plan zullen lopen. Dat hoort erbij. Je kan een plan zo strak uitwerken als je zelf wilt, maar uiteindelijk komt het leven om de hoek kijken en slingert je allerlei kanten op die niet in je planning stonden. En dan? Hoe ga je er dan mee om? Ben je veerkrachtig en flexibel om dit op te vangen? Ben je bereid om weer op te staan als je een klap hebt gekregen? Want realiseer je dat dat absoluut nodig is om tot je doel te komen.

2. Kijk in de spiegel en wees eerlijk

Er gaan tijden komen dat je niet zo vaak hebt gesport als je zou willen, dat je heel veel ongezond hebt gegeten, dat je mindset niet top is en dat je niet lekker in je vel zit. Voor veel mensen een reden om helemaal te stoppen en wéér op te geven. Maar dat is niet de oplossing.

Confronteer jezelf, kijk in de spiegel en wees eerlijk.

Wat is er gebeurd?
Hoe kan je het oplossen?
Moet je wat nieuws proberen?
Heb je een nieuwe prikkel nodig?

Ik ervaar dit zelf vaak genoeg. Logisch als je al 5 jaar bezig bent met fitness en gezond leven. Het is onvermijdelijk. Wat ik dan doe? Natuurlijk alles behalve opgeven. Ik kijk mezelf open en eerlijk aan en vraag me af waar het mis is gegaan. En wat kan ik nu doen om weer frisse energie te krijgen om actie te ondernemen om het tij te keren? Ik maak er tijd voor, schets een nieuw plan en ga er weer tegenaan. Misschien niet meteen met volle kracht, maar ik ga. Soms duurt het even voordat de drive er weer volledig is. Bij mij komt dit ook niet met een knip in de vingers. Ik moet mijn motivatie en routine weer terugvinden, maar als ik lang genoeg volhoudt, wordt dat vuur weer aangewakkerd en kan ik door!

3. Proberen, vallen, opstaan

Ik zeg altijd: ‘probeer dingen uit om te ontdekken wat bij jou past.’ En ik realiseer me maar al te goed dat dit niet is wat mensen willen horen. Het liefst wil iedereen een kant en klaar plan die ze simpelweg kunnen uitvoeren en waarmee succes bereikt wordt. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Ieder lichaam is uniek en dat is de reden waarom jij de enige bent die kan ontdekken wat aansluit en wat past. En ja dat is rot, want het kost tijd, energie en heel wat pogingen om jouw succesformule te vinden. Je moet je als het ware continu aanpassen. Zie je dat meal preppen niet voor je werkt? Laat het vallen en ga door. Probeer iets nieuws. Pas het aan. Misschien werkt het meal preppen niet omdat je complete maaltijden maakt, maar misschien werkt het wel als je losse ingrediënten voorbereid. En zo moet je steeds voortborduren op allerlei aspecten van je nieuwe levensstijl. Je kan niet zomaar stoppen en opgeven. Misschien moet je het simpelweg nog een klein beetje ‘tweaken’ zodat het wél bij je past. En als je het gevonden hebt denk je: ‘holyshit, dit heb ik zélf gedaan! Ik heb dit ontdekt!’

Ik kan eindeloos doorgaan

Ik kan je nog veel meer tips en tricks geven om je leefstijl te veranderen, maar uiteindelijk is dit de basis. Het begint allemaal in je mindset. Zorg voor een sterke fundering, zorg dat je klappen kan opvangen en dat je niet meteen opgeeft als het tegenzit. Ook jij kan dit, als je in jezelf gelooft, stopt met jezelf naar beneden praten en een positieve gedachtegang ontwikkelt.

Leave a Reply