Skip to main content

Sommige producten wekken de indruk dat ze gezond zijn. Dat je ze zonder na te denken kunt eten of drinken en dat het alleen maar goed is voor je lijf. Nou, dat kan je niet zeggen van deze producten want deze 5 gezonde voedingsmiddelen lijken gezond, maar zijn het eigenlijk niet…

Voordat ik met dit artikel begin wil ik eerst vooraf even wat zeggen. Ik zeg in dit artikel namelijk niet dat je deze producten niet mag hebben als je bezig bent met afvallen of een gezondere leefstijl aan het creëren bent. Je kan echt alles blijven eten zolang je maar zorgt voor de juiste energiebalans om je doelen te bereiken. Alles in balans en alles met mate.

1. Sportdrankjes

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Aquarius Lemon Zero of Monster Energy Zero Ultra. Zoals je uit die namen al wel kunt opmaken zijn dit varianten zonder suiker. Natuurlijk heb je dit helemaal niet nodig tijdens het trainen en is het in feite allemaal overbodig, maar soms is het gewoon echt lekker. Ik drink bijna iedere avond wel zo’n sportdrankje omdat ik na een hele dag op kantoor soms wel wat extra’s kan gebruiken. En vergis je niet, ik zeg niet dat energy drinks als ‘Monster’ gezond zijn, maar persoonlijk kan ik er echt wel van genieten dus drink ik het zo nu en dan. Iets met guilty pleasure… Toch zijn ze niet helemaal voor niks want ze kunnen super zijn voor als je bijvoorbeeld een lange cardio sessie gaat doen. Maar het probleem is dat mensen vaak te snel naar dit soort drankjes (met heel veel suiker erin) grijpen, maar niet intensief genoeg sporten om het uit te balanceren.

2. Ingeblikt fruit met siroop

Misschien leg je hier de link met: blikgroenten zijn net zo gezond als verse groenten, dus fruit uit blik zal ook wel net zo gezond zijn als verse vruchten. Hmm, toch niet helemaal waar. Sommige varianten zijn inderdaad net zo gezond, maar aan heel veel van dit ingeblikte fruit zwemt in siroop. En dit siroop bevat vaak suiker. Dus is er suiker toegevoegd aan het product. Wil je toch ingeblikt fruit kopen? Kies dan voor een variant met sap of water om jezelf heel wat suikers en onnodige calorieën te besparen.

3. Sappen

Zoals je misschien wel weet bevat fruit veel suiker. Vruchtensappen en smoothies dus ook. En hoewel het ‘natuurlijke suikers’ zijn, maakt je lichaam er geen onderscheid in. Ondanks dat je vitamines binnen krijgt en een energieboost, raak je niet verzadigd van zo’n sapje. En dat is het probleem. Je consumeert wel calorieën maar je raakt nooit vol dus je blijft eten. Daarom is het aan te raden om fruit echt te eten in plaats van het te drinken. Zo krijg je genoeg vitamines, mineralen en vezels binnen. Tenzij je dat niet lekker vindt zoals ik. Ik moet er echt niks van hebben en mij zul je dan ook zelden een stuk fruit zien eten. Bijna al het fruit wat ik binnen krijg is vloeibaar en door de blender geweest.

gezonde voedingsmiddelen

4. Muesli / Granola

Ik had het er laatst nog over mijn mijn schoonbroertje. Ik zei dat ik muesli best lekker vind op z’n tijd en hij haakte er vrijwelmeteen op in. Hij zei: ‘Ja, maar het is iets wat vaak als ‘gezond’ wordt bestempeld terwijl het alles behalve dat is.’ Er gaat vaak veel suiker in schuil en de porties die worden aangegeven op de verpakking kloppen vaak niet met wat je in werkelijkheid nodig hebt om er echt verzadigd van te raken. En als ik het heb over muesli, bedoel ik ook mueslirepen. Sommige zijn prima en bevatten heel wat minder toevoegingen, maar de meesten neigen toch meer naar het ongezonde dus vergeet niet om goed de labels te lezen voordat je een keuze maakt.

5. Frozen Yoghurt

Ik dacht een paar jaar terug serieus dat dit een gezonde keuze was, maar laat je niet misleiden door het woord ‘yoghurt.’ Want hoewel er niks mis is met normale yoghurt (magere) zou je kunnen denken dat deze bevroren variant minstens zo’n goede keuze is. Maar het blijft toch een soort ijs en daarom is het vaak laag in vet maar bevat het wél heel veel suikers. En ondanks dat er misschien niet heel veel suiker in zit, kan het genoeg zijn om je te laten verlangen naar nóg meer zoete tussendoortjes. Daarbij moet je ook niet vergeten dat ‘fro-yo’ vaak wordt geserveerd met toppings als: fruit, ontbijtgranen, snoep en nootjes!

Conclusie

En dat zijn de 5 voedingsmiddelen die gezond lijken maar die eigenlijk heel wat verborgen ‘gebreken’ hebben. En vergis je niet, zoals ik in de intro ook al zei: ik zeg niet dat je deze producten niet mag hebben als je aan het afvallen bent. In principe kan je gewoon alles blijven eten zolang je maar zorgt voor de juiste negatieve energiebalans om je doelen te bereiken. Alles in balans en alles met mate. Zo kom je er wel!

2 Comments

Leave a Reply