Skip to main content

Op zoek naar een kwarkbrood recept die gluten- en lactosevrij is? En die ook geschikt is voor het FODMAP dieet? Die heb ik voor je!

Shoppen voor speciale voeding

Ja ik blijf er over schrijven hoor, maar dat komt door de fase waar ik nu in zit. Maar zoals jullie nu ongetwijfeld weten (ja, daar komt ie) volg ik het FODMAP dieet (verrassend!) en probeer ik nu heel veel andere dingen uit. Ik loop vaker naar het ‘speciale voeding’ schap in de Appie en bezoek de website van Holland & Barrett wat vaker, op zoek naar gluten- en lactosevrije spullen. En toen ik laatst op zo’n shopping trip was, ontdekte ik glutenvrije meel. En toen dacht ik: ‘wow, hier kan ik heel wat dingen mee maken.’ Dus hop, neem mee die zak. Was wel ietsje duurder dan gewone meel (maar 5x zo duur) maar hé, alles om mijn darmen te genezen toch? Hahaha.

Kwarkbrood Recept

Tijd voor kwarkbrood!

Op zondag kreeg ik ineens een ingeving, dat ik al lang geen kwarkbrood meer heb gemaakt. Daarom ging ik aan de slag in de keuken en probeerde ik een oud recept van mezelf uit en verving ik de kwark met lactosevrije kwark en de tarwemeel met de glutenvrije variant. Ik kreeg in het begin een vet raar deegje en het voelde ook heel apart, maar na een tijdje kneden en heel wat plakkerige handen had ik eindelijk een mooie ronde bol. Ik was eerst van plan om er nog losse bolletjes van te maken, maar eerlijk gezegd was dat gewoon teveel moeite, haha. Het deeg was zo sticky dat het me het beste leek om gewoon één bol ervan te maken en er dan plakjes van te snijden (als het zou lukken).

Kwarkbrood Recept

Het kwarkbrood recept

En het is gelukt! (joh.) Daarom nu het recept zodat je ‘t zelf ook kunt maken, zonder dat je er last van je darmen van krijgt. Het is echt heel lekker om te eten als het nog een beetje warm is. Bijvoorbeeld met wat boter en pindakaas. Jummy! Dus ik laat je niet langer in spanning, hier komt het recept!

5 from 1 reviews
Kwarkbrood Recept - Gluten- en Lactosevrij + FODMAP proof
 
Voorbereiding
Kook- Baktijd
Totale tijd
 
Wil je een heerlijk kwarkbrood maken die gluten- en lactosevrij is? En die ook geschikt is voor het FODMAP dieet? Dan heb ik een heerlijk en makkelijk recept, die zeker gaat bevallen!
Geschreven door:
Porties: 4
Ingrediënten
  • 250 gram glutenvrije meel (bijv. van Schär)
  • 200 gram lactosevrije kwark van AH
  • 1 eetlepel bakpoeder (van dr. Oetker, deze is glutenvrij)
  • 1 ei
  • flinke snuf zout
Instructies
  1. Mix de kwark, ei, bakpoeder en zout met elkaar.
  2. Voeg dit vervolgens bij de 250 gram glutenvrije meel en meng het geheel goed door elkaar.
  3. Wel even kneden met je handen zodat alles goed vermengd wordt.
  4. Maak er een ronde bol van en plaats deze op een bakpapiertje in de oven die voorverwarmd is op zo’n 200 graden.
  5. Doe de bol voor 25 minuten in de oven op 180 graden Celsius en controleer hem dan even. Prik er met een satéprikker in en kijk of het er schoon uit komt. Zo niet? Dan nog 5 minuutjes!
Kwarkbrood Recept

Kwarkbrood Recept

Laat de bol eerst grotendeels afkoelen voordat je ‘m gaat aansnijden. Hij smaakt het lekkerst als het nog een beetje lauw is.

Meer kwarkbroodjes / bolletjes recepten

Ook heb ik nog twee andere recepten voor losse kwarkbolletjes. Deze zijn alleen niet gluten- en lactosevrij, maar dat zou je er wel eventueel van kunnen maken!

> Kwarkbroodjes rozijnen chocolade en walnoot pindakaas
> Kwarkbroodjes met walnoten

Of kijk eens deze video waarin ik ook een andere variant maak!

Eetsmakelijk!

Leave a Reply