Skip to main content

Zit je er aan te denken om een detox-kuur te starten? Please don’t. Dit is waarom het enorm zonde is van je tijd, geld en energie.

Quick Fix

Als je mij al wat langer volgt dan weet je misschien wel dat ik alles support, behalve tijdelijke oplossingen, crash diëten en drastische methodes. Hierbij kan je denken aan een sapkuur, speciaal ‘reinigend’ water, darmspoelingen, supplementen, theesoorten die ervoor moeten zorgen dat je binnen no-time heel wat kilo’s kwijtraakt… You get the picture. Het hele idee erachter is natuurlijk dat je al het ‘slechte’ wat je je lijf de afgelopen tijd hebt gegeven, kan wegspoelen met zo’n tijdelijke ‘kuur’. Veel detox programma’s claimen dat je je lijf ermee kunt reinigen van afvalstoffen of gifstoffen.

Verschillende soorten detox-kuren

Er bestaan twee soorten detoxen. De een gaat om een officiële medische routine die ze toepassen wanneer er bijvoorbeeld iemand vergiftigd is. Dit wordt in het ziekenhuis gedaan door professionals. En de ander, tja… Dan kom je dus bij de spoelingen en theetjes. Detox kuren zijn wetenschappelijk niet voldoende onderbouwd en er is vaak weinig bewijs die de geclaimde resultaten ondersteunen. De meeste zijn onschadelijk met uitzondering van manieren waarbij klei, kalk (pimba of kalebas) wordt gebruikt.

De motivatie om zo’n kuur te starten draait vaak om gewichtsverlies, maar tegenwoordig zijn ze ook gericht op opgebouwde giftige stoffen, e-nummers, bestrijdingsmiddelen op voedingsmiddelen en vervuiling van de lucht. De bekendste detoxen zijn sapkuren, darmspoelingen, supplementen (pillen) en allerlei hippe superfoods.

Waarom detoxen onzin is

Maar ons lichaam zou ons lichaam niet zijn als het hiervoor zelf al heel veel handige oplossingen biedt! Nu ik steeds dieper ga in de werking van ons lijf door mijn opleiding tot gewichtsconsulente, zie ik meer en meer dat ons lichaam zo ontzettend veel voor ons doet (wat je niet direct merkt of ziet). Ik vind het bijzonder. Want picture this: als je lijf écht schade op zou lopen door al die stoffen, waren we allang van deze aardbodem verdwenen of hadden we allemaal rare ziektes. Maar dat is niet het geval want je lijf heeft allerlei organen die samen al zorgen voor een natuurlijk afweersysteem om je te beschermen. Denk maar eens aan je lever, longen en je nieren. Ze zijn 24/7 super intensief bezig om je in goede gezondheid te houden. Dus die detox kuren zijn echt helemaal nergens goed voor, behalve voor de portemonnee van de producent.

Balans is alles

Voor een gewone goede gezondheid is de juiste balans het allerbelangrijkste. Je kunt een week leven op alleen sap, maar je mist dan zoveel waardevolle stoffen van andere macronutriënten en micronutriënten die je lijf wél hard nodig heeft. De juiste verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten is van belang en ook de vitamines en mineralen die je lijf niet zelf kan aanmaken heb je gewoon nodig! Kortom: een detox is echt niet nodig en echt overbodig (haha, dat rijmt).

Dit is mijn advies

Mijn advies voor jou is om een uitgebalanceerde leefstijl te vormen waar jij je happy bij voelt. Geen uitersten, gewoon lekker normaal eten, op je groente en fruit inname letten, regelmatig bewegen en dan zit je goed!

Leave a Reply