Skip to main content

Is melk nou echt goed voor ‘elk’, of is dat slechts een fabeltje? En kan het puistjes of acne veroorzaken, of zit dat toch anders? Alles wat je moet en wilt weten vind je in dit artikel!

O-ve-ral pukkels. Blegh.

De afgelopen maanden heb ik een hele tijd geen kwark of andere zuivelproducten gegeten. Het enige wat ik toen nog binnenkreeg was via kaas. Verder drink ik nooit ‘echte’ melk. De enige melksoorten die ik eigenlijk altijd in huis heb zijn amandelmelk en soja (barista) melk voor in de melkopschuimer. Hier ben ik een lange tijd geleden al vanaf gestapt omdat ik gevoelige darmen heb (PDS). Op gegeven moment kreeg ik weer zin in kwark en na een week stond mijn hele gezicht vol met puistjes. O-ve-ral had ik pukkels. Ik koppelde het niet zo snel aan het feit dat ik weer “echte” melkproducten binnenkreeg, maar na enige tijd rondstruinen op het internet kwam ik erachter dat er wel degelijk een connectie bestaat tussen de twee.

Na al mijn onderzoek heb ik een paar nieuwe dingen geleerd en kwam ik op het idee om een artikel te delen met wat basis informatie over melk en wat voor effecten dit kan hebben op je lijf.

Meer over melk

Melk is goed voor elk. Een uitspraak die je ongetwijfeld vaak hebt gehoord. Maar hoe goed is het eigenlijk? Nou… Het bevat vitamines (o.a. B12 & B2), mineralen, calcium, ijzer, fosfor en nog veel meer voedingsstoffen die je lijf goed kan gebruiken. Ook bevat melk eiwitten. Twee soorten om precies te zijn: caseïne en wei. Als je fanatiek sport weet je vast wel dat je deze twee ook als poeders kunt kopen in de vorm van eiwitshakes. In melk is 80% caseïne en de rest is wei (whey). Daarbij bevat melk natuurlijk ook vet: verzadigd en transvet. Al is dit transvet niet hetzelfde als het transvet in overbewerkte producten. Halfvolle en magere melk bevatten echter geen transvet.

Voor melk zijn koolhydraten niet uitgesloten, want deze komen hierin voor als lactose. Wanneer je lactose intolerant bent kan je niet goed tegen alle zuivelproducten. Dit komt doordat je lichaam geen lactase aanmaakt (enzym), waardoor je het niet kunt verwerken. Wist je dat wel 75% van de hele wereldbevolking lactose intolerant is? Dat is huge! Dus als je niet zeker bent of je klachten ervaart van lactose kan het echt lonen om hier eens een tijdje mee te stoppen om te kijken hoe je lichaam erop reageert. Dit heb ik dus ook gedaan en de effecten waren binnen een week merkbaar. Nu ik weer minder lactose eet en drink, merk ik echt dat mijn huid veel rustiger is. Maar hoe zit dat nou precies?

is melk gezond

Hoe zit het met die pukkels?

Als er iets is wat ik super belangrijk vind, dan is het wel wetenschappelijke onderbouwing. En guess what? Er zijn ontzettend veel wetenschappelijke artikelen die aangeven dat er inderdaad een connectie is tussen melk en acne. Wanneer je regelmatig melk drinkt ontstaat er een verhoging van het groeihormoon factor 1. Ook wel de IGF-1 genoemd en deze is onder andere verantwoordelijk voor het ontstaan van acne.
Kijk maar eens hier en hier.

Puistjes en acne ontstaan wanneer de talgproductie wordt geprikkeld. Door melk en andere zuivelproducten wordt het hormoon IGF-1 gestimuleerd, waardoor de aanmaak van talg sneller gaat. Als je huid teveel aanmaakt, kan dat voor pukkels en andere onzuiverheden zorgen. En dat is natuurlijk niet wat we willen!

Intolerant, of toch niet? Probeer het uit

Natuurlijk valt en staat het allemaal met hoe jouw lichaam melk en melkproducten kan verdragen. Het is grotendeels persoonlijk, want hoeveel studies er ook gedaan worden, er zullen altijd voor- en tegenstanders zijn over dit onderwerp. Dus of melk echt gezond voor je is kan je van meerdere aspecten bekijken, maar het allerbelangrijkste blijft dus: hoe reageer jij erop? Welke effecten merk je als je melk drinkt of melkproducten zoals kwark eet? Daarom is mijn advies om eens een tijdje te stoppen met melkproducten en te kijken wat er gebeurt!

Hoe denk jij over melk?

One Comment

  • Rowena schreef:

    Hoe denk ik over melk?? Nou eigenlijk heel simpel. Het is de “borstvoeding” van de koe, dus voor het kalf bedoeld, en dus niet voor ons mensen. 😉 Een kalf is met 2 jaar volwassen. Een mens pas met 18 jaar! Ok, daar zit dus een bocht aan groeihormonen in om het kalf binnen 2 jaar te transformeren naar volwassen koe (of stier). Wat denk je dat dat met ons doet?? Puistjes, reuma, ontstekingen en zelfs ziektes als kanker. Alles gaat in sneltrein vaart. Verder: zit er in melk een enzym wat wij als mens niet kunnen verteren. Om dat wel te verteren is calcium nodig. Je krijgt dus geen ruk aan calcium binnen. Dit kan zelfs roofbouw zijn op je eigen botten als je pech hebt! Opletten dus! Laat de zuivel mooi bij moeder natuur, dus de koe/kalf. En drink zelf ongezoete amandelmelk, kokosmelk, kokosyogurt. Draai er smoothies van bv.
    Zelf krijg ik eczeem, astma, migraine en of pijnlijke buik van zuivel. Ik eet sinds sep. 2015 Paleo/Keto en heb geen van die ziektes meer. Joehoe!! 😄

Leave a Reply