Skip to main content

Je doet de hele week je best om zo gezond mogelijk te eten en in het weekend ga je lekker een dagje ‘los’ en houd je een cheatday. Een dag vol lekkers waarop je eigenlijk alles mag eten waar je zin in hebt. Maar ben je bang dat je hiervan ontzettend veel zal aankomen? Wees gerust, zo erg is het niet. Maar om die vraag beter te beantwoorden ga ik je uitleggen hoeveel gewicht je kan aankomen in één dag.

> Wil je permanent afvallen en een gezonde leefstijl opbouwen die volledig bij jou past? Dan is ‘Make It Fit’ perfect voor jou. Dit is dé methode waarmee ik op eigen kracht 30 kilo ben afgevallen!

Ik zal je geruststellen

Je moet zó ontzettend veel eten om aan te komen in één dag. Ze zeggen niet voor niets: “Je gewicht komt er niet in één dag aan, verwacht daarom ook niet dat je het binnen een aantal dagen weer kan verliezen.” Het is een proces van weken, maanden en jaren slecht eten waardoor je zwaarder wordt. Maar als je op zo’n cheatday veel hebt gegeten en hebt gesnoept, krijg je het gevoel dat je heel wat kilo’s bent aangekomen. Maar gelukkig is dat helemaal niet mogelijk. Stel je komt een ‘echte’ halve kilo aan, dan moet je 3500 calorieën eten, bovenop je ‘normale / standaard’ 2000 calorieën. Dat is echt ontzettend veel! En dan hoor ik je meteen al denken: ‘als ik na een cheatday op de weegschaal sta, ben ik wel écht zwaarder.’ Nee hoor. Dat ben je niet. Dat is alleen maar vocht. Als je nagaat wat voor voedingsmiddelen je anders eet dan op een normale dag, kan ik je honderd procent zeker zeggen dat er in je ‘cheatday‘ voedsel 10x meer zout en suiker zit. Deze twee zorgen voor verhoogde vocht opslag waardoor het lijkt alsof je bent aangekomen.

Aankomen door vocht vasthouden

Vocht vasthouden kan een grote boosdoener zijn wanneer het komt tot afvallen. Je ziet niet het gewenste resultaat en dat kan verschillende oorzaken hebben. Maar in dit artikel spreek ik even specifiek zout en suiker aan als effect van een cheatday. Als je een hele dag ongezond gegeten hebt, is de kans groot dat je de dag erna best wat zwaarder bent. Handig is om dan even na te gaan wat je allemaal hebt gegeten, en hoeveel. Zo kan je voor jezelf inschatten of het echte kilo’s zijn of dat het ‘water gewicht’ is. In ongezond voedsel (junkfood) zit ontzettend veel zout. Zout zorgt ervoor dat je lichaam vocht gaat vasthouden, waardoor je die kilo’s terug ziet op de weegschaal. Dus echt aankomen doe je niet.

Elke dag een beetje…

Maar, als je iedere dag over je calorieën doel gaat en steeds wat meer eet, kom je natuurlijk wel langzaam maar zeker aan. En om dat weer kwijt te raken, kost heel veel meer moeite dan die kilo’s in vocht van 1 cheatday. Dus als je doordeweeks gewoon goed op je voeding let en in het weekend lekker geniet van al het lekkere eten, houd je de juiste balans en komt het helemaal goed.

Pas wel op met het ‘werkweek dieet’

Stel dat je 5 dagen gaat knallen en twee dagen gaat genieten? Hoe zit het dán? Als je naar het onderstaande plaatje kijkt kan ik het je het beste uitleggen. Je ziet dat genieten in het weekend met een flink calorie-overschot je progressie wél kan tegenhouden. Bijvoorbeeld: je zit op een calorie-restrictie van 1800 door de weeks. Maar wanneer het weekend begint ga je helemaal los en eet je bijna 3500 calorieën. Als je dit berekend en je weekgemiddelde erbij pakt, zie je dat dit in zijn totaal veel te hoog is: 2300 per dag. Dit zal er dus voor zorgen dat je uiteindelijk wel veel minder af zult vallen. Houd daar dus rekening mee als je overdadig gaat eten en beperk het indien mogelijk tot één dag.

werkweek dieet

Geef niet op!

Als je bent aangekomen na zo’n enorme cheatday of een cheatmeal, dan weet je nu dat het vocht is. Gooi daarom niet gelijk je hele fitte leefstijl in de prullenbak omdat je denkt dat het vanaf nu helemaal bergafwaarts zal gaan. Nop. Zo’n cheatmeal kan je lichaam weer een boost geven en je batterij opladen. Ook is het heel erg belangrijk om de dag na je ‘vreetmomentje’ gelijk weer gezond te doen en je fitte gewoontes op te pakken. Als je ongezonde dingen blijft eten na je cheatday of cheatmeal, is de kans groot dat je dit weer door zult zetten. Zo’n moment is dus op eigen risico en vereist wel wat zelfkennis. Als je van jezelf weet dat -zodra je iets ongezonds eet- het helemaal bergafwaarts gaat en je heel veel moeite krijgt om je gezonde gewoontes weer op te pakken, denk dan goed na of dit wel is wat je wilt doen. Misschien moet je in zo’n geval een andere methode proberen want dat is het laatste wat je wilt.

Loslaten en balans

Het is wetenschappelijk gewoon niet mogelijk dat je ineens heel veel vet aankomt van een ijsje, een reep chocolade of dat stukje taart die je op een verjaardag hebt gegeten. Dus onthoud dat mocht je een dag (of twee) wat meer eten dan normaal, en de dagen daarna gewoon weer je eetpatroon oppakt is er niks aan de hand. Het kost je lichaam ongeveer drie dagen om weer volledig in balans te komen en om dat aangekomen gewicht weer kwijt te raken. En je moet ook weten dat het niet meer dan normaal is om 1-2 kilo te schommelen in je gewicht. Je lichaam is onwijs complex en er zijn zoveel verschillende factoren die meespelen en je gewicht bepalen (stress, vocht, zout, suiker, koolhydraten noem maar op!) dus maak je vooral niet te druk en vergeet niet te genieten. Sta niet dagelijks op de weegschaal want dan maak je jezelf helemaal gek. Probeer ook los te laten om zo ook mentaal goed in balans te komen.

5 Comments

Leave a Reply